FOLLOW US: facebook twitter

Το ολόγραμμα του κυπέλλου Bréal του Σπύρου Λούη στην Αρχ. Ολυμπία

Ημερομηνία: 23-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”114359″ img_size=”full”][vc_column_text]Θα εκτεθεί μαζί με τον μελανόμορφο σκύφο που επεστράφη από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Münster της Γερμανίας

Tην Πέμπτη 25 Ιουνίου το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παραδώσει στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα στην Ολυμπία το ολόγραμμα απεικόνισης του αργυρού κυπέλλου Bréal.[/vc_column_text][vc_single_image image=”100264″ img_size=”full”][vc_column_text]Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανταποκρινόμενο «με μεγάλη προθυμία», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, στο αίτημα του Υπουργείου, παραχωρεί επ’ αόριστον τη χρήση του ολογράμματος του κυπέλλου στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα, προκειμένου να συνεκτεθεί με τον μελανόμορφο σκύφο που επεστράφη πρόσφατα από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Münster της Γερμανίας και είναι τα έπαθλα που αποδόθηκαν στον πρώτο Ολυμπιονίκη του Μαραθωνίου δρόμου, τον Σπύρο Λούη.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ευχαριστεί «το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ευγενική παραχώρηση του ολογράμματος του κυπέλλου Bréal, το οποίο θα εκτίθεται μαζί με τον μελανόμορφο σκύφο, τα έπαθλα της νίκης του Σπύρου Λούη, στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελώντας μια νέα εκθεσιακή ενότητα που συνδέει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαιότητας με τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της εποχής μας».

Το αργυρό κύπελλο αθλοθετήθηκε, ειδικά για τον νικητή του Μαραθωνίου από τον εμπνευστή του αγωνίσματος, Michel Bréal. Για πολλά χρόνια το έπαθλο είχε χαθεί. Το 2012 σε δημοπρασία του οίκου Christie’s, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απέκτησε το κύπελλο, με σκοπό να το καταστήσει ελεύθερα προσβάσιμο στο ευρύ κοινό και σήμερα εκτίθεται στο ΚΠΙΣΝ.

Τον μελανόμορφο σκύφο δώρησε στο Λούη ο Ιωάννης Λάμπρος, νομισματολόγος και αρχαιοπώλης, αφού ζήτησε την άδεια από τον Γεώργιο Α΄. Το αγγείο, που επεστράφη πρόσφατα από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Münster της Γερμανίας, εκτίθεται πλέον στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα, στην Ολυμπία ως μόνιμο έκθεμα της συλλογής του.

Το αγώνισμα του Μαραθωνίου -οι αθλητές διανύουν 42.195μ.- είχε περιληφθεί στο πρόγραμμα των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων του 1896, μετά από πρόταση του Γάλλου ελληνιστή Michel Bréal. Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν, εμπνευστής των Ολυμπιακών Αγώνων και ο Δημήτριος Βικέλας, πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αποδέχτηκαν την πρόταση. Την υποστήριξαν θερμά, παρόλο που η εκτέλεσή της παρουσίασε τεχνικές και άλλες δυσκολίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μαραθώνιος δεν υπήρχε στους αρχαίους Αγώνες. Σήμερα, ωστόσο, είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές αγώνισμα σε όλο τον κόσμο.

H νίκη του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο δρόμο των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, ένα αγώνισμα εμπνευσμένο από τα πολεμικά κατορθώματα των αρχαίων Ελλήνων εναντίον των Περσών, τον ανέδειξε σε λαϊκό ήρωα. Η ευγνωμοσύνη των Ελλήνων αποτυπώθηκε όχι μόνο στα επίσημα βραβεία που του απονεμήθηκαν, αλλά και στις δεκάδες δώρα που του προσφέρθηκαν, είτε υλικά, είτε ποιήματα, είτε χορηγίες.

Η απονομή των βαρύτιμων μεταλλίων και επάθλων στους νικητές έγινε στις 3 Απριλίου 1896, τελευταία ημέρα των Αγώνων, από τον βασιλέα Γεώργιο Α΄ στο ασφυκτικά γεμάτο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Στον Λούη, εκτός από το μετάλλιο της πρώτης ολυμπιακής νίκης, το τιμητικό δίπλωμα, τα κλαδιά ελιάς από την Ιερά Άλτι της Ολυμπίας και την ελιά του «Πεισιστράτου» στην Αθήνα, απονεμήθηκαν ως έπαθλα τα δύο κύπελλα, ο μελανόμορφος σκύφος και το κύπελλο Bréal.

Πηγή: huffingtonpost.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot