FOLLOW US: facebook twitter

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το διαμάντι του Πύργου»

Ημερομηνία: 20-12-2021 | Συντάκτης:

-Εντυπωσιασμένος από το κτίριο της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς δήλωσε στην «Πρωινή» ο δ/ντής του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, Γ. Κακκαβάς


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


 

Με εγκωμιαστικά λόγια μίλησε για το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου ο Διδάκτορας Ιστορίας της Τέχνης και Διευθυντής Νομισματικού Μουσείου Ελλάδας, Γιώργος Κακαβάς, ο οποίος το επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο της παρουσίας του στον Πύργο και της συμμετοχής του στην επιστημονική ημερίδα του τμήματος Μουσειολογίας.

Ο κ. Κακκαβάς είχε την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πύργου και να συζητήσει με το προσωπικό για το ιστορικό της ίδρυσής του και τις δυνατότητες που έχει για να αυξήσει την επισκεψιμότητά του.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, δήλωσε στην «Πρωινή» εντυπωσιασμένος τόσο από το κτίριο που στεγάζει το Μουσείο, όσο και από τον οργανωμένο τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα εκθέματα, συνοδευόμενα από ηλεκτρονικές εφαρμογές που παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες.

«Ένα μπράβο στον Πύργο, που κατάφερε να δώσει σε αυτό το καταπληκτικό κτίριο δεύτερη χρήση, δηλαδή να αποκατασταθεί η αγορά του, η οποία πιστεύω και από τα στοιχεία που είδα ότι έχει βάλει ο Τσίλερ το χεράκι του, να γίνει το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι αυτό το ιστορικό κτίριο που αποκαταστάθηκε και φιλοξενεί όλο τον πολιτισμό αυτής της περιοχής με τον καλύτερο τρόπο. Είναι ένα μοντέρνο αρχαιολογικό μουσείο, ευχάριστο στον θεατή και με πολύ ωραίο εποπτικό υλικό, που καταλαβαίνεις τις κατηγορίες, οι οποίες είναι κυρίως χρονολογικές αλλά είναι και ειδολογικές δηλαδή από την καθημερινή ζωή από τον πόλεμο, από τη ζωή μετά θάνατον, κλπ» τόνισε αρχικά και εξέφρασε την προσδοκία να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι χώροι με τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων και συναφών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

«Είναι όλα παρά πολύ ωραία δομημένα σε ένα πολύ ωραίο κτίριο, το οποίο νομίζω θα πρέπει να γίνει η καρδιά της πόλης. Χάρηκα που άκουσα την προτροπή του αγαπημένου μου, του υπουργού της καρδιάς μου, του Κώστα Τζαβάρα, να έρθω να δω αυτό για το οποίο και ο ίδιος είναι περήφανος. Όντως ο Πύργος πρέπει να είναι περήφανος για αυτό το διαμάντι στην πόλη του. Είναι ένας χώρος που εκτός από τη μόνιμη έκθεση θα μπορούσε στους χώρους που διαθέτει στο ημιυπόγειο, να αποκτήσουν χρήση περιοδικών εκθέσεων. Θα πρότεινα να γίνει μια περιοδική έκθεση εικαστικού διαλόγου με έργα καλλιτεχνών από την περιοχή αλλά και αντικείμενα που θα μπορούσαν π.χ. να είναι και από το Νομισματικό Μουσείο, θησαυροί και νομίσματα που προέρχονται ή έχουν ανευρεθεί στην περιοχή, προκειμένου να λειτουργήσει πλέον και σαν πολυχώρος πολιτισμού, να αποκτήσει και ένα καφέ με τη διαχείριση του ΟΔΑΠ, ένα πωλητήριο για να μπορούμε να πάρουμε κάποια πράγματα και να βρούμε κάποια αντίγραφα, δηλαδή να υπάρχει και οικονομική -πέρα από πολιτιστική- τόνωση της περιοχής και να διαφημιστεί στην Ελλάδα. Συγχαρητήρια σε όσους εμπλακεί σε αυτό το καταπληκτικό κτίριο για να αποκτήσει νέα χρήση και να είναι ένα από τα πιο ωραία και σύγχρονα Μουσεία της Ελλάδας», ανέφερε ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου, εκφράζοντας την επιθυμία να συνεργαστεί με την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων για την υλοποίηση κοινού πολιτιστικού εγχειρήματος.
«Θα μπορούσε να γίνει μια συνεννόηση, μια αλληλογραφία, προκειμένου να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε μαζί μια περιοδική έκθεση, επαναλαμβάνω όμως με τη μορφή Εικαστικού διαλόγου. Είναι πάρα πολύ ωραίο να συνταιριάζουμε το αρχαίο με το σύγχρονο», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος