FOLLOW US: facebook twitter

Μόλις στο 39% οι καισαρικές τομές στην Ηλεία όταν στην Ελλάδα ξεπερνά το 60%

Ημερομηνία: 14-01-2020 | Συντάκτης:
Στην πρωτοπορία της ελληνικής πραγματικότητας η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου
-«Επιμένουμε στο φυσιολογικό τοκετό που έχει μικρότερες επιπλοκές συγκριτικά με την καισαρική» τονίζει ο Δ/ντής της Μ/Γ Βασίλης Τσιτσής

Μόλις τέσσερα στα δέκα παιδιά στη χώρα μας, γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό, κατατάσσοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις «πρωταθλήτριες» χώρες της Ευρώπης στις καισαρικές τομές (60%) την ίδια στιγμή που τα επιστημονικά δεδομένα δεν δικαιολογούν πάνω από το 15%!

Η Ηλεία «έρχεται» να ανατρέψει όλα τα δεδομένα καθώς βρίσκεται στην πρωτοπορία της ελληνικής πραγματικότητας, με την Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου να καταγράφει πανελλαδικά τα χαμηλότερα ποσοστά καισαρικών τομών. «Το νοσοκομείο μας έχει φτάσει την περσινή χρονιά να έχει ποσοστό καισαρικών μόνο 39% και αυτό το θεωρούμε μεγάλη επιτυχία» σχολιάζει ο Διευθυντής της Μ/Γ της ΝΜ Πύργου Βασίλης Τσιτσής προσθέτοντας ότι από τον Αύγουστο η κλινική έχει συμπεριληφθεί στις δέκα κλινικές της χώρας όπου η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΕΜΓ) διεξάγει πανελλαδική μελέτη η οποία καταγράφει την παρέμβαση για το φυσιολογικό τοκετό και την καισαρική τομή η οποία θεωρείται ότι είναι αυξημένη στην Ελλάδα σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα και τις διεθνείς οδηγίες με στόχο την ενίσχυση του φυσιολογικού τοκετού και την μείωση των καισαρικών τομών. «Ο λόγος που επιμένουμε σε αυτή την προσέγγιση, είναι ότι ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια διαδικασία που έχει πολύ μικρότερες επιπλοκές συγκριτικά με την καισαρική σε σχέση με την ίδια τη γυναίκα, άμεσες και απώτερες, στη θέση επίσης του παιδιού είναι πολύ καλύτερη η ανάνηψη, η επιβίωση και η περεταίρω εξέλιξη του παιδιού σε σχέση με την καισαρική τομή. Υπάρχουν και μελέτες που έχουν βγει τα τελευταία χρόνια οι οποίες συνδέουν αυξημένα ποσοστά με πιθανότητα για αυτισμό με την καισαρική τομή και κάποια παρόμοια προβλήματα. Όπως επίσης υπάρχει αυξημένη πιθανότητα νοσηλείας σε μονάδα μετά από καισαρική τομή σε σχέση με φυσιολογικό τοκετό».

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την τελευταία 6ετία (2014-2019) γεννήθηκαν 2.750 μωρά εκ των οποίων τα 1.600 με φυσιολογικό τοκετό και τα 1.150 με καισαρική τομή.

«Πρόκειται για μια ακόμη ποιοτική ένδειξη που προσδιορίζει και αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο λειτουργίας της κλινικής» σημείωσε ο απερχόμενος Διοικητής Κώστας Διαμαντόπουλος.

Με ποιο τρόπο όμως, η κλινική του Νοσοκομείου Πύργου έχει καταφέρει να μειώσει τα ποσοστά των καισαρικών τομών; Όπως εξηγεί ο κ. Τσιτσής, αφήνουν τις γυναίκες να έρχονται με αυτόματη έναρξη τοκετού και μια εβδομάδα τουλάχιστον μετά από την πιθανή ημερομηνία τοκετού! «Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη στον κόσμο η οποία λέει ότι αν συμπληρώσουμε τις 40 εβδομάδες, τη πιθανή ημερομηνία τοκετού, μετά έχουμε παράταση. Αυτό είναι τελείως λανθασμένο δεν υπάρχει τέτοια ιατρική ορολογία. Παράταση νοείται όταν περάσουμε τις 42 εβδομάδες ολοκληρωμένης εγκυμοσύνης έχοντας καταγραφή ή με την τελευταία περίοδο ή καλύτερα με την ημερομηνία που μας βγαίνει από την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας. Σε αυτή λοιπόν τη βάση εμείς καταφέραμε να έχουμε αυτό το ποσοστό και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Και επειδή είμαστε στα υψηλότερα ποσοστά σε όλη την Ελλάδα θέλουμε να συνεχίσουμε με αυτή την προοπτική και αν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις ασφαλείς συνθήκες για να κάνουμε κολπικούς τοκετούς μετά από προηγούμενες καισαρικές τομές. Αυτό θα μειώσει την εικόνα και θα βελτιώσει τα ποσοστά των φυσιολογικών τοκετών».

«Η καισαρική είναι χειρουργείο και έχει επιπλοκές»

Ο κ. Τσιτσής ξεκαθαρίζει πως ιατρικοί είναι οι λόγοι που επιβάλουν την εκτέλεση καισαρικής τομής παρότι τα δεδομένα έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να είναι ασφαλείς με την καισαρική σε όλες τις περιπτώσεις. «Εάν ήταν αυτή η πραγματικότητα τότε θα κάναμε καισαρική σε όλες τις γυναίκες αλλά δυστυχώς η ιατρική καταγραφή δείχνει το αντίθετο. Πολλοί θεωρούν λανθασμένα ότι όλα είναι φυσιολογικά με την καισαρική. Δεν είναι! Η καισαρική είναι ένα χειρουργείο, δεν είναι μια διαδικασία φυσιολογική. Ο φυσιολογικός τοκετός, είναι φυσιολογική διαδικασία. Στην καισαρική υπάρχουν επιπλοκές επειδή είναι χειρουργείο, οι οποίες επιπλοκές μπορεί να είναι από ήπιες έως πολύ σοβαρές όπως το να καταστήσουν μια γυναίκα ανίκανη να τεκνοποιήσει στο μέλλον ή επιπλοκές που θα εμφανιστούν μετά από πολλά χρόνια όπως ο ειλεός… Δε μπορούμε να κρύψουμε τις πιθανότητες αυτών των επιπλοκών για αυτό προκρίνουμε στην κλινική μας τον τρόπο έχει τις λιγότερες επιπλοκές για την ασθενή. Εάν μια γυναίκα επιμένει στην καισαρική, τότε υπογράφει και αναλαμβάνει την ευθύνη εάν εμφανίσει κάποιο πρόβλημα η ίδια ή το νεογέννητο και δεν οφείλεται σε ιατρική αμέλεια που πολλές φορές κατηγορείται ο γιατρός. Ο γιατρός δεν έχει ευθύνη για κάποια από τα πράγματα της εγκυμοσύνης. Ο γιατρός παρεμβαίνει στη φάση της γέννησης και το μόνο που έχει να πει είναι τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει. Τουλάχιστον στην περιοχή μας, έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ειδικό στη εμβρυομητρική ιατρική που παλιότερα στέλναμε τους ασθενείς στην Πάτρα.

Έλλειψη Μαιών

Ο κ. Τσιτσής με την ευκαιρία αυτή, μίλησε και για τις ελλείψεις Μαιών, τονίζοντας ότι μετά την συγχώνευση των δυο κλινικών Πύργου και Αμαλιάδας, για λόγους που αγνοούν, το μεγαλύτερο μέρος των Μαιών της Αμαλιάδας μεταφέρθηκε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα με αποτέλεσμα η Μαιευτική Κλινική να λειτουργεί με 9 Μαίες την ίδια στιγμή που η Πρωτοβάθμια στελεχώνεται με 9-10. «Το προσωπικό αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει όμως παραμένει στην Πρωτοβάθμια και ασχολείται μόνο με συζητήσεις και λήψη τεστ Παπ σε ένα επίπεδο που δεν γνωρίζουμε πως γίνεται και κάτω από ποιου την καθοδήγηση…».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος