FOLLOW US: facebook twitter

Το παιδί με την camera: Ένα διαδικτυακό Κινηματογραφικό Εργαστήριο από το Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για παιδιά & νέους

Ημερομηνία: 14-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”109983″ img_size=”full”][vc_column_text]Αυτή την άνοιξη, τα πάντα ανατράπηκαν. Η άνοιξη του 2020 δεν είναι όπως οι άλλες. Άρχισαν να εφαρμόζονται σκληρά περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φονική πανδημία. Τα σχολεία έκλεισαν και οι άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια τους.

Τα παιδιά αποκόπηκαν από τους φίλους, τις παρέες τους κι ότι είχαν σχεδιάσει αναβλήθηκε ή και ματαιώθηκε. Σε ένα περιορισμένο χώρο τώρα με μόνο «παράθυρο στον κόσμο» την οθόνη ενός υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητού, αγγίζουν τα όρια ενός κόσμου που φάνταζε απέραντος.

Αυτές οι οθόνες, που φαίνονται να είναι το φτωχό πλαίσιο της δράσης, μπορούν άραγε να γίνουν ένα όχημα να βγούμε και να ταξιδέψουμε μακριά; Όσοι έχουν πάρει μέρος σε δράσεις του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio γνωρίζουν πως γίνεται.

Κι αυτή τη γνώση θέλουμε να μεταφέρουμε σε όλους. Να δείξουμε τους δρόμους «διαφυγής» μέσα από τη δημιουργία. Με μέσα απλά, όπως ένα κινητό, ή πιο σύνθετα. Ότι έχουμε στα χέρια μας. Να αντιμετωπίσουμε επιθετικά αυτήν την υποχρεωτική απραξία δημιουργώντας ταινίες.

Γι αυτό δημιουργήσαμε αυτό το διαδικτυακό «εργαστήριο» χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα, facebook, Instagram, youtube… Ένα επιτελείο από συνεργάτες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio, επαγγελματίες του κινηματογράφου θα βρίσκεται εδώ καθημερινά να απαντά σε κάθε ερώτημα που έχετε. Να σας δίνει χρήσιμες πληροφορίες και πρακτικές λύσεις, σε όλα τα στάδια της δημιουργίας. Από την αρχική ιδέα και το σενάριο ως την κινηματογράφηση και το μοντάζ.

Θα επιδιώξουμε να είναι όσο πιο διαδραστικό γίνεται.

Παλιότερες και νεώτερες δουλειές παιδιών θα ανεβαίνουν εδώ αλλά και πολλά κινηματογραφικά παραδείγματα που θα δίνουν ιδέες και θα βοηθάνε τις προσπάθειές σας.

Επιβιβαστείτε και ξεκινάμε.

Ρωτάτε και απαντάμε

Ο συνεργάτης του Φεστιβάλ Κυριάκος Χαριτάκης δίνει παράδειγμα στα παιδιά στο “ΡΩΤΑΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ”

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν έχω ιδέες. Τι σενάριο να γράψω; Τι θέμα να έχει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν χρειάζεται να το ψάχνεις πολύ. Απλά κάνε την εξής ερώτηση: ” Τι θα γινόταν εάν…(και συμπλήρωσε τις τελίτσες με ότι θέλεις).

Βέβαια στις σημερινές συνθήκες της καραντίνας οι επιλογές είναι πολύ λιγότερες. Τι μπορεί να σου προσφέρει ως χώρος δράσης ένα διαμέρισμα ή έστω μια αυλή.

Οπότε το ερώτημα «τι θα γινόταν εάν…» αναγκαστικά προσαρμόζεται σε αυτόν το χώρο. Αλλά μη νομίζεις ότι οι επιλογές είναι λίγες. Για παράδειγμα τι θα γινόταν αν ο παππούς στο κάδρο στον τοίχο άρχισε να μιλάει; Τι θα γινόταν αν από το άλμπουμ με τις παλιές φωτογραφίες άρχισαν να ακούγονται γνώριμες φωνές ή ο μικρός ή μεγάλος αδελφός άρχισε αν έχει μια συμπεριφορά πολύ διαφορετική από την κανονική, και πολλά άλλα.

Βρες την αρχή και το τέλος της ταινίας και άσε τη φαντασία σου να πλάσει το μονοπάτι που θα τα συνδέσει. Γι αυτό άλλωστε το λέμε μυθοπλασία.

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ camerazizanio@olympiafestival.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot