FOLLOW US: facebook twitter

Το στοίχημα των 20 ημερών – Μαζεύουν τα «σάπια» σκουπίδια από Κατάκολο και χωριά

Ημερομηνία: 25-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

katakolo-apokomidi2«Στοίχημα» Β. Σεϊντή να έχει καθαρίσει ο Δήμος Πύργου εντός 20 ημερών

  • Μόνιμα απορριμματοφόρα στις τρεις δημοτικές ενότητες Ιαρδανου, Βώλακος και Ωλένης
  • Έκκληση για εναπόθεση των σκουπιδιών ημέρας μακριά από τους σωρούς

Μεγάλο στοίχημα, να έχει καθαρίσει μέσα στις επόμενες είκοσι μέρες, από άκρη σε άκρη, ο διευρυμένος δήμος Πύργου από τα σάπια σκουπίδια, έχει βάλει η υπηρεσία Καθαριότητας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Σεϊντής. Όπως τόνισε, με χθεσινές του δηλώσεις, βρίσκονται πολύ κοντά στη σύναψη ακόμα μιας προγραμματικής σύμβασης για τη μεταφορά 3-4.000 τόνων σε νόμιμο εκτός Ηλείας ΧΥΤΑ, γεγονός που θα τους «λύσει τα χέρια» προσφέροντας τη δυνατότητα απομάκρυνσης 120 τόνων σάπιων σκουπιδιών ημερησίως.

Με την αποκομιδή των σάπιων σκουπιδιών εκτός Πύργου, να ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης από το Κατάκολο, σειρά παίρνουν τα χωριά των πρώην Δήμων Ιάρδανου, Βώλακα και Ωλένης. Μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ. Σεϊντής, στις τρείς αυτές περιοχές βάσει του σχεδίου της υπηρεσίας, θα εγκατασταθούν μόνιμα απορριμματοφόρα –ένα σε κάθε έδρα- τα οποία και θα αναλάβουν την καθημερινή αποκομιδή των σκουπιδιών, αφού βεβαίως προηγηθεί το «νοικοκύρεμα» των κάδων.

katakolo-apokomidi«Μέσα σε ένα 20ημερο, πιστεύω ότι θα έχουμε πάρει και τις τελευταίες ποσότητες σάπιων απορριμμάτων απ’ όπου και αν βρίσκονται. Ο δήμαρχος προσωπικά και εγώ, και όλοι οι συνάδελφοι προσπαθούμε νυχθημερόν, παρεμβαίνοντας σε  υπουργεία και γενικούς γραμματείς, για την εξεύρεση ενός νόμιμου ΧΥΤΑ ώστε να μεταφέρουμε και τα τελευταία σάπια απορρίμματα για να λύσουμε οριστικά το θέμα. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα το πετύχουμε. Είναι ενήμερο και το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος και επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για την οριστική απαλλαγή του δήμου από το πρόβλημα των σκουπιδιών. Το μεγάλο στοίχημα που έχουμε βάλει είναι να καθαρίσουμε από παντού. Μέλημα μας είναι να δουλεύουμε νυχθημερόν, όταν θα έχουμε και τη νέα σύμβαση, για να ολοκληρώσουμε έστω και μια μέρα νωρίτερα την αποκομιδή».

«Παρελθόν» τα σκουπίδια ημέρας

Ο κ. Σεϊντής, μίλησε και για τα «φρέσκα» σκουπίδια, τονίζοντας ότι μετά την ενεργοποίηση της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής στη Τριανταφυλλιά, αποτελούν παρελθόν, και απεύθυνε έκκληση προς όλους τους δημότες, να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να μην τα εναποθέτουν στους όγκους με τα σάπια σκουπίδια. «Η υπηρεσία Καθαριότητα με όλο το προσωπικό και τα αυτοκίνητα που διαθέτει, θα είναι δίπλα σε όλους καθημερινά σε δυο βάρδιες, πρωί και απόγευμα, ακόμα και νύχτα αν χρειαστεί, ώστε να μην μένει ούτε μια σακούλα σκουπιδιών στους κάδους. Η δημοτική αρχή με τις ενέργειες της, κατάφερε να λύσει ένα πρόβλημα ετών και θα πρέπει όλοι οι δημότες να βοηθήσουν. Πλέον, έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα κίνησης των απορριμματοφόρων για την πόλη του Πύργου αλλά και δρομολόγιο από Μούτελη μέχρι και Μυρτιά- Άγιο Ηλία το οποίο θα κινείται παραλιακά. Στόχος μας να έχουμε όλες τις παραλίες καθαρές. Και επαναλαμβάνω προς όλους, να μην πετούν τα σκουπίδια ημέρας στους σωρούς με τα σάπια γιατί αυτό θα είναι εις βάρος μας. Είναι κρίμα να πληρώνουμε για να τα διώχνουμε 500 χλμ μακριά τη στιγμή που τα φρέσκα σκουπίδια μπορούμε να τα διαχειριστούμε στην Τριανταφυλλιά. Ας σταματήσουν να το κάνουν αυτό. Μην πετάνε τα σκουπίδια όπου να ναι παρά μόνο σε κάδους».

Κάδοι παντού

Ο κ. Σεϊντής έκανε ειδική αναφορά για την επανατοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά του Δήμου Πύργου τονίζοντας ότι όλη αυτή την περίοδο η υπηρεσία προχωρά στην επισκευή τους προκειμένου να τους τοποθετήσει ξανά, νοικοκυρεμένους. «Έχουμε κάδους καμένους, κατεστραμμένους και άλλους που βρίσκονται πεταμένοι σε ποτάμια και κανάλια. Η  υπηρεσία προσπαθεί απεγνωσμένα εδώ και δέκα μέρες να τους βρει με τη βοήθεια των συμπολιτών μας προκειμένου να τους επισκευάσουμε και αυτούς. Θέλουμε, τώρα που λύνεται το πρόβλημα, να είναι όλα νοικοκυρεμένα. Θεωρώ ότι την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι την επόμενη Παρασκευή, θα έχουν τοποθετηθεί κάδοι ανά τετράγωνο στον Πύργο ώστε να μη χρειάζεται οι δημότες να περπατούν, ούτε να αφήνουν τα σκουπίδια τους στη διπλανή πόρτα. Το ίδιο θα συμβεί και σε όλα τα χωριά».

Πρόγραμμα Ιάρδανου, Βώλακα, Ωλένης

Όσον αφορά, τους πρώην δήμους Ιάρδανου, Βώλακος και Ωλένης, ο κ. Σεϊντής, επισήμανε ότι εντός των ημερών θα τοποθετήσουν σε συνεργασία με τους προέδρους κάδους ενώ θα έχουν μόνιμα στις έδρες τους (Βούναργο, Επιτάλιο, Καράτουλα) απορριμματοφόρο για την αποκομιδή των σκουπιδιών. «Έχουμε ήδη συζητήσει στον πρώην δήμο Βώλακος με τον πρόεδρο κ. Τσαγκρή και τον αντιδήμαρχο της περιοχής κ. Γεράνιο και εντός των ημερών θα τοποθετήσουμε κάδους ενώ θα βγάλουμε και ένα απορριμματοφόρο το οποίο θα κινείται το λιγότερο τρεις φορές την εβδομάδα. Το ίδιο θα συμβεί και στον πρώην δήμο Ιάρδανου. Απομένει, συνάντηση και στον πρώην δήμο Ωλένης η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Καράτουλα την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να δώσουμε λύση και εκεί για τα φρέσκα σκουπίδια. Από κει και πέρα, προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε το θέμα των επισκευών του στόλου των απορριμματοφόρων που είναι πολλών ετών και ταλαιπωρημένα ώστε να έχουμε μια πληρότητα 6-7 αυτοκινήτων ώστε να καλύπτουμε σε δυο βάρδιες όλο το διευρυμένο δήμο».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος