FOLLOW US: facebook twitter

«Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα» με άρωμα γυναίκας!

Ημερομηνία: 23-11-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Το κορυφαίο δράμα του Λόρκα σε σκηνοθεσία Παρασκευά Παπαπετρόπουλου παρουσιάζει φέτος η ομάδα Τέχνης ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ στον Απόλλωνα

  • Στις 4 Μαρτίου η πρεμιέρα

, «Το σπίτι της Μπερντάντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ένα κορυφαίο δράμα γυναικών της επαρχίας,  σε σκηνοθεσία Παρασκευά Παπαπετρόπουλου, πρόκειται να παρουσιάσει στο σανίδι την φετινή θεατρική σεζόν, η Ομάδα Τέχνης «Δούρειος Ίππος»/ Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 4 Μαρτίου 2022 και θα παίζεται έως και τις 19 Μαρτίου στο θέατρο Απόλλων του Πύργου που παραχωρήθηκε στην ομάδα από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι την λήξη των παραστάσεων.

 Οι  πρόβες έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό καθώς πρόκειται για ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο, όπως και η διανομή των ρόλων. Άλλωστε η Ομάδα μας έχει συνηθίσει σε παραστάσεις υψηλού επιπέδου και έργα κλασικής δραματουργίας και ο Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του. 

Το χαρακτηριστικό του φετινού έργου του Δούρειου Ίππου, είναι ότι η παράσταση έχει καθαρά άρωμα γυναίκας, είναι  δηλαδή γυναικεία υπόθεση, καθώς ως απόρροια των προσώπων του έργου, πρωταγωνιστούν έξι γυναίκες! 

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χήρας Μπερνάντα θα σηκώσει στους ώμους της η Παναγιώτα Ιωάννου, ενώ συμπρωταγωνιστούν οι: Ελευθερία Σταματοπούλου, Ναντίνα Σπηλιοπούλου, Αφροδίτη Κουφού, Αιμιλία Ζαφειροπούλου και Γεωργία Ζώρα, ενώ όπως προαναφέραμε στο τιμόνι της ομάδας θα είναι για μια ακόμα φορά ο σκηνοθέτης Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος.

Το έργο εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της ισπανικής υπαίθρου στις αρχές του 20ου αιώνα. Η χήρα Μπερνάρντα πασχίζει ασταμάτητα -και με κάθε μέσο- για την συμμόρφωση της φαμίλιας της με τους κανόνες της τοπικής κοινωνίας, για την διατήρηση του κύρους και της αξιοπρέπειάς της, για την απόκτηση της πολυπόθητης “έξωθεν καλής μαρτυρίας”, καθώς και για την σωστή διαχείριση και αύξηση της περιουσίας της. Οι πέντε ανύπαντρες θυγατέρες της, υποφέρουν τις συνέπειες του γεγονότος ότι “γεννήθηκαν γυναίκες”, μέσα σε μια εποχή και σε μια κοινωνία που ελέγχει καθημερινά και κρίνει αυστηρά κάθε βήμα, κάθε βλέμμα, κάθε λέξη και κάθε ανάσα των θηλυκών, ιδιαίτερα των νέων κοριτσιών.

Σε τούτο το “δράμα των γυναικών της επαρχίας”, η υποκρισία συναντά έκπληκτη την βία, η χαιρεκακία συμπλέκεται ερωτικά με τον φθόνο, η επιφανειακή καλοσύνη αντιμάχεται βάρβαρα την βαθειά ζήλεια και η ασταμάτητη γλωσσοφαγιά -το καταραμένο “κουτσομπολιό” των μικρών ανθρώπων κάθε τόπου- γεννά πρόσκαιρες συμμαχίες και περαστικές συγκρούσεις.

Ο λυρισμός του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα μας οδηγεί στις ατραπούς αυτής της φρικτής πραγματικότητας, στις ταραγμένες οδούς μιας κοινωνίας που φθείρει με ξεχωριστή ικανοποίηση τον εαυτό της, επαινώντας κ’ ευνουχίζοντας όσους συντονίζονται μαζί της, καταδικάζοντας και θανατώνοντας όσους την αμφισβητούν.

Υπεύθυνη κοστουμιών και σκηνικών είναι η Αργυρώ Πολίτη, φωτογραφίας ο Λάμπρος Τσακριλής και ήχου- φωτισμού ο Αλέκος Αμπελογιάννης.

Η πρεμιέρα το έργου όπως προαναφέραμε πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4η Μαρτίου 2023 και οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως και την 19η Μαρτίου 2023, καθημερινά εκτός Δευτέρας και Τρίτης στο Δημοτικό Θέατρο Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot