FOLLOW US: facebook twitter

«Το δίκαιο της ανάγκης»

Ημερομηνία: 14-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Μια ιδιαίτερη και σημαντική για ασφαλισμένους, κράτος, νομικούς και δικαστές διαδικασία ξεκίνησε  στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπό τους ήχους των συνθημάτων εκατοντάδων συνταξιούχων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των φορέων τους για τη συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας που ακολούθησε.

Πρόκειται για την πρότυπη πιλοτική δίκη (νόμος 3900/2010) την οποία ζήτησε ο υπουργός Εργασίας, προκειμένου να απομακρύνει όσο γίνεται περισσότερο την αποπληρωμή ενός ιδιαίτερα μεγάλου ποσού, το οποίο με τους μετριοπαθείς υπολογισμούς των δικηγόρων που εκπροσωπούν τους συνταξιούχους ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ, ενώ κατά τον ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας μπορεί να φτάσει τα 26,5 δισ. ευρώ!

Στη διάρκεια της δίκης οι δικηγόροι των συνταξιουχικών ενώσεων υποστήριξαν ότι οι περικοπές του 2012 συνιστούν παράβαση του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ενώ παραβιάζεται πληθώρα συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι η αρχή της αναλογικότητας, η αρχή της ισότητας, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης κ.λπ.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων δεν παρέλειψαν να αποδώσουν σκοπιμότητα στην πρωτοβουλία του κου Βρουτση να ζητήσει πιλοτική δίκη για το επίμαχο θέμα, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία ζητά από το ΣτΕ να κρίνει εκ νέου τόσο το νομοθετικό πλαίσιο για τις περικοπές των συντάξεων, όσο και τις προηγούμενες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (2287 και 2288) για τις εν λόγω περικοπές.

«Δεν ισχύει πλέον το δίκαιο της ανάγκης, και πρέπει οι σύμβουλοι Επικρατείας να επιστρέψουν στην κανονικότητα», πρόσθεσαν οι δικηγόροι.

Υπενθυμίζεται ότι με τις συγκεκριμένες αποφάσεις είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και η κατάργηση των δώρων με τους νόμους 4051/12 και 4093/12 της κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά το 2012.

Όμως, εκείνες οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, και οι μειώσεις συνεχίστηκαν όχι μόνο μέχρι και το 2016, οπότε ψηφίστηκε ένας νέος νόμος, επί υπουργίας Γ. Κατρούγκαλου στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και μέχρι το 2018.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia