FOLLOW US: facebook twitter

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου στον κόσμο των λαϊκών παραμυθιών

Ημερομηνία: 18-12-2023 | Συντάκτης:

Στη μαγεία των λαϊκών παραμυθιών μυήθηκαν οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευόμενες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρία Πύργου την Τρίτη 6/12 το απόγευμα, όταν στο σχολείο τους πραγματοποιήθηκε από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους εργαστήριο με τίτλο «Το σινεμά πριν από το σινεμά: Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών». Εμψυχωτές του εργαστηρίου ήταν η γνωστή αφηγήτρια παραμυθιών κ. Αγνή Στρουμπούλη και ο μουσικός κ. Σταύρος Παργινός με το βιολοντσέλο του.

Η κ. Αγνή Στρουμπούλη, η Παραμυθαρού, όπως συστήθηκε, με την απαράμιλλη τέχνη της, συνοδευόμενη και από την εμπνευσμένη μουσική του βιολοντσέλου, αφηγήθηκε ελληνικά και ξένα παραμύθια της προφορικής παράδοσης, άλλοτε δραματικά κι άλλοτε αστεία. Ο τόπος που ριζώνουν τα λόγια, η Μερμήγκω που παντρεύτηκε τον καλλίφωνο ποντικό, ο Δέντρος που ξεριζώθηκε από την αλήθεια, η βασιλοπούλα της οποίας η αγάπη ήταν σαν το αλάτι και άλλα ζωντάνεψαν στη φαντασία και την ψυχή των εκπαιδευόμενων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας προκαλώντας συγκίνηση αλλά και γέλιο.

Όλοι/ες απόλαυσαν το εργαστήριο παρασυρμένοι/ες στον παραμυθικό κόσμο που με γνώση και συναίσθημα έπλασε η αφηγήτρια. Εκτός από τα ευφρόσυνα συναισθήματα που ένιωσαν, οι εκπαιδευόμενοι/ες προβληματίστηκαν και συζήτησαν για τα μηνύματα κάποιων παραμυθιών και, χάρη στο εργαστήριο, συνειδητοποίησαν την αξία των λαϊκών παραμυθιών αλλά και τη συμβολή του Φεστιβάλ Ολυμπίας στην επαφή των σχολείων με διάφορες μορφές τέχνης.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι Δημόσιο Σχολείο, και η φοίτηση είναι ΔΩΡΕΑΝ για τους «ενήλικες μαθητές» του. Δίνει μια Δεύτερη Ευκαιρία στη μόρφωση, μέσα από το ευέλικτο και ανοικτό πρόγραμμα σπουδών του, που προσαρμόζεται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των εκπαιδευόμενων. Τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας είναι δωρεάν καινοτόμα σχολεία ενηλίκων, με ευρωπαϊκή διάσταση ενάντια στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Στόχο έχουν να ξεπεράσουν οι ενήλικες εκπαιδευόμενοι τα προσωπικά τους εμπόδια, να ενισχύσουν την προσωπικότητα τους και την αυτοεκτίμηση τους και να αποκτήσουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να ενταχθούν ξανά ενεργά στην αγορά εργασίας αλλά και στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Στο τέλος της φοίτησης χορηγείται Απολυτήριο ισότιμο με Γυμνασίου.

Μοναδική προϋπόθεση για να φοιτήσει κάποιος στα ΣΔΕ είναι να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Το πρόγραμμα σπουδών, διαφέρει από αυτό του τυπικού Γυμνασίου καθώς διαρκεί 2 έτη, δεν υπάρχουν βιβλία και εξετάσεις καθώς βασίζεται στην ευέλικτη η μέθοδος των μαθημάτων – γραμματισμών. Τα μαθήματα γίνονται με την βοήθεια σημειώσεων και φυλλαδίων που ετοιμάζει το εκπαιδευτικό προσωπικό και παρέχετε δωρεάν στους εκπαιδευόμενους. Όλες οι εργασίες – μελέτη πραγματοποιείτε στην τάξη χωρίς να επιβαρύνονται με επιπλέον διάβασμα οι εκπαιδευόμενοι στο σπίτι.  

Τα μαθήματα – γραμματισμοί που διδάσκονται είναι :

• Ελληνική Γλώσσα

• Μαθηματικά

• Αγγλικά

• Πληροφορική

• Φυσικές Επιστήμες

• Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

• Κοινωνική Εκπαίδευση

• Αισθητική – Πολιτισμική Αγωγή

• Διαθεματικά Σχέδια Δράσης

• Παροχή Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης για κάλυψη κενών – αδυναμιών που πιθανών έχει ο εκπαιδευόμενος

Εκτός από τα μαθήματα – γραμματισμούς στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας παρέχετε  Συμβουλευτική στήριξη σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Ακόμα κατά τη φοίτηση πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις και δράσεις που σχετίζονται με τα μαθήματα – γραμματισμούς που διδάσκονται στο σχολείο.

Οι εκπαιδευόμενοι – μαθητές είναι 18 ετών και άνω.

Η φοίτηση διαρκεί δύο (2) χρόνια.

Ευνοϊκές συνθήκες φοίτησης για όλους τους ενδιαφερόμενους χωρίς άγχος.  

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται το απόγευμα, ώρες 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες για να εγγραφούν, συμπληρώνουν Αίτηση Εγγραφής στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, προσκομίζοντας τα παρακάτω δικαιολογητικά:

● Απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου.

● Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.

● Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης (ή Πιστοποιητικό γεννήσεως).

● Για τους αλλοδαπούς χρειάζεται και η άδεια παραμονής

Για εγγραφές και πληροφορίες για το νέο σχολικό έτος πραγματοποιούνται καθημερινά, απογευματινές ώρες από 5:30 μ.μ. έως 8:00 μ.μ.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 26210-20.350 (απογευματινές ώρες από 5:30 μ.μ. έως 8:00 μ.μ)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος