FOLLOW US: facebook twitter

Το πείραμα του Ερατοσθένη στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου

Ημερομηνία: 26-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Προσκεκλημένος των διδασκόντων των Φυσικών Επιστημών  του 2ου Γυμνασίου Πύργου, επισκέφθηκε την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου το σχολείο, ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Ηλείας κ Ηλίας Καλογήρου. Σκοπός της επισκέψεως ήταν να παρουσιάσει στους μαθητές-τριες της Γ΄ τάξεως το πείραμα του Ερατοσθένη.

Ο Ερατοσθένης (3ος π.Χ. αιώνας) ήταν Διευθυντής της μεγάλης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, όπου σε έναν πάπυρο διάβασε ότι το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο), στα νότια όρια της πόλης Συήνη (Ασσουάν), οι κατακόρυφοι στύλοι δεν ρίχνουν καθόλου σκιά και ο Ήλιος καθρεφτίζεται ακριβώς στον πυθμένα ενός πηγαδιού. Ως επιστήμονας, λοιπόν, ο Ερατοσθένης διερωτήθηκε, εάν συμβαίνει το ίδιο ταυτόχρονα και σε μια άλλη πόλη πχ. στην Αλεξάνδρεια. Όμως στην Αλεξάνδρεια, κατά την ίδια μέρα και ώρα, οι κατακόρυφοι στύλοι έριχναν σκιά.

Αν η Γη ήταν επίπεδη, οι κατακόρυφοι στύλοι στις δυο πόλεις θα ήταν παράλληλοι και θα έπρεπε και οι δυο να ρίχνουν σκιά. Αφού, λοιπόν, αυτό δεν είναι αλήθεια, τι μπορεί να συμβαίνει; Την απάντηση έδωσε ο Ερατοσθένης υποστηρίζοντας ότι η επιφάνεια της Γης δεν είναι επίπεδη αλλά σφαιρική. Αυτό το συμπέρασμα είναι, προφανώς, θεμελιώδους σημασίας και επιπλέον επέτρεψε στον Ερατοσθένη να προσδιορίσει την ακτίνα και το μήκος της περιφέρειάς της Γης.. Άρα, ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μέτρησε τις διαστάσεις του πλανήτη Γη, γι’ αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.

Οι μαθητές-τριες παρακολούθησαν αλλά και συμμετείχαν σε παραμέτρους του πειράματος, από το οποίο έμειναν ενθουσιασμένοι. Ο Δντης του σχολείου κ. Γ. Κομιώτης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Καλογήρου, ο οποίος πάντοτε με προθυμία ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καθηγητών του Γυμνασίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος