FOLLOW US: facebook twitter

Το φθινόπωρο του 2020 η πρώτη πιλοτική γεώτρηση στο Κατάκολο για τα πετρέλαια

Ημερομηνία: 15-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”100298″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Επίσημη παρουσίαση χθες στο Δ.Σ του project για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή
-Αναπτυξιακός πόλος σε Ηλεία και Πύργο από το κοίτασμα στο Κατάκολο

Ένας νέος αναπτυξιακός πόλος για τον Δήμο Πύργου και τη νομό Ηλείας γενικότερα πρόκειται να δημιουργηθεί με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο Δυτικό Κατάκολο, το οποίο διαχειρίζεται η Energean. Η προοπτική αυτή αναδεικνύεται με σαφήνεια από το παράδειγμα της ανάπτυξης των κοιτασμάτων της Λεκάνης του Πρίνου στον Κόλπο της Καβάλας, όπου τα οφέλη είναι προφανή στην τοπική οικονομία, όπως και η αρμονική συνύπαρξη με την καθημερινότητα, την τουριστική δραστηριότητα, την αλιεία και το περιβάλλον. Εφόσον δεν υπάρξουν γραφειοκρατικού τύπου καθυστερήσεις και η εταιρεία προχωρήσει στη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης, η πιλοτική γεώτρηση στο κοίτασμα του Κατακόλου, είναι δυνατό να ξεκινήσει σε έναν περίπου χρόνο από σήμερα.

Στις επισημάνσεις αυτές προχώρησαν χθες ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energeanστην Ελλάδα κ. Δημήτρης Γόντικας και ο Τεχνικός Σύμβουλος της Energean Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου κατά την παρουσίαση του project ανάπτυξης του κοιτάσματος του Δυτικού Κατακόλου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Πύργου, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων του έργου. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρέστη και ο Κώστας Νικολόπουλος, συντονιστής της ομάδας της LDK που εκπόνησε την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά όλα τα δεδομένα που έχουν ληφθεί υπόψιν καθώς και όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η περιβαλλοντική νομοθεσία για την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η πιλοτική γεώτρηση και η συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Την πορεία του project ανάπτυξης του κοιτάσματος στο Δυτικό Κατάκολο, παρουσίασε ο Δρ. Νικολάου, επισημαίνοντας αρχικά ότι πρόκειται για την 7η αλλά επισημη αυτή τη φορά παρουσίαση του στην Ηλεία και ειδικότερα στον Πύργο στο πλαίσιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της δημόσιας διαβούλευσης. Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι για άλλη μία φορά, σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, η Energean επέλεξε να προχωρήσει στη διενέργεια πλάγια γεώτρησης από τη στεριά, σε γη δίπλα στο Βιολογικό Καθαρισμό Πύργου – σε οριοθετημένη περιοχή 59 τετραγωνικών χιλιομέτρων- προς το κοίτασμα, παρόλο που το εγχείρημα είναι μεγαλύτερου κόστους και τεχνικά πιο σύνθετο σε σχέση με την εγκατάσταση εξέδρας και τη διενέργεια κάθετης γεώτρησης.

Ο ίδιος παρουσίασε αναλυτικά όλες τις τεχνικές πλευρές του έργου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας. Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι, εφόσον δεν υπάρξουν γραφειοκρατικού τύπου καθυστερήσεις και η εταιρεία προχωρήσει στη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης, η πιλοτική γεώτρηση είναι δυνατό να ξεκινήσει σε έναν περίπου χρόνο. Εφόσον η πιλοτική γεώτρηση επιβεβαιώσει τα δεδομένα για το κοίτασμα, θα ακολουθήσει η προετοιμασία και η εκτέλεση της πρώτης παραγωγικής γεώτρησης. Παράλληλα θα κατατεθεί προς διαβούλευση νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, με αντικείμενο αυτήν την φορά τις εγκαταστάσεις και την διαδικασία, παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς, με δεδομένη την επιλογή για μεταφορά του παραγόμενου πετρελαίου δια θαλάσσης με τη δημιουργία αγκυροβολίου κοντά στη θέση των γεωτρήσεων.

Σημειώνεται τέλος,  ότι η Energean έχει συνάψει συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, προκειμένου να ληφθούν υπόψιν στον σχεδιασμό τον εγκαταστάσεων όλες οι παράμετροι που αφορούν τη σεισμικότητα της περιοχής. Επίσης αναφέρθηκε ότι ειδικά για το Κατάκολο, έχουν γίνει συγκεκριμένες προβλέψεις σε ότι αφορούν τον τουρισμό, το περιβάλλον κλπ. Να αναφέρουμε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου περιέχει απολήψιμα 10,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ενώ η ερευνητική δραστηριότητα της Energean έχει ως στόχο την αξιοποίηση και των ποσοτήτων βιογενούς φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή.

«Όπως είμαστε σήμερα εδώ για να απαντήσουμε στις απορίες και στις δικαιολογημένες επιφυλάξεις και ανησυχίες που προκαλεί το νέο και να λάβουμε υπόψιν θέματα που προκύπτουν από την διαβούλευση,  έτσι θα είμαστε μέρος της καθημερινότητας της τοπικής κοινωνίας και στη διάθεσή της με ξεκάθαρες και άμεσες απαντήσεις και με από κοινού αντιμετώπιση κάθε ζητήματος» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δρ. Νικολάου.

Συγκεκριμένα οφέλη για την τοπική οικονομία και θέσεις εργασίας

Ο Τεχνικός Σύμβουλος της Energean αναφέρθηκε ακόμη στις αναπτυξιακές προοπτικές και στα συγκεκριμένα οφέλη που συνεπάγεται το projectγια την περιοχή, κάνοντας λόγο για:

-60 με 70 άμεσες θέσεις εργασίας

-Τριπλάσιες έμμεσες θέσεις εργασίας

-Δημιουργία νέων υποδομών και ενίσχυση υφιστάμενων

-Ενίσχυση δραστηριότητας σε τομείς όπως οι προμήθειες εφοδίων και αγαθών, οι μεταφορές, οι επισκευές και συντηρήσεις εξοπλισμού, οι ενοικιάσεις χώρων και δωματίων

-Άμεση ενίσχυση σε εισόδημα και έμμεση με την είσπραξη του 5% από την φορολογία των κερδών

-Αυξημένες δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

-Προοπτική για συνέργειες με τα τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα

-Προοπτική μελλοντικής αξιοποίησης του φυσικού αερίου από την τοπική κοινωνία

Η δραστηριότητα της Energean από τον Δημήτρη Γόντικα

Την παρουσίαση στο δημοτικό συμβούλιο,  ξεκίνησε πρώτος ο κ. Γόντικας με την  συνολικότερη δραστηριότητα της Energean, η οποία μέσω της πρόσφατης εξαγοράς της EdisonE&P, αποκτά παρουσία σε εννέα χώρες της Μεσογείου με ημερήσια παραγωγή περί τις 70 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου και βεβαιωμένα αποθέματα περί τα 610 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, εκ των οποίων περίπου το 80% είναι σε φυσικό αέριο.

Στην συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος της εταιρίας, αναφέρθηκε στην πρόοδο των δραστηριοτήτων της Energeanστην Δυτική Ελλάδα και στην Αδριατική, καθώς και στην δραστηριότητα της Energean από το 2007, στον Πρίνο και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Καβάλας.

«Η δραστηριότητά μας έχει αναπτυχθεί αρμονικά σε σχέση με όλες τις άλλες δραστηριότητες μιας περιοχής, το Ακαθόριστο Προϊόν της οποίας προέρχεται σε ποσοστό άνω του 60% από τον τουρισμό. Μάλιστα, το παράδειγμα του Πρίνου έχουν ως σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και άλλες χώρες της περιοχής μας, όπως το Μαυροβούνιο και η Κροατία, εκπρόσωποι της κεντρικής και της τοπικής διοίκησης των οποίων έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές τις εγκαταστάσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γόντικας.

Μετά την παρουσίαση από την εταιρία, ακολούθησαν τοποθετήσεις του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot