FOLLOW US: facebook twitter

ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ: Στον καιρό των Τσιγγάνων

Ημερομηνία: 15-03-2022 | Συντάκτης:

Να μπορούσα στα σύννεφα να χα εγώ βενζινάδικο


Κοιτούσα νωχελικά το δείκτη της βενζίνης να μειώνεται και σκεφτόμουν ότι αργά ή γρήγορα δε θα γλίτωνα από τον Μολώχ του βενζινάδικου, του αδηφάγου τέρατος που καταπίνει ευρώ και φτύνει υγρό καύσιμο. Κοίταξα διστακτικά μέσα στο πορτοφόλι, που το είχα πετάξει στο κάθισμα του συνοδηγού. Ψαχουλεύοντας για λίγο, ανάμεσα σε μισοσβησμένες αποδείξεις και παλιόχαρτα, ανακάλυψα ένα τσαλακωμένο εικοσάρικο. Μια χαρά! Νομίζω προς στιγμήν ξέφυγε ένα ελαφρύ μειδίαμα για την αναπάντεχη ανακάλυψή μου. Μα αμέσως συνειδητοποίησα την τρομακτική αλήθεια: Κάποτε το εικοσάρικο γέμιζε περίπου τα δύο πέμπτα του ρεζερβουάρ. Πλέον, με τη βενζίνη να έχει ξεπεράσει τα δύο ευρώ ανά λίτρο, ίσα ίσα που δε θα έμενα τις επόμενες μέρες.

Με αυτή τη σκέψη άφησα πίσω μου το βενζινάδικο φουρκισμένος, έτοιμος να ανοίξω το κουτί με τις «αγαπημένες» μου βλαστήμιες. Εξάλλου μόνο εγώ θα τις άκουγα. Καμιά φορά βοηθάει πολύ να βρίζεις στον αέρα. Ακριβώς όμως εκείνη τη στιγμή αναβλήθηκαν επ’ αόριστον τα καντήλια, καθώς το ραδιόφωνο άρχισε να παίζει το γνωστό λαϊκό άσμα του Goran Bregovic «Kustino Oro», το οποίο για τις ανάγκες της εξαιρετικά πετυχημένης «μεταγλώττισής» του από τη Λίνα Νικολακοπούλου, έγινε «Βενζινάδικο» και ερμηνεύτηκε από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Κάπως έτσι επανήλθε πρόσκαιρα το μεγάλο ερώτημα αναφορικά με το αν η τέχνη μιμείται τη ζωή ή η ζωή την τέχνη.

Να σου πω, πάντως, ότι ταυτίστηκα με την καλλιτέχνιδα εξαιτίας της κοινής μας επιθυμίας να είχαμε βενζινάδικο στα σύννεφα αλλά όχι μόνο για την τιμή της βενζίνης. Περισσότερο για το άδικο. Βλέπεις, πέρα από την τιμή, με έχουν στείλει κι αυτά που ακούω να εκστομίζουν ανερυθρίαστα ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης. Αρχικά ο Θόδωρος Σκυλακάκης μας είπε ότι το αυτοκίνητο είναι είδος πολυτελείας και ότι μόνο οι πλούσιοι έχουν. Ύστερα, ο γνωστός και μη εξαιρετέος από τον κανόνα της υπερφίαλης ύβρεως Άδωνης-Σπύρος Γεωργιάδης υιοθέτησε ένα διαφορετικό πλην όμως εξίσου προκλητικό αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο μόνο οι πλούσιοι και αυτοί που έχουν τις Porsche Cayenne θα ωφεληθούν από μία μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε τέτοια μείωση.

Κάτι όμως παραπάνω θα πρέπει να γνωρίζει η κατά τον Γεωργιάδη κυβερνησάρα από τις κυβερνήσεις των 18 κι πλέον κρατών της Ε.Ε. οι οποίες μείωσαν τον ΕΦΚ στα καύσιμα για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, έτσι ώστε να συγκρατήσουν τις τιμές των καυσίμων. Άλλωστε οι τελευταίες είναι αυτές που προκαλούν και το ντόμινο αυξήσεων σε μία σειρά βασικών αγαθών. Αλλά τη μεγαλύτερη σπουδή, την πραγματοποίησε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, ο οποίος ισχυρίστηκε με τη σειρά του ότι η μείωση του ΕΦΚ δεν θα λύσει το πρόβλημα ακρίβειας στα καύσιμα. Όταν όμως τον ρώτησαν, «γιατί κύριε υπουργέ η Κύπρος έχει φθηνότερη βενζίνη;», απάντησε πως αυτό συμβαίνει επειδή η Κύπρος έχει λιγότερους φόρους!

Δεν ξέρω αν τελικά το άνοιξε η Πρωτοψάλτη αυτό το βενζινάδικο στα σύννεφα αλλά εγώ πλέον το σκέφτομαι σοβαρά. Όχι για να φουλάρω τζάμπα και να δίνω και στον κοσμάκη πάμφθηνη βενζίνα, αλλά γιατί εκεί στα σύννεφα, δε σε φτάνει το άδικο, ούτε η υποκρισία. Πίσω σε τούτο τον καιρό των τσιγγάνων, και τους πολίτες που σε λίγο θα ζητιανεύουμε τη βενζίνη…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος