FOLLOW US: facebook twitter

Το «μπαλάκι» στους δήμους!

Ημερομηνία: 12-04-2024 | Συντάκτης:

-Έντονη αντίδραση από τον Σύλλογο Εργαζομένων Πύργου και την ΚΕΔΕ για την εγκύκλιο του ΥΠΕΝ για τη πυροπροστασία

-Θα δεχθούμε τις αρμοδιότητες μόνο αν μας δώσουν πόρους και προσωπικό, τονίζει ο δήμαρχος Πηνειού και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Αλέξης Καστρινός

Επιμ.: Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στα… κάγκελα είναι οι δήμοι μετά την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον Δασικών εκτάσεων, καθώς τους μεταφέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη και την αρμοδιότητα  δίχως ταυτόχρονη απόδοση του Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση ή άλλο αντίστοιχο πόρο.

Το ζήτημα αναλύθηκε εκτενώς στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου τονίστηκε πως τόσο ιδιοκτήτες όσο και οι ήδη επιβαρυμένοι δήμοι έρχονται αντιμέτωποι με υποχρεώσεις και αρμοδιότητες που δεν τους αναλογούν, καθώς η κεντρική διοίκηση δεν έχει μεριμνήσει, ως οφείλει, να τους παράσχει τα απαραίτητα και αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθούν.

«Ως εκ τούτου δηλώνουμε ότι όχι μόνο αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στην άσκηση αυτής της αρμοδιότητας, αλλά ως ΚΕΔΕ επιφυλασσόμαστε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διότι η εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να γίνεται με αντισυνταγματικό τρόπο», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο δήμαρχος Πηνειού και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Αλέξης Καστρινός, σημείωσε πως η κεντρική εξουσία νομοθετεί χωρίς να αντιλαμβάνεται τις ρεαλιστικές δυνατότητες των δήμων, προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη. «Δεν μπορώ να καταλάβω αν νομίζουν ότι εμείς είμαστε ο δήμος της Καλιφόρνια, ο δήμος της Λουϊζιάνα, δήμος της Νέας Υόρκης ή οτιδήποτε άλλο. Προφανώς δεν έχουν καταλάβει αυτοί που νομοθετούν, σε τι δήμους νομοθετούν. Για παράδειγμα ο ΟΕΥ στον δήμο Πηνειού έχει 152 θέσεις και από τις 152 θέσεις αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι 75. Χωρίς λεφτά και χωρίς προσωπικό δεν γίνεται τίποτα. Άρα εγώ προτείνω την αναβολή μέχρι να μας δώσουν λεφτά, να μας δώσουν προσωπικό και να μας εκπαιδεύσουμε για χρόνο και μετά να έρθουν να πουν τα περαιτέρω. Τότε να τις δεχτούμε τις αρμοδιότητες.(…) Αν αυτή τη στιγμή δεν αντιδράσουμε τότε να ξέρετε ότι είναι θέμα χρόνου πότε θα πάμε στον εισαγγελέα», υπογράμμισε.

Έντονη αντίδραση από τους εργαζόμενους ΟΤΑ

Καυστική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας-Ζαχάρως, τονίζοντας ότι η εγκύκλιος του υπουργείου είναι «κατεπείγουσα και αιφνιδιαστική» καθώς ζητά από τους δήμους να κάνουν πολλά πράγματα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και χωρίς να υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό.

«(…)Από φιρμάνια η κυβέρνηση μας έχει χορτάσει, όμως προσλήψεις στις Υπηρεσίες Πρασίνου στους Δήμους έχουν να γίνουν από το 2009! Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και ο Σύλλογος Εργαζομένων  για μια ακόμη φορά δηλώνει προς τη κυβέρνηση πως χωρίς προσλήψεις προσωπικού και χωρίς πόρους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. όλης της χώρας δεν θα γίνουν ούτε οι φοροεισπράκτορες, ούτε οι “ρουφιάνοι” της γειτονιάς. Το σοβαρό θέμα ζωής και θανάτου της Πολιτικής Προστασίας, όπως τραγικά το ζούμε τα τελευταία χρόνια, είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση, τον απαραίτητο εξοπλισμό και το αναγκαίο προσωπικό», αναφέρει και καλεί τους συναδέλφους στις Υπηρεσίες Πρασίνου να απέχουν (με την κάλυψη της Ομοσπονδίας)από κάθε διαδικασία ελέγχων και επιβολής προστίμων στους Δημότες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot