FOLLOW US: facebook twitter

Antivirus Project: «Όταν το θέατρο δίνει φτερά στα όνειρα των παιδιών»!

Ημερομηνία: 23-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Εκπαίδευση, Νέα

Μια μοναδική παράσταση προϊόν της καραντίνας, παρουσίασαν το βράδυ του Σαββάτου οι Θ.Ο Γυμνασίου και ΓΕΛ Βουνάργου σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο και το πρόγραμμα «Το θέατρο στο Νέο Σχολείο»

ΑΝΤIVIRUS PROJECT !  Μια  μαγική στιγμή δημιουργίας στην αυλή του Γυμνασίου –ΓΕΛ Βουνάργου, όπου το Σάββατο το βράδυ, έφηβοι και τέχνη που μιλάει για όλα και ανοίγει την καρδιά σου.  μαζί με μεγατόνους γέλιου και χαράς, προϊόν μάλιστα της καραντίνας, απέδειξε πως η σχέση σχολείου και θεάτρου μπορεί να δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η θεατρική ομάδα των δυο σχολείων που μας έχει δώσει και στο παρελθόν εξαιρετικές παραστάσεις που έχουν μάλιστα βραβευτεί,  ολοκλήρωσε με μια μικρή εκδήλωση το πρόγραμμα “Το θέατρο στο Νέο Σχολείο” σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, παρουσιάζοντας ένα θεατρικο δρώμενο και μια ταινία που ετοιμάστηκε από τα παιδιά κατά τη διάρκεια της καραντίνας με τίτλο “ANTIVIRUS”, όπου πολύ το απόλαυσαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και .  Σε μια εποχή μάλιστα, όπου το Υπουργείο Παιδείας καταργεί τα καλλιτεχνικά μαθήματα στα σχολειά, αυτές οι συνεργασίας αποτελούν την καλύτερη απάντηση, για το άστοχο της απόφασης αυτής που το Υπουργείο καλείται να αναθεωρήσει.

Να σημειώσουμε ότι το 2018-19 ήταν ο πρώτος χρόνος αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος θεατρικής παιδείας ¨Το θέατρο στο Νέο σχολείο», που απευθυνόταν σε γυμνάσια και λύκεια της περιφέρειας, έχοντας σαν στόχο να δημιουργήσει καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα στους έφηβους της επαρχίας και το Εθνικό θέατρο, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα δίκτυο από ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς. Από την Ηλεία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θεατρικής παιδείας είχαν επιλεγεί και συμμετείχαν το Λυκειο Βουνάργου και το 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας, δύο συνεργασίας που έδωσαν καρπούς.

Η παρουσίαση  των μαθητών στο Βούναργο το βράδυ του Σαββάτου, απευθυνόταν αποκλειστικά στους μαθητές της θεατρικής ομάδας , τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς των δύο σχολικών μονάδων και έγινε σε εξωτερικό χώρο, στην αυλή του σχολείου, με αυστηρή τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ (αποστάσεις ασφαλείας). Τα παιδιά ετοίμασαν μια εφηβική ταινία, τα γυρίσματα της οποίας τα έκαναν τα ίδια στα σπίτια τους …εξ αποστάσεως ,γεγονός που φάνταζε ουτοπικό στην αρχή αλλά ίσως αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στην σύλληψη της ιδέας και στην υλοποίηση της . Τα παιδιά κατάφεραν να ενσωματώσουν και το σινεμά στην θεατρική τους αφήγηση για το θέμα με το οποίο επέλεξαν να ασχοληθούν: την ανάγκη για επικοινωνία και την απατηλή σιγουριά της ψηφιακής επαφής όπου προσαρμοζόμενα στις νέες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας, έκαναν την παρουσίασή τους με μάσκες. Και όπως είπαν,  το αποτέλεσμα που ήταν τόσο συγκινητικό , δικαίωσε την προσπάθεια όλων  να συνεχίσουν  τις συναντήσεις τους.  διαδικτυακά .

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός των δύο θεατρικών ομάδων, ευχαρίστησε την υπεύθυνη του προγράμματος « Το θέατρο στο Νέο Σχολείο» κα Σοφία Βγενοπούλου και τους συνεργάτες της Ελένη Ζαραφίδου και Γιάννη Παναγόπουλο , την εμψυχώτρια του σχολείου Αγγελική Τόμπρου που μαζί της πορευτηκαν όπως είπε  σε αυτό το υπέροχο ταξίδι στην τέχνη του θεάτρου και στις δύσκολες μέρες της καραντίνας που έμελλαν να αλλάξουν εν μέρει τη πορεία του προγράμματος …και από θεατρική παράσταση ,προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα, τα παιδιά ετοίμασαν μια ταινία …Εξ αποστάσεως.  Επίσης ευχαρίστησε την Μαρί Βαρβάρη για την  πολύτιμη βοήθεια της στο μοντάζ της ταινίας .  Καταλήγοντας η κ. Μπίθα, αναφέρει ότι «στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και δοκιμάζεται η ανθρώπινη ψυχή , η τέχνη δίνει δύναμη , όραμα και έμπνευση στους έφηβους μαθητές μας …». Από την πλευρά της  η Ελένη Ζαραφείδου από το Εθνικό Θέατρο σε μια ανάρτησή της στο fb για την συνεργασία με τις  θεατρικές ομάδες  του Γυμνασίου και ΓΕΛ Βουνάργου αναφέρει ότι « αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας με το Εθνικό θέατρο και το «θέατρο στο Νέο Σχολείο», όταν η τέχνη εμπνέει τους νέους και δίνει φτερά στα όνειρα τους…»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος