FOLLOW US: facebook twitter

Το Γενικό Λύκειο Βαρθολομιού στην Πάδοβα Ιταλίας με το Erasmus+

Ημερομηνία: 14-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα
«Το δίλημμα των εφήβων: Φιλο-κοινωνική ή Μη κοινωνική συμπεριφορά»

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της πρώτης, μικρής διάρκειας ανταλλαγής ομάδων μαθητών/τριών του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Το δίλημμα των εφήβων: Φιλο-κοινωνική ή Μη κοινωνική συμπεριφορά», που έλαβε χώρα στην Πάδοβα της Ιταλίας το διάστημα 25/2 έως 1/3 και στο οποίο η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας εκπροσωπήθηκε από το Γενικό Λύκειο Βαρθολομιού.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά σε στρατηγική σχέση για τη σχολική εκπαίδευση με οριζόντια προτεραιότητα τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η αντιμετώπιση του ζητήματος της ένταξης και αποκλεισμού είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Πλαισίου για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση (i 2020). Με δεδομένη τη μακροπρόθεσμη οικονομική και προσφυγική κρίση και τη συχνότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων, η καταπολέμηση του αποκλεισμού είναι εκ των ων ουκ άνευ για την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης. Το πρόγραμμα αυτό αντιμετωπίζει το θέμα της ένταξης-αποκλεισμού υπό το πρίσμα της φιλο-κοινωνικής και αντι-κοινωνικής συμπεριφοράς. Ιδίως μέσα από καινοτόμες και ολοκληρωμένες προσεγγίσεις προωθεί την κυριότητα των κοινών αξιών, όπως η ισότητα, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων, της μη διάκρισης και της κοινωνικής ένταξης και τις εντάσσει  σε μια γενικότερη θεωρητική υπεύθυνης και φιλο-κοινωνικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Στο πλαίσιο της πρώτης αυτής μαθητικής ανταλλαγής, 10 μαθητές και μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Βαρθολομιού συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή του σχολείου, κ. Αθανάσιο Δεληπάλλα, και την υπεύθυνη του προγράμματος, φιλόλογο, κ. Αννίτα Λάκκα, επισκέφτηκαν την έδρα του σχολείου-συντονιστή, του ITTMarconi, την Πάδοβα. Τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε δράσεις συντονιζόμενες από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Ταυτόχρονα είχαν τη δυνατότητα να γνωριστούν με τους/τις μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς των υπόλοιπων σχολείων/εταίρων, να ανταλλάξουν εμπειρίες και καλές πρακτικές από τη σχολική τους ζωή, να παρουσιάσουν τις δράσεις που ως τώρα έχουν υλοποιήσει στα σχολεία τους στο πλαίσιο του προγράμματος. Ταυτόχρονα, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στην Πάδοβα, τη Βενετία και τη Βερόνα.

«Ήταν αναμφισβήτητα μια εβδομάδα γεμάτη δράσεις και συγκινήσεις που άφησε στους συμμετέχοντες τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις», δήλωσε η υπεύθυνη εκπαιδευτικός, κ. Αννίτα Λάκκα, και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη μετακίνησή μας, αυτή τη φορά στο Βουκουρέστι, για να συσφίξουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας και να διαχύσουμε τα αποτελέσματα των δράσεών μας αναφορικά με τον κοινωνικό αποκλεισμό».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος