FOLLOW US: facebook twitter

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου…: Το Παν/μιο Πατρών επιβεβαίωσε πλήρως όσα έγραφε η Πρωινή από τον Σεπτέμβριο

Ημερομηνία: 16-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”60637″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Η Μουσειολογία μετατρέπεται σε κατεύθυνση του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας με νέα έδρα την Πάτρα
-Η Γεωπονία μεταφέρεται στο Μεσολόγγι για συγχώνευση με άλλα δύο τμήματα

[/vc_column_text][vc_column_text]Ανεπιθύμητη είναι η Ηλεία για το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του ιδρύματος προτείνει την κατάργηση της Μουσειολογίας και τη μεταφορά της Γεωπονίας από την Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι, επιβεβαιώνοντας λέξη προς λέξη το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Πρωινής στις 9 Σεπτεμβρίου του 2020 με τίτλο «Κλείνει η Μουσειολογία και πάει… απέναντι η Γεωπονία» και όσα ακολούθησαν σχετικά με τη μεθόδευση της κατάργησης των τμημάτων.

Όπως σας είχαμε γράψει από τότε, η Μουσειολογία Πύργου προβλέπεται να ενσωματωθεί ως κατεύθυνση στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Αγρινίου και να έχει νέα έδρα την Πάτρα με βασικό επιχείρημα το γεγονός ότι «το ανθρώπινο δυναμικό (μέλη ΔΕΠ και εργαστηριακό προσωπικό) των τμημάτων Μουσειολογίας και Ιστορίας & Αρχαιολογίας είναι ολιγάριθμο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποστηρίξει τα βασικά μαθήματα των προγραμμάτων σπουδών. Η απορρόφηση του Τμήματος Μουσειολογίας και η μεταφορά του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στην Πάτρα θα επιτρέψουν σε μέλη ΔΕΠ άλλων τμημάτων της Σχολής να συμβάλλουν στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας μέχρι εξομαλύνσεως της ροής των φοιτητών και της προσθήκης μελών ΔΕΠ με συναφή γνωστικά αντικείμενα».

Παράλληλα, επισημαίνει πως οι βαθμολογικές επιδόσεις των νεοεισερχόμενων φοιτητών στα νέα τμήματα του Αγρινίου και του Πύργου έχουν εξαιρετικές διαφορές από τις επιδόσεις των υπολοίπων φοιτητών της Σχολής κι ότι από τους νεοεισερχόμενους αυτού του τμήματος μόνο 57% είναι ενεργοί πρωτοετείς στις εξετάσεις, δηλαδή φοιτητές ή φοιτήτριες που συμμετείχαν σε έστω και μία εξέταση.

Επί της συγκεκριμένης πρότασης, πάντως, αξίζει να υπενθυμίσουμε την πρόταση που είχε καταθέσει προσφάτως ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, για τη μεταφορά του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας στην Ηλεία  ώστε να συστεγαστεί με τη Μουσειολογία.

«Υπάρχει λοιπόν πιο προνομιακός χώρος για επιστημονική έρευνα και διδασκαλία του κλάδου της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας και της Μουσειολογίας, από αυτόν “τον κάλλιστο της Ελλάδας τόπο”;» ανέφερε σχετικά.[/vc_column_text][vc_single_image image=”119584″ img_size=”full”][vc_column_text]Πάει.. Μεσολόγγι η Γεωπονία

Για το τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας, η Επιτροπή αποφαίνεται ότι δεν είναι βιώσιμο με 8 μέλη ΔΕΠ και πενταετές πρόγραμμα σπουδών και προσθέτει πως το Τμήμα θα μπορούσε να συνδράμει ή να συνεργήσει με τα άλλα Τμήματα εάν ήταν είτε στο Αγρίνιο είτε στο Μεσολόγγι. Παράλληλα, αξιολογεί ως ανεπαρκείς τις υποδομές και τα 60 στρέμματα του τμήματος υποδομές στην Αμαλιάδα, αχρηστεύοντας 2500 τ. μ. Ιδιόκτητα κτίρια στο Campus του Τμήματος Γεωπονίας (Αμφιθέατρο 200 θέσεων, αίθουσα συνεδριάσεων, τρεις Αίθουσες διδασκαλίας 110, 70 και 70 θέσεων, 6 Εργαστήρια και χώροι Γραφείων, το λειτουργικό κτίριο στην Αμαλιάδα που έχει παραχωρηθεί από τον δήμο και σε απόσταση περίπου 2 χλμ από το Campus( 2 Αίθουσες διδασκαλίας 70 και 70 θέσεων, 1 Εργαστήριo), το εδαφολογικό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το θερμοκήπιο 500 τ. μ., που μεταφέρθηκε από Μεσολόγγι, πλήρως εξοπλισμένο και τα καινούργια ημιτελή Θερμοκήπια 1000 τμ. και 100 τμ, επειδή δεν υπάρχει Βιβλιοθήκη, Εστιατόριο, Εστία και Αγρόκτημα.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει τη συνένωση του τμήματος Γεωπονίας της Αμαλιάδας με τα τμήματα «Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής» και «Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής», που έχουν έδρα το Μεσολόγγι, ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία σχολή Γεωπονίας με έδρα την πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας. Το αξιοσημείωτο σε αυτή την πρόταση είναι πως η Επιτροπή επιλέγει να μεταφέρει τη Γεωπονία της Αμαλιάδας, που έχει τους περισσότερους εισακτέους (210) από όλα τα συναφή τμήματα και να διατηρήσει τα άλλα δύο τμήματα του Μεσολογγίου, τα οποία είχαν και πέρυσι και πρόπερσι μικρότερο αριθμό εισακτέων (182 και 201 αντίστοιχα). Παράλληλα, προτείνει την ίδρυση νέου τμήματος Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο!

Είναι προφανές ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στη Σχολή ΤΕΦΑΑ του Πύργου, ενώ δεν προβλέπει καμία αλλαγή στα νέα τμήματα που ιδρύθηκαν με έδρα την Πάτρα, κρίνοντάς προφανώς βιώσιμα…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot