Το σημείωμα της Δευτέρας: Σχέδιο «Ηλεία μπροστά»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”91096″ img_size=”full”][vc_column_text]Γραφεί ο Μιχάλης Κατρίνης
Το μείγμα οικονομίας και ανάπτυξης της Ηλείας πρέπει να αλλάξει.
Στο δίλημμα «στρατηγικός σχεδιασμός ή μόνο διαχείριση της καθημερινότητας», όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να απαντήσουν με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Και δεν πρόκειται για μια πολιτική φράση άνευ ουσίας. Βλέμμα στραμμένο στο μέλλον σημαίνει να δούμε τις καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, κυρίως σε περιοχές που έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά με την Ηλεία. Να μελετήσουμε τα βήματα και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των στρατηγικών που υιοθετήθηκαν, αλλά και την αποτελεσματικότητά τους.
Η περιοχή Ayrshire στη Σκωτία είναι μια εργατική περιοχή χτυπημένη από τη φτώχεια, την εγκληματικότητα και την εσωτερική μετανάστευση. Είναι, όμως, μια περιοχή με ιστορικό και τουριστικό ενδιαφέρον –σίγουρα όχι ανάλογο της υπόλοιπης Σκωτίας-, γεωργικές καλλιέργιες, κτηνοτροφία, κάποιες βιομηχανικές μονάδες και πρόσβαση στη θάλασσα. Εδώ ο στρατηγικός σχεδιασμός δεν θα μπορούσε να είναι μονοδιάστατος, με τη διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων της περιοχής να αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί.
Η λύση ήταν, ταυτόχρονα, απλή και εξαιρετικά περίπλοκη. Όλοι οι φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί, κάθησαν στο ίδιο τραπέζι με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και την τοπική αυτοδιοίκηση, θέτοντας ως κεντρικό στόχο την ανάπτυξη της περιοχής.
Δημιουργήθηκε ένα μείγμα πολιτικών το οποίο απλωνόταν από την κεντρική κυβέρνηση -με φοροελαφρύνσεις και κίνητρα επενδύσεων- ως και τον τελευταίο κάτοικο, με επιδότηση κατοικίας και πρόστιμα για τα σκουπίδια ή τα μη κουρεμένα γκαζόν.
Μελετήθηκαν και δημιουργήθηκαν βιομηχανικές ζώνες μεσαίου βεληνεκούς, ώστε να μην μολύνεται το περιβάλλον.
Αναστηλώθηκαν κάστρα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε κινηματογραφικές παραγωγές, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται για γάμους και εκδηλώσεις.
Δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες υποδομές για να υποδεχτούν τον επερχόμενο τουρισμό, προβλήθηκαν οι τοπικές επιχειρήσεις και τα τοπικά προϊόντα και προωθήθηκαν τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια.
Το αποτέλεσμα ήταν ο Donald Trump να αγοράσει το γήπεδο γκολφ το 2014, στο οποίο διοργανώνονται αγώνες παγκοσμίου ενδιαφέροντος με χιλιάδες επισκέπτες.
Το τοπικό αεροδρόμιο είναι πλέον ένα από τα σημαντικότερα στη μεταφορά εμπορευμάτων, ενώ το λιμάνι που ενώνει τη Σκωτία με τη Βόρεια Ιρλανδία αναβαθμίστηκε σημαντικά.
Οι κτηνοτροφικές και γεωργικές μονάδες εκσυγχρονίστηκαν, ενώ πλέον εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν γραφεία και αποθήκες στα εμπορικά πάρκα της περιοχής.
Επίσης, εκεί βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της Βρετανίας, παρέχοντας τεράστιες ποσότητες καθαρής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα.
Βέβαια, σε μια τόσο φτωχοποιημένη περιοχή τα προβλήματα δεν έχουν εξαλειφθεί, όμως το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων έχει αυξηθεί σημαντικά και οι προβλέψεις είναι πιο ευοίωνες από ποτέ.
Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, προϋπόθεση αποτελεί η απόλυτη και άμεση συνεργασία των αρχών με όλες τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες στηρίζονται έμπρακτα και διαρκώς.
Προϋπόθεση επιτυχίας αποτελεί μια νέα πραγματικότητα, όπου οι ψηφιακές πλατφόρμες είναι το απόλυτο εργαλείο επικοινωνίας και διεκπεραίωσης υποθέσεων και η διαχείριση της καθημερινότητας γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετεί το στρατηγικό στόχο.
Η Ηλεία διαθέτει τα πάντα, αποτελεί τον «κάλλιστο της Ελλάδος τόπον». Ιστορία, τουριστικό ενδιαφέρον, φυσικός πλούτος, γεωργία και κτηνοτροφία, απέραντη ακτογραμμή και μοναδικά δάση. Συνυπάρχουν αρμονικά στην ολυμπιακή γη της Ηλείας.
Χρειάζονται όμως υποδομές, απαιτείται συνεργασία και συνεννόηση χωρίς μικροπολιτικούς τοπικισμούς ή ανταγωνισμούς. Συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για μια κοινή απόφαση. Μια στρατηγική απόφαση για το μέλλον μας.
Θεωρώ ότι οι επενδύσεις δεν μπορούν να είναι ισομερείς, αλλά ούτε και μονομερείς. Είναι δεδομένο ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει το «βαρύ χαρτί» της τοπικής οικονομίας και το εφαλτήριο για να συμπαρασύρει πολλούς ακόμα κλάδους του επιχειρείν.
Το brand name της Αρχαίας Ολυμπίας, η φυσική ομορφιά του τοπίου, οι αθλητικές προεκτάσεις , η ιστορική ταυτότητα είναι μόνο κάποια από τα σημεία συζήτησης.
Είναι επιτακτική η ανάγκη της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα, ο οποίος θα αποτελεί το σημείο αναφοράς για όλους: Την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους, τον επιχειρηματικό κόσμο, τις παραγωγικές τάξεις και τους πολίτες. Ένας φορέας που θα γεννήσει και θα δρομολογήσει το business plan ανάπτυξης του τόπου μας με μόνο γνώμονα το κοινό μας συμφέρον.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]