FOLLOW US: facebook twitter

Από τους δρόμους της προσφυγιάς στην Αμαλιάδα στο… Λούβρο!: Ο Κρίστο Χάσα εκθέτει έργα του στην Διεθνή Έκθεση Ζωγραφικής στο Μουσείο Τέχνης στο Παρίσι

Ημερομηνία: 26-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Ένα μεγάλο όνειρο γίνεται πραγματικότητα για τον εικαστικό και δάσκαλο ζωγραφικής των εικαστικών εργαστηρίων της Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας Κρίστο Χάσα, καθώς με δύο έργα του θα λάβει μέρος στην Διεθνή Έκθεση Ζωγραφικής του Παρισιού στο Λούβρο από 18-20 Οκτώβρη! Μια μεγάλη αναγνώριση για έναν πολύ ξεχωριστό καλλιτέχνη που πριν από 27 χρόνια άφησε την πατρίδα του την Αλβανία για μια καλύτερη ζωή και από τότε ζει με την οικογένειά του στην Αμαλιάδα, όπου έχει μια πολυεπίπεδη επαγγελματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, πρωτοπόρος και μπροστάρης σε όλα τα γεγονότα Πολιτισμού στην δεύτερη πατρίδα του, την Αμαλιάδα.

Ο ίδιος ιδιαίτερα συγκινημένος για την τιμή που του έγινε με την πρόταση συμμετοχής του στην Διεθνή Έκθεση ζωγραφικής στο Μουσείο Τέχνης του Λούβρου,  αναφέρει:

«Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που θα λάβω μέρος στη διεθνή έκθεση ζωγραφικής στο μουσείο τέχνης Λούβρο – Παρίσι με άλλους 39 καλλιτέχνες από διάφορα κράτη του κόσμου. Καλεσμένος από τη γκαλερί «Marina Volpi» από τη Φλωρεντία όπου έχουν επιλέξει δύο δικά μου έργα σε τεχνική μολύβι και ξυλομπογιές σε διαστάσεις 70×50.
Κάπου κάπου στη ζωή μας χρειάζεται να σταματάμε και να γυρίζουμε το κεφάλι μας πίσω και να κοιτάμε το δρόμο του πως φτάσαμε μέχρι εδώ. Τις χαρές και τις δυσκολίες που περάσαμε, τους ανθρώπους που μας στήριξαν, που συνεργαστήκαμε, που μας σεβάστηκαν,μας πρόσφεραν δουλειά, που μας βοήθησαν πραγματικά και μας αγάπησαν…»

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Σε μια εξομολόγηση ψυχής ο Κρίστο Χάσα αναφέρεται στους δρόμους της προσφυγιάς που αναγκάστηκε να πάρει μέχρι να οδηγηθεί στην δεύτερη πατρίδα του όπως την χαρακτηρίζει, την Αμαλιάδα.

«Πριν 27 χρόνια άφησα τη πατρίδα μου την Αλβανία και πήρα το δρόμο της προσφυγιάς περπατώντας 4 ημέρες στο χιόνι στο βουνό Γράμμος χωρίς να ξέρω ούτε μια λέξη στα ελληνικά, δίχως να γνωρίζω που πάω και τι με περιμένει. Έχοντας μαζί μας μόνο λίγο φαγητό ,πολλά όνειρα και δύναμη στη ψυχή και τα καλύτερα πράγματα που είχαμε μάθει στη πατρίδα μας. Η τύχη με έφερε στη Αμαλιάδα όπου εργάστηκα ως ξυλουργός για 22 χρόνια, ακολουθόντας τη τέχνη του πατέρα μου. Παράλληλα ασχολήθηκα και με την αγάπη μου για την ζωγραφική, που είχα σπουδάσει στα Τίρανα στη Σχολή Καλών Τεχνών.Τ ο 2001 ήρθα σε επαφή με τον καλλιτεχνικό τομέα και με τους ανθρώπους της τέχνης εδώ στη δευτερη μου πατρίδα, την Αμαλιάδα. Από τότε έως τώρα δεν έχω σταματήσει ούτε λεπτό να δημιουργώ και να προσφέρω με όλη μου τη δύναμη όλες μου τις γνώσεις…»

Πριν  13 χρόνια δημιουργήσαμε το τμήμα ζωγραφικής στην βιβλιοθήκη Αμαλιάδας και το τμήμα ζωγραφικής στο Βαρθολομιό, για μικρούς και μεγάλους και στη πορεία τμήματα στη Γαστούνη και το Χάβαρι όπου έχουμε καταφέρει να διοργανώσουμε πάνω από 60 ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής σε διάφορες πόλεις εντός του νομού Σήμερα μερικοί από αυτους τους μαθητές μου διδάσκουν σε τμήματα ζωγραφικής σε διάφορους συλλόγους του νομού.

Ευχαριστώ πολύ την Ελλάδα που με βοήθησε να κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα…»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος