FOLLOW US: facebook twitter

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ: Την ανάσταση ακολουθεί πάντα ο Γολγοθάς

Ημερομηνία: 20-04-2023 | Συντάκτης:

Τα αρνιά ψήθηκαν, τα αυγά τσούγκρισαν, τα μπουκάλια άδειασαν, και ο Χριστός φυσικά αναστήθηκε, όπως κάθε άλλη χρονιά. Το Πάσχα των Ελλήνων βιώθηκε και πέτυχε. Είναι σημαντικό, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες. Και είναι πιο σημαντικό, μετά από όσα περάσαμε με τον covid, και από τα οποία ακόμη αναρρώνουμε αργά ως κοινωνία, –μην το λησμονούμε αυτό. Για όσους κατάφεραν μετά από χρόνια να επιστρέψουν στα χωριά και στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, να ξαναβρούν «χαμένους» συγγενείς και φίλους, να ξαναθυμηθούν ένα γνώριμο τοπίο, αυτό ήταν πράγματι ένα Πάσχα ανάστασης και ελπίδας. Μόνο που όλα τα ωραία κάποια στιγμή τελειώνουν και αργά ή γρήγορα, της ευχάριστης και αναζωογονητικής ανάπαυλας ακολουθεί η επιστροφή στην ίδια ακριβώς κατάσταση.

Προτού λοιπόν θυμηθούμε συνοπτικά πού ζούμε και σε ποια κατάσταση επιστρέφουμε, ας σημειωθεί ότι οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών και λοιπών θεσμικών παραγόντων στερήθηκαν και φέτος πρωτοτυπίας, υπό την έννοια ότι επανέλαβαν τα ίδια στερεότυπα, με τον ίδιο τρόπο. Όχι ότι είναι μόνο ζήτημα αισθητικής, αλλά και ουσίας. Ίσως την πλέον στερεότυπη και άνευ οποιαδήποτε ουσιαστικής σημασίας δήλωση, την έκανε ο πρωθυπουργός μετά της συζύγου του, μέσω Tiktok, ένα μέσο το οποίο το έχει ταράξει τις τελευταίες εβδομάδες γιατί τα νούμερα στους νέους δεν πάνε καθόλου καλά. Προτού λοιπόν ασχοληθεί με το αρνί και το κοκορέτσι στην Τήνο, διεμήνυσε ότι τον Γολγοθά, ακολουθεί πάντα η ανάσταση.

Θα είχε περισσότερο νόημα, αν και εκ της θέσεως θα ήταν αδύνατο, να πει το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή την ανάσταση ακολουθεί πάντα ο Γολγοθάς. Γιατί η ζωή σε τούτη τη χώρα για τους πολλούς είναι Γολγοθάς. Γιατί είμαστε πρώτοι από το τέλος. Είμαστε πρώτοι στη διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών και την πιο ακριβή τιμή ρεύματος χονδρικής στην Ευρώπη. Η Ελλάς είναι πρώτη σε κόστος στέγασης σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα και πρώτη επίσης στην ανεργία των νέων, ενώ το 28,3% του πληθυσμού -περίπου 3.000.000 πολίτες– βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Πρωτιά κατέχουμε φέτος και στις γυναικοκτονίες, ωστόσο η τελευταία θέση στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης παρέμεινε σταθερή.

Επιπροσθέτως, η χώρα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με τους κανόνες ασφάλειας στους σιδηροδρόμους, για κενά ασφάλειας στις πτήσεις και για παραβίαση περιβαλλοντικών κανόνων. Καθόλου τυχαία σε σχέση με όλα αυτά, η ίδια χώρα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην ελευθερία του τύπου στην Ε.Ε. και την 108η στον κόσμο.

Κατά συνέπεια και χωρίς πραγματική πρόθεση να χαλάσω το όμορφο κλίμα των διακοπών και των χιλιάδων επισκεπτών, οι οποίοι έστω για λίγες μέρες πρόσφεραν ζωή και χαμόγελο στις πόλεις και στα χωριά μας, είναι σαφές ότι τουλάχιστον για εμάς, ο Γολγοθάς είναι μπροστά. Είναι η δύσκολη και διηνεκής ανάβαση της καθημερινότητας, με λιγοστές ανάπαυλες, ίσα ίσα όσο χρειάζεται για να συνεχίσουμε και το κυριότερο, χωρίς λύτρωση. Γιατί κανένας Μεσσίας δε θα μας σώσει και πιθανότατα δε θα μπορούσε, ακόμα κι αν το ήθελε. Τούτος ο τόπος βρίθει αδικιών, ανισοτήτων, παθογενειών και καρκινωμάτων. Οπότε, πολύ περισσότερο σε αυτήν την προεκλογική σας περίοδο, επιτρέψτε μας τουλάχιστον να διάγουμε τον ανηφορικό μας βίο δίχως κορώνες και παχιά λόγια. Διότι γνωρίζουμε καλά πια πως μετά την ανάσταση ακολουθεί πάντοτε ο Γολγοθάς.

Ο εκδότης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος