FOLLOW US: facebook twitter

Το Νέο Βιβλίο του Γιώργου Ευθυμίου: «Το Χελιδόνι – Η Εθνική Αντίσταση και ο Καπετάν Ζαχαριάς»

Ημερομηνία: 23-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
Γράφει ο Τάκης Αντωνακόπουλος
«Ο περιπλανόμενος του νου είναι η μνήμη» <Σαίξπηρ>

Ο ελλογιμότατος καθηγητής κλασικής φιλολογίας, ο πολυγραφότατος αγαπητός φίλος Γιώργος Ευθυμίου, με το νέο βιβλίο του, που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο: «ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ – Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΖΑΧΑΡΙΑΣ» κάνει πλουσιότερη την Ηλειακή Γραμματολογία. Με το εν λόγω πόνημά του, ο φέρων διπλή παιδεία κεφαλής και στήθους συγγραφέας, όπως θέλει τον λόγιον άνθρωπο, ο μέγας δάσκαλος του Γένους Αδαμάντιος Κοραής, με φλογώδη νου και φορτισμένη συναισθηματικά ψυχή φέρνει στο φως ξεχασμένους Χελιδωνιάτες ήρωες που θυσίασαν τη ζωή τους και αγωνιστές, που κακοπάθησαν και υπέστησαν αποτρόπαια βασανιστήρια χάρη των υψηλών ιδανικών της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Αξιοπρέπειας του ανθρώπου, κατά τη διάρκεια της ζοφερής γερμανικής κατοχής και του μετέπειτα αδελφοκτόνου εμφύλιου σπαραγμού, προβάλλοντας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου τη γενέθλια γη, το αγαπημένο του Χελιδόνι.

Ο ακαταπόνητος συγγραφέας ανέτρεξε σε σωζώμενα κείμενα και συνέλεξε προφορικές μαρτυρίες, που αναφέρονται σε γεγονότα και πρόσωπα ηρώων και αγωνιστών, που ανδραγάθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια αγώνων της Εθνικής Αντίστασης και της μετ’ αυτήν επικατάρατης περιπέτειας και καταστροφής του Εμφύλιου πολέμου.

Πιστός στη Θουκυδίδεια αρχή κατέγραψε και πέρασε στην ιστορία τα φοβερά εκείνα γεγονότα μέσα στα πλαίσια της αλήθειας και της αντικειμενικότητας.

Ο Γ.Ε. είναι ο μόνος που αναφέρθηκε και τίμησε τον μέγιστο Χελιδωνιάτη θρυλικό ήρωα, τον Καπετάν Ζαχαριά, που έδρασε στην κοινότητα Αντίκυρας Βοιωτίας και σ’ όλη την περιοχή της Κορινθίας, όπου οι κάτοικοι των περιοχών αυτών του επιδαψίλευσαν ύψιστες τιμές, εν αντιθέσει με τους Χελιδωνιάτες και τους Ηλείους που τον αγνόησαν, παρά τους τιτάνιους αγώνες του, τους οποίους τίμησε και σεβάσθηκε ο συναγωνιστής του Άρης Βελουχιώτης.

Το νέο βιβλίο του πολυγραφότατου δασκάλου Γ.Ε. είναι ένας πραγματικός ιστορικός θησαυρός για τον αναγνώστη, γραμμένο με σπάνια περιγραφική γοητεία και αντικειμενική πολιτική σκέψη. Είναι, ακόμη, πολύτιμος βοηθός για τη γνωριμία του παρελθόντος και σοφός δάσκαλος, για την αποφυγή σφαλμάτων στο μέλλον. Άλλωστε, «το χρήσιμον εκ του αληθούς μόνον συνάγεται», λέγει ο Λουκιανός.

Καλοτάξιδο το νέο βιβλίο του φίλτατε δάσκαλε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος