FOLLOW US: facebook twitter

Συνάντηση Γιαννόπουλου-Κοροβέση χθες στην Ολυμπία: «Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τον τουρισμό στην Ολυμπία»

Ημερομηνία: 20-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

Την κατάσταση που επικρατεί στην Αρχαία Ολυμπία, με τα κατεβασμένα ρολά στα τουριστικά καταστήματα και τους άδειους δρόμους, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ¨ιδίοις όμμασι¨ ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, κατά την επίσκεψη του, χθες, στην έδρα του Δήμου,στην πολη της Αρχαίας Ολυμπίας.

Συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού – Πολιτισμού Νίκο Κοροβέση περπάτησαν στην αγορά της πόλης και συνομίλησαν με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Νίκο Ζαρόκωστα και μέλη-εμπόρους, επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης αλλά και ξενοδόχους, για την επικρατούσα κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, συνεπεία των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊου.

Με γλαφυρό τρόπο, παρουσίασαν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έφερε η πανδημία στον κλάδο του τουρισμού και την έλλειψη – μέχρι στιγμής – ουσιαστικής βοήθειας και στήριξης από την κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά είπαν, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση των επιχειρήσεών τους, αλλά και των οικογενειών τους. Η ανησυχία και η αγωνία τους όμως, όπως εξήγησαν, δεν σταματά με την λήξη της υγειονομικής κρίσης, αφού, η Ολυμπία είναι αμιγώς τουριστική περιοχή και με αυτά τα δεδομένα, όπως η ματαίωση κρουαζιέρων και τα ¨κλειστά¨ – ακόμα – σύνορα, δεν υπάρχει εισροή τουριστών.

Τόσο ο πρόεδρος κ. Ζαρόκωστας και τα μέλη του Δ.Σ, όσο και οι επαγγελματίες, με τους οποίους οι δυο Αντιπεριφερειάρχες συνομίλησαν για αρκετή ώρα, ζήτησαν την βοήθεια και στήριξή τους για την ενίσχυση των αιτημάτων τους, όπως αυτά έχουν αποσταλεί και κατατεθεί με επιστολές και υπομνήματα σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μεταξύ άλλων, έχουν ζητήσει τη συνέχιση της μηνιαίας οικονομικής αποζημίωσης και την επιδότηση ενοικίου, την παράταση ισχύος των φοροελαφρύνσεων μέχρι το τέλος του έτους καθώς καιεφάπαξ επιχορήγηση της τάξεως των 5.000 ευρώ στους επαγγελματίες για να μπορέσουν να ¨κρατήσουν όρθιες¨ τις επιχειρήσεις τους, θυμίζοντας ότι οι επαγγελματίες της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία.

«Ήθελα να έχω προσωπική εικόνα και άποψη της κατάστασης, την οποία διαμόρφωσα πλήρως από τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχα με τους εμπόρους και επιχειρηματίες της περιοχής. Μιλάμε για μια οικονομική καθίζηση που, δυστυχώς, δεν έχει εκδηλώσει ακόμα την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Το πρόβλημα δεν έχει γεωγραφικό περιορισμό εδώ στην Αρχαία Ολυμπία και στην Π.Ε Ηλείας. Αφορά όλη την χώρα και την παγκόσμια οικονομία. Γι’ αυτό η πλήρης αντιμετώπισή του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής ώστε να στηριχθεί εμπράκτως ο κλάδους του τουρισμού», σχολίασε ο κ. Γιαννόπουλος, σημειώνοντας και την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η Αρχαία Ολυμπία. «Ήταν η πρώτη που επωμίστηκε τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, δεδομένου ότι ακυρώθηκαν στο σύνολο τους οι εκδηλώσεις για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, γεγονός που οδήγησε και στην ακύρωση των κρατήσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης. Αυτό ήταν καίριο πλήγμα στην τοπική κοινωνία και οικονομία», συμπλήρωσε τέλος ο Αντιπεριφέρειαρχης Π.Ε Ηλείας.

«Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Η Αρχαία Ολυμπία, το λίκνο του πολιτισμού με την έντονη εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο του τουρισμού, είναι άδεια. Πρώτο μέλημά μας λοιπόν είναι να αλλάξει αυτή η εικόνα, και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να λάβουμε πρωτοβουλίες υπέρ των επαγγελματιών, ώστε να σταθούν στα πόδια τους, να υποδεχθούν τους λιγοστούς τουρίστες που θα έρθουν φέτος, και να μπορέσουν την επόμενη χρονιά να συνεχίσουν καλύτερα και πιο δυναμικά», σχολίασε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κοροβέσης.

Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Ζαρόκωστας, ευχαρίστησε τον κ. Γιαννόπουλο και τον κ. Κοροβέση για το ειλικρινές ενδιαφέρον τους για την Ολυμπία και τη διάθεσή τους να βοηθήσουν όσο και όπως μπορούν, τόσο με τις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει μέχρι στιγμής, προσωπικά αλλά και συνολικά ως μέλη της Περιφερειακής Αρχής όσο και για την συνέχεια, έχοντας λάβει την διαβεβαίωσή τους ότι όλα τα δικαία αιτήματά τους θα ενισχυθούν και θα προωθηθούν και από τους ίδιους στα αρμόδια υπουργεία.

Στον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ολυμπία, οι κ.κ Γιαννόπουλος και Κοροβέσης, πραγματοποίησαν σύντομη επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, όπου και ενημερώθηκαν από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας Δρ. Ερωφίλη – Ίριδα Κόλλια για την επαναλειτουργία του και τους πρώτους επισκέπτες που δέχθηκε. Συζήτησαν για τις εργασίες καθαρισμού και την προετοιμασία του χώρου για την υποδοχή των επισκεπτών, καθώς οι Αρχαιολογικοί χώροι πλέον θα λειτουργούν σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας. «Πιστεύουμε στη διαχρονική αξία της πολιτιστικής μας κληρονομίας η οποία θα πρέπει, έστω και κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες, να αναδειχθεί. Είναι στο χέρι μας και μπορούμε να το καταφέρουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, που δεν παρέλειψε να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του προς την Προϊσταμένη και όλο το προσωπικό, για την προσπάθεια που κατέβαλαν και καταβάλλουν για να καταστήσουν προσβάσιμο και απόλυτα ασφαλή τον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος