FOLLOW US: facebook twitter

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ: 10+1 Θετικά Αποτυπώματα

Ημερομηνία: 11-03-2024 | Συντάκτης:

Ν. Φαρμάκης: Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πρόοδο ενός τόπου με ισχυρές δυνατότητες και ικανούς ανθρώπους

Ο Ρυθμός. Ο ρυθμός είναι σημαντικό πράγμα στη ζωή. Γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ως έννοια ακόμη και σε τομείς που δεν έχουν να κάνουν με τη μουσική. Γιατί ο ρυθμός έχει να κάνει με την απόδοση, έχει να κάνει με τη σταθερότητα, έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα. Αν δεν έχεις ρυθμό, χάνεις. Αν δεν έχουμε ρυθμό, χάνουμε, και χανόμαστε στη δίνη του ασυντόνιστου και του τυχαίου. Ίσως λοιπόν η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν άνθρωπο ή ένα σύνολο ανθρώπων, να είναι να αποκτήσουν ρυθμό σε ένα άρρυθμο περιβάλλον.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει πιάσει σίγουρα ρυθμό. Το αποδεικνύει περίτρανη παρουσίαση των πεπραγμένων της για το 2023 και πράγματι τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, γι’ αυτό και δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα να παρατεθούν ξανά εδώ. Η σύγκριση με την πρότερη κατάσταση είναι κι αυτή ηχηρή καθώς, στο πλαίσιο πάντοτε μιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας με μετρήσιμα μεγέθη, η διαφορά είναι μεγάλη. Γίνονταν τόσα, κάναμε τόσα. Δίνονταν τόσα, δώσαμε τόσα. Απλά εφαρμοσμένα μαθηματικά τοπικής αυτοδιοίκησης, με τα οποία αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρξει τάξη και προκοπή, ακόμα και μέσα στο άτακτο και ανεπρόκοπο ελληνικό χάος.

Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι έννοιες της ανάπτυξης και της οικονομικής μεγέθυνσης, εμφανίζονται να είναι, και σε επίπεδο λόγου αλλά και σε επίπεδο έργου, άρρηκτα συνδεδεμένες με της έννοιες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Είναι αξιοσημείωτο ότι έχει εμπεδωθεί και υιοθετείται πλέον μία συμπεριληπτική λογική στις δράσεις και στα έργα τα οποία δρομολογούνται. Οι προκλήσεις, βέβαια, είναι και παραμένουν πολλές, και για να μεταχειριστούμε και έναν όρο τον οποίο χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο κ. Φαρμάκης σε μία αποστροφή της τοποθέτησής του κατά τον ετήσιο απολογισμό της Περιφέρειας, οφείλει πάντοτε να υπάρχει ένα «πλεόνασμα εξωστρέφειας». Γύρω και μέσα σε αυτό ακριβώς το πλεόνασμα εξωστρέφειας συνοψίζονται όλες οι κρίσιμες οικονομικές, πολιτιστικές και τελικά κοινωνικές εκφάνσεις του τοπικού και περιφερειακού μας γίγνεσθαι. Χρειαζόμαστε και θέλουμε μία Δυτική Ελλάδα με ισχυρές υποδομές, πυλώνα της ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας και πρωταγωνιστή των πολιτιστικών δρώμενων.

Είμαστε λοιπόν σε μία αρκετά παραγωγική και ελπιδοφόρα φάση. Έχουμε ως τοπική κοινωνία και ως Δυτική Ελλάδα ικανούς ανθρώπους, και έχουμε πάντοτε δυνατότητες, οι οποίες μπορούν να μας κρατήσουν σε μία πορεία μακροχρόνιας προόδου. Οι βάσεις έχουν ήδη τεθεί. Η αντίληψη έχει ήδη αλλάξει. Ο τόπος οφείλει να προχωρά χωρίς εισαγωγικά και αστερίσκους. Τα τελευταία χρόνια οι διαχωρισμοί και οι αγκυλώσεις του παρελθόντος έχουν εκλείψει, καθώς όλοι δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι η ευημερία και η πρόοδος είναι μία συλλογική υπόθεση. Συνεπώς, αυτό το οποίο έχει ξεκινήσει, προέχει να ενισχυθεί.

Σίγουρα η Περιφέρεια και η εκάστοτε αυτοδιοικητική βαθμίδα, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ρόλο του «κυρίως κράτους». Είναι ωστόσο σημαντικό να υπάρχει η διάθεση και, πολύ περισσότερο, η βούληση, να εξαντλείται κάθε δυνατότητα.Και υπό αυτήν την έννοια, επειδή αποτελεί το αποτέλεσμα μακροχρόνιας προσπάθειας και όχι μόνο της χρονιάς που πέρασε, τα αποτύπωματα της Περιφέρειας είναι πολλά, είναι θετικά, και αναμένεται να παραμείνουν έντονα για πολύ καιρό ακόμα.

Ο εκδότης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος