FOLLOW US: facebook twitter

Το Σάββατο η τελετή έναρξης του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Ημερομηνία: 02-12-2022 | Συντάκτης:

Το πολύβουο μελίσσι των παιδιών ξεκινά την πορεία του…

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Τα 25 του χρόνια κλείνει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και τα γιορτάζει στις 3-10 Δεκεμβρίου 2022 με επίκεντρο τον Πύργο και την Αμαλιάδα, κι ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών για παιδιά, εφήβους και όλη την οικογένεια, με ελεύθερη είσοδο! Φέτος αναμένονται εκατοντάδες επισκέπτες απ’ την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, πάνω από 300 στη σημερινή καταμέτρηση, ενώ ήδη ότι τουλάχιστον 10.000 παιδιά θα παρακολουθήσουν ταινίες μόνο στην Ηλεία. Ένα πολύβουο μελίσσι φτιάχνει το μέλι του αυτές τις μέρες στον τόπο μας – και θα ‘ναι γλυκό όπως πάντα!

Από σήμερα Παρασκευή ξεκινούν οι προβολές της Camera Zizanio, ενώ το Σάββατο στις 8 το βράδυ, παραδοσιακά όπως κάθε χρόνο, στο θέατρο Απόλλων του Πύργου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ όπου θα πάρουμε μια πρώτη γεύση από τις ταινίες, τις εκδηλώσεις και τα αφιερώματα που θα παρακολουθήσουμε αυτό το διάστημα.

Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του Φεστιβάλ, θα παρουσιαστεί μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του σκηνοθέτη Ροβήρου Μανθούλη, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του 3ου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακών Ταινιών “Το Φύλο σε Πρώτο Πλάνο” και η Ορχήστρα και η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μ. Ηλείας θα παρουσιάσει παιδικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Το Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, 16:00-18:00, στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας, οι κινηματογραφιστές Διονυσία Κοπανά και Ηλίας Φλωράκης μεταφέρουν σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς που επισκέπτονται το Φεστιβάλ την πολυετή εμπειρία τους από τα κινηματογραφικά εργαστήρια σε σχολεία της χώρας, για να γράψουν σενάρια και να γυρίσουν ταινίες στη σχολική τάξη.

Την Κυριακή, στις 11.30 το πρωί, στον κοινωνικό πολυχώρο «Δεξαμενή», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα : Κινηματογράφος και Παιδαγωγική, όπου αρχικά θα παρουσιαστεί το βιβλίο του σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού Δ/ντής της Camera Zizanio Νίκου Θεοδοσίου «Από τον Θεόφιλο στην Κοντραμπάντα», έκδοση της Παιδαγωγικής Ομάδας «Το Σκασιαρχείο». Μιλούν οι Μπάμπης Μπαλτάς και Δαμιανός Βογανάτσης. Ιστορίες από το βιβλίο διαβάζουν μέλη της Λέσχης “Δεξαμενή Αναγνώσεων”. Θα ακολουθήσει ομιλία  του Νίκου Θεοδοσίου με θέμα «Ο κινηματογράφος στην παιδαγωγική Φρενέ» και θα προβληθεί η ταινία   “Τι θα πει σχολείο” του Δημοτικού Σχολείου Ταυρωνίτη Χανίων (25’). Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον κοινωνικό πολυχώρο “Δεξαμενή”.

Στα διαγωνιστικά προγράμματα  του Φεστιβάλ θα προβληθούν 78 ταινίες από 51 χώρες σε τέσσερα τμήματα, ενώ στην  22η Camera Zizanio θα προβληθούν συνολικά 216 ταινίες ταινίες διάρκειας έως 10 λεπτών, γυρισμένες από παιδιά και νέους.. Συνολικά θα προβληθούν ταινίες από 53 χώρες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος