FOLLOW US: facebook twitter

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ: Γεφυρώνοντας τα χάσματα της εποχής μας

Ημερομηνία: 08-04-2022 | Συντάκτης:

Τις λεπτομέρειες τις έχετε ήδη πληροφορηθεί. Με τη συνδρομή πλήθους φορέων και επιστημόνων, η «Πρωινή» ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει την εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας» με θέμα την απασχόληση στον Νομό Ηλείας και στόχο να φέρει κοντά εργατικό δυναμικό και επιχειρήσεις. Αφού λοιπόν ευλογήσουμε πρώτα τα γένια μας καθώς πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση σύζευξης εργοδοτών και ανέργων στην περιοχή, οφείλουμε να εκφράσουμε την προσμονή μας για το ερχόμενο διήμερο, το οποίο προσδοκούμε επίσης ότι θα αποδώσει ικανοποιητικά, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη βελτίωση των προϋποθέσεων για την εργασιακή αποκατάσταση κυρίως των νέων ανθρώπων του τόπου μας.

Εξάλλου, μη λησμονούμε ότι η Ελλάδα δε βρίσκεται ούτε στη δεύτερη, ούτε στην τρίτη, αλλά στην πρώτη θέση σε ανεργία νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από εκεί και πέρα, τι άλλο να ειπωθεί ως προς αυτό; Είναι ξεκάθαρο ότι δυστυχώς υπάρχει και εδώ σοβαρό θέμα. Αλλά θέμα είναι ακριβώς επειδή διαχρονικά η πολιτεία δεν έχει επιτύχει να επιλύσει έστω και μερικώς ένα από τα κρισιμότερα για την εύρυθμη οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας ζητήματα. Αντίθετα, ο τωρινός αρμόδιος υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης, πήγε ένα βήμα παραπέρα (προς τα πίσω) την υπόθεση «ανεργία», με μία σπουδή, με την οποία θα μείνει στην ιστορία.

Κι αυτό διότι αντί ο κ. Χατζηδάκης να ακολουθήσει την ενδεδειγμένη οδό δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, προτίμησε να εξαφανίσει τους ανέργους, προσθέτοντας χωρίο στο άρθρο 16, το οποίο δεν υπήρχε στο στάδιο της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου για την κατάργηση του ΟΑΕΔ και το οποίο επανακαθορίζει ποιος θεωρείται ότι αναζητά εργασία. Επειδή όμως οι μαθητευόμενοι μάγοι δεν έλυσαν ποτέ κανένα πρόβλημα σε αυτή τη χώρα, απλώς το έκρυψαν κάτω από το χαλί, πρωτοβουλίες σαν της Πρωινής, έρχονται να καλύψουν το κενό της κρατικής αναποτελεσματικότητας.

Δεν είναι κάτι που ξεκίνησε χθες, ούτε και θα τελειώσει αύριο. Είναι ωστόσο απαραίτητο η κοινωνία των πολιτών να ενεργοποιηθεί πλήρως. Ειδικά οι μικρές, τοπικές κοινωνίες έχουν αποδείξει και στο παρελθόν ότι μπορούν να αυτοοργανωθούν και να πετύχουν πολλά, λειτουργώντας συλλογικά. Με άλλα λόγια, μαζευόμαστε, αφήνοντας πίσω μας προκαταλήψεις, κόμματα και άλλες διαφορές, για να δούμε τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για το κοινό καλό. Δεν υπάρχει πιο πρόσφατο και απολύτως χαρακτηριστικό παράδειγμα από την ίδια την ημερίδα, η οποία έτυχε αμέσως ευρείας ανταπόκρισης και υποστήριξης. Και για να παραλλάξω μια γνωστή παροιμία που φέρνει συχνά στα χείλη του ο θυμόσοφος λαός, αν δεν στηρίξεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει.

Τώρα, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο και πως θα μπορούσε να είναι. Το κράτος, δεν είναι απλώς «απών» από την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά επιπλέον αδυνατεί ως εκάστοτε κυβέρνηση, να κατανοήσει τις βαθύτερες αιτίες και τους παράγοντες οι οποίοι συντελούν στην εκτόξευση της εν Ελλάδι ανεργίας. Αναρωτιέμαι, το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, σε πόσες μελέτες έχει προχωρήσει έστω την τελευταία δεκαετία, προκειμένου να αξιολογήσει μία αγορά εργασίας που έχει υποστεί περίπου δέκα χρόνια μνημονιακής ύφεσης και άλλα δύο χρόνια πανδημικής ύφεσης; Και πως θα μπορούσε ποτέ ένας υπουργός και να μιλήσει για την ανεργία, αν δεν ξέρει για τι μιλάει; Πως θα φέρει πρόταση για νομοθέτηση;

Σε αυτά και σε πολλά ακόμη ερωτήματα θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε απαντήσεις από ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται και παράλληλα ελπίζουμε οι νέοι να κάνουν τον κόπο να προσέλθουν στο συνεδριακό αυτό το σαββατοκύριακο. Που ξέρεις, μπορεί και να φύγουν με μία δουλειά, κι αν όχι, ίσως καταλάβουν πως πρέπει να κινηθούν στο εξής. Τα χάσματα είναι μεγάλα, αλλά ακριβώς γι’ αυτό είναι αναγκαίες οι γέφυρες.


Ο εκδότης



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος