FOLLOW US: facebook twitter

Το Νοσοκομείο Πύργου ανακτά τη χαμένη αξιοπιστία του!: Έρευνα έδειξε ότι το 80% των ασθενών κρίνουν θετικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες

Ημερομηνία: 15-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Διενεργήθηκε στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας από τη Νοσηλεύτρια Άρτεμις Δήμογλου

 

Την χαμένη αξιοπιστία του, φαίνεται πως ανακτά σιγά- σιγά, το Νοσοκομείο Πύργου, όπως τουλάχιστον συμπεραίνεται σε σχετική έρευνα στην οποία διερευνήθηκε η ικανοποίηση των ασθενών σχετικά με την παρεχόμενη ιατρονοσηλευτική φροντίδα.

Την έρευνα υλοποίησε το τρίμηνο Ιανουάριος- Μάρτιος 2018 σε δείγμα 121 ασθενών (ηλικίας από 16 έως 92 ετών) κατά την έξοδο τους από νοσηλεία, η Νοσηλεύτρια Τ.Ε., MSc  του Γ.Ν. Πύργου, Άρτεμις Δήμογλου στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας του μεταπτυχιακού προγράμματος που ολοκλήρωσε (Διοίκηση Μονάδων Υγείας του ΕΑΠ) και την οποία παρουσίασε χθες με το Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας Κώστα Διαμαντόπουλο.

Τα συμπεράσματα ως προς τον κύριο στόχο έδειξε ότι ο συνολικής δείκτης ικανοποίησης των ασθενών στο Νοσοκομείο Πύργου σχετικά με τις παρεχόμενες σε αυτούς υπηρεσίες υγείας, εκτιμήθηκε σε καλά (άνω του μετρίου) επίπεδα, 3,17 με άριστα το 5 και ως προς τα ερευνητικά δεδομένα, έδειξε ότι:

1. Το 75% των συμμετεχόντων δήλωσε ικανοποιημένοι από την ταχύτητα εξυπηρέτησης ασθενών από τους ιατρούς- νοσηλευτές

2. Το 50% των συμμετεχόντων δήλωσε ικανοποιημένο από τη νοσηλευτική φροντίδα

3. Το 70% των συμμετεχόντων δήλωσε ικανοποιημένο από την υποδομή – περιβάλλον νοσοκομείου

4. Βαθμολογώντας συνολικά τις υπηρεσίες που δέχθηκαν ως ασθενείς, το 80% τις έκρινε θετικά έως πολύ θετικά.

Καταγράφηκε ότι υπάρχει μια ανεπάρκεια σε ορισμένα σημεία που αφορούν την ικανοποίηση των ασθενών:

1. Παροχή πληροφοριών στους ασθενείς σχετικά με την ασθένειά τους,

2. Διαθέσιμες εγκαταστάσεις στο νοσοκομείο

3. Γενικές οδηγίες προς τους ασθενείς.

«Συμπερασματικά, αυτή η μελέτη ανέδειξε ότι οι ασθενείς, στην η πλειονότητά τους, ήταν ικανοποιημένοι από την ικανότητα των νοσηλευτών και τον τρόπο με τον οποίο οι νοσηλευτές αλληλεπιδρούσαν προσωπικά μαζί τους και λιγότερο ικανοποιημένοι από την άνεση και το περιβάλλον, την υγιεινή και τις γενικές και προσωπικές οδηγίες που παρείχαν» επισήμανε η κ. Δήμογλου και πρόσθεσε ότι «Αυτό δείχνει  ότι ο ανθρώπινος παράγοντας υπερέχει της υλικοτεχνικής υποδομής, σε ότι αφορά στο πόσο συνεισφέρουν στην ικανοποίηση των ασθενών. Με παρεμβάσεις στον τομέα της υλικοτεχνικής υποδομής (άνεση, περιβάλλον, υγιεινή), η γενικότερη ικανοποίηση θα μπορούσε να αυξηθεί».

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «ως επαγγελματίας υγείας, εργαζόμενη στο χώρο της δημόσιας υγείας, έχοντας καθημερινή επαφή με τους ασθενείς 24 ώρες το 24ωρο, αναγνωρίζω ότι η ικανοποίηση των ασθενών θεωρείται σημαντική συνιστώσα κατά την μέτρηση των αποτελεσμάτων των συστημάτων υγείας και αποτελεί βασικό στοιχείο στην αξιολόγηση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης. Προκειμένου να βελτιωθεί η παροχή φροντίδας οι παράγοντες πρόβλεψης της δυσαρέσκειας που σχετίζονται με τη φροντίδα, την ενσυναίσθηση, την αξιοπιστία και την ανταπόκριση πρέπει να εντοπιστούν και να εξαλειφθούν. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται βοήθεια στους επαγγελματίες υγείας και μη, διοίκηση και γενικά σε όσους συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων να κατανοήσουν καλύτερα την άποψη των ασθενών και να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ανατροφοδότηση για να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες».

«Το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης κατάκτηση των εργαζομένων»

Ως μοναδική ευκαιρία για να δουν που βρίσκονται και που θέλουν να πάνε, χαρακτήρισε τις έρευνες που πραγματοποιούνται, ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, τονίζοντας ότι η συνολική ικανοποίηση (3,17 με άριστα το 5) και οι θετικές απόψεις που καταγράφονται δεν είναι για αυτούς το  μείζον. «Το σημαντικό είναι να δουλέψουμε στις αδυναμίες μας. Και ήδη δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης από τη νοσηλευτική φροντίδα (ανταπόκριση, επικοινωνία) και τη συμπεριφορά του προσωπικού είναι μια κατάκτηση των εργαζομένων  και σ’ αυτούς ανήκουν τα εύσημα. Μας ικανοποιεί η θετική εικόνα που καταγράφεται αναφορικά με την καθαριότητα των χώρων υγιεινής. Έχουμε δουλέψει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση. Μας προβληματίζουν οι αρνητικές απόψεις για το φαγητό και τα κλινοσκεπάσματα. Έχουν υπάρξει παρεμβάσεις, δεν είναι όμως αρκετές. Παράλληλα στις άμεσες προτεραιότητες μας, και ξέρετε πως ό,τι λέμε γίνεται, είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος  HACCP με στόχο τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων σε όλα τα στάδια παραγωγής και διάθεσης».

Ακολούθως, τόνισε ότι τα προβλήματα στον ιματισμό θα αντιμετωπιστούν άμεσα με δεδομένο ότι ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία  για την προμήθεια σεντονιών (710 τεμάχια), ακρυλικών κουβερτών (133 τεμάχια) και αδιάβροχων μαξιλαροθηκών (350 τεμάχια) ενώ παράλληλα στο αίτημα για επικουρικό προσωπικό που επεξεργάζονται θα περιλαμβάνεται και η ειδικότητα κοπτικής ραπτικής, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα οι επιδιορθώσεις που απαιτούνται.

«Όσον αφορά τις κλίνες αποκαταστάθηκαν σοβαρές βλάβες που χρόνιζαν σε τριάντα οκτώ (38) κρεβάτια και πέντε (5) φορεία. Παράλληλα στο αίτημα για επικουρικό που επεξεργαζόμαστε θα ζητήσουμε έναν (1) μηχανοτεχνίτη (ήδη έχουμε έναν) ώστε να διορθώνουμε γρήγορα και με μικρό κόστος τις μικροβλάβες που προκύπτουν. Η λογική μας είναι πως αυτό που μπορούμε να υλοποιήσουμε μόνοι μας, το υλοποιούμε κερδίζοντας χρόνο και χρήμα. Αν με ρωτάτε αν είμαι ικανοποιημένος, θα σας πω ότι δεν είμαι. Και δεν πρόκειται να είμαι. Η προσπάθεια συνεχίζεται γι’ αυτά που φαίνονται και γι’ αυτά που δε φαίνονται. Τα σημαντικά και τα λιγότερα σημαντικά. Τα αυτονόητα και τα πιο σύνθετα. Η προσέγγισή μας είναι ασθενοκεντρική!».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος