FOLLOW US: facebook twitter

Το πείραμα: Πρώτο κουδούνι σε ήχο φάλτσο

Ημερομηνία: 12-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”96420″ img_size=”full”][vc_column_text]Ξανάνοιξαν τη Δευτέρα έπειτα από δύο μήνες τα σχολεία, αρχής γενομένης από την Γ’ Λυκείου, παρά τους φόβους μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και επιστημόνων ● Απολυμάνσεις, μάσκες, αντισηπτικά και αλλαγές στις σχολικές αίθουσες

Με ένα αχρείαστο ρίσκο για τη δημόσια υγεία μετά από σχεδόν δύο μήνες αυστηρής καραντίνας ξεκίνησε η εβδομάδα στο πλαίσιο της επιστροφής στη «νέα κανονικότητα» με την κυβέρνηση να ανοίγει τα σχολεία, αρχικά για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Λυκείου και στη συνέχεια για τις υπόλοιπες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Παρά τους εκφρασμένους φόβους από γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και επιστήμονες ότι πρόκειται για επικίνδυνη και αχρείαστη κίνηση, το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στέλνοντας εγκυκλίους στα σχολεία με οδηγίες του τύπου:

«Παρακολουθήστε καθημερινά τον αριθμό των μαθητών που λείπουν και ενημερώστε τον διευθυντή του σχολείου σε περίπτωση που ο αριθμός των απόντων μαθητών αυξάνεται» και «αποθαρρύνετε τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα».

Το κυβερνητικό αφήγημα όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα λάμβανε σοβαρά υπόψη πάνω από όλα τις οδηγίες των επιστημόνων. Ενώ λοιπόν ο ΕΟΔΥ το Σάββατο 2 Μαΐου όρισε ως ασφαλή αναλογία τον έναν μαθητή ανά 7 τ.μ., την επομένη η σαφέστατη αυτή οδηγία αντικαταστάθηκε αιφνιδίως από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για εκ περιτροπής μαθήματα, τάξεις έως 15 άτομα και απόσταση 1,5 μ. (διαγωνίως) του ενός μαθητή από τον άλλο.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αντέδρασαν έντονα στις εξαγγελίες, με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Θεόδωρο Τσούχλο να δηλώνει: «Το χρονικό διάστημα είναι μικρό, η ύλη έχει προχωρήσει επαρκώς και για λίγες μέρες δεν υπάρχει λόγος να διακινδυνεύσουμε πολλά πράγματα. Εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά και λειτουργικά δεν ήταν κάτι απαραίτητο. Αντίθετα, εγκυμονεί κινδύνους».

Δύο μέρες πριν από το άνοιγμα της τελευταίας τάξης του Λυκείου και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει ακόμα αν τα παιδιά είναι ασυμπτωματικοί σούπερ φορείς του ιού ή αν δεν τον μεταδίδουν εύκολα, αφήνοντας έτσι το περιθώριο στην κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί αυτή την «γκρίζα ζώνη» πιθανότατα σε βάρος της υγείας των υπηρετούντων εκπαιδευτικών, που στην πλειονότητά τους είναι άνω των 50 ετών, αλλά και των οικογενειών των μαθητών.

Παρ’ όλα αυτά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ισχυρίζεται ότι «τα σχολεία ανοίγουν γιατί τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής πληθυσμιακή ομάδα, τώρα που έχουμε περισσότερα στοιχεία και το γνωρίζουμε», προσθέτοντας ότι έχουν σταλεί αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία και ότι έχουν γίνει ενέργειες για τον καθαρισμό τους, τον οποίο πάντως επωμίζονται συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες, απλήρωτες εδώ και μήνες!

Κι ενώ για τα σχολεία το κυβερνητικό αφήγημα συμπλέει κατά κάποιον τρόπο με την Επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, τα πράγματα είναι διαφορετικά αναφορικά με τη λειτουργία των τμημάτων προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, που ξεκινούν και πάλι μαθήματα τη Δευτέρα, παρά τις διαφορετικές ισχυρές συστάσεις του καθηγητή Τσιόδρα για συνέχιση της τηλε-εκπαίδευσης.

Το πείραμα

Τους κινδύνους επισημαίνουν και οι εργαζόμενοι του κλάδου υποστηρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διατηρηθεί η απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου, καθώς οι αίθουσες των φροντιστηρίων είναι μικρότερες των 30 τ.μ. και εκεί μέχρι πρότινος έκαναν μάθημα ακόμα και εννέα μαθητές.

Μέχρι και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων (ΟΕΦΕ – Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος) συστήνουν τη συνέχιση της τηλε-εκπαίδευσης, γνωρίζοντας ότι οι χώροι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις επαναλειτουργίας, αλλά και επειδή η τηλεργασία τούς συμφέρει, αφού είναι «από κακοπληρωμένη έως απλήρωτη», όπως λένε οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Ένα μεγάλης κλίμακας κυβερνητικό-υγειονομικό πείραμα ξεκίνησε τη Δευτέρα, τα αποτελέσματα του οποίου θα φανούν ύστερα από δύο εβδομάδες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot