FOLLOW US: facebook twitter

Το αποτύπωμα του εκλογικού αποτελέσματος στην Ηλεία

Ημερομηνία: 10-10-2023 | Συντάκτης:

Τα πολιτικά συμπεράσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΖΗ


Τρία ήταν τα βασικά συμπεράσματα του πρώτου γύρου των εκλογών στην αυτοδιοίκηση. Το πρώτο η ολοένα και μεγαλύτερη απαξίωση της διαδικασίας από το εκλογικό σώμα. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες η συμμετοχή ήταν περίπου στο μισό. Το άλλο μισό επέλεξε να μην ψηφίσει. Αυτό λέει πολλά για τα κόμματα, τους υποψήφιους, την πολιτική αντίληψη στο σύνολό της.
Το δεύτερο ήταν η αναμενόμενη επικράτηση των υποψηφίων που υποστηρίχθηκαν από το κυβερνών κόμμα. Ο χάρτης βάφτηκε ξανά μπλε με μια μικρή επιφύλαξη για την περιφέρεια της Θεσσαλίας όπου όλα θα παιχτούν στον β γύρο. Ακόμα και στις περιφέρειες που απειλήθηκε η Ν.Δ. αυτό έγινε από «αντάρτες» της και όχι από υποψήφιους άλλων κομμάτων.
Το τρίτο έχει να κάνει με τον κατακερματισμό των προοδευτικών δυνάμεων, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ουδείς μπορεί να χαίρεται με τα αποτελέσματα, πολύ περισσότερο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που χθες διαπίστωσε ότι έχει ακόμα πιο κάτω από το 17,8% των βουλευτικών εκλογών, με τις διαρροές του αυτή τη φορά να πηγαίνουν κατά κύριο λόγο προς τα αριστερά του, απόρροια προφανώς των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών. Ωστόσο ούτε το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πανηγυρίζει, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ και βρέθηκε στον β γύρο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον δήμο της Αθήνας. Και δεν πρέπει να πανηγυρίζει γιατί τα ποσοστά που κερδίζει δεν είναι σε καμία περίπτωση ανάλογα των απωλειών του βασικού του αντιπάλου στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά απογοητευτικά και πλέον οι ευρωεκλογές του Ιουνίου λαμβάνουν από τώρα υπαρξιακή διάσταση για το κόμμα. Αντιθέτως, αν κάποιοι μπορούν να χαμογελούν με ικανοποίηση είναι το ΚΚΕ και σε κάποιες περιοχές τα σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που έδωσαν τον δικό τους αγώνα αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά τους.


Η κάλπη των δημοτικών εκλογών στην Ηλεία

Τα αποτελέσματα στην Ηλεία δεν θα μπορούσαν να κινούνται σε διαφορετικό μοτίβο από εκείνα της επικράτειας. Από τους 7 δήμους του νομού, οι 4 επέλεξαν δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή και πλέον το ενδιαφέρον μεταφέρεται σε Πύργο, Αμαλιάδα και Ζαχάρω όπου η κάλπη της Κυριακής θα λύσει μια και καλή τα διλήμματα των μονομάχων. Στον Πύργο η έκπληξη ήταν ο συνδυασμός του Διονύση Μπέλτσου που μπορεί να μην κατάφερε να περάσει στον β γύρο αλλά αναγορεύεται ως ο απόλυτος ρυθμιστής του β γύρου μεταξύ του Τάκη Αντωνακόπουλου και του Στάθη Καννή. Με απλά λόγια οι ψηφοφόροι του είναι αυτοί που θα κλίνουν την πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου υποψήφιου. Σε κάθε περίπτωση και παρά το γεγονός ότι μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές υπάρχει άφθονος πολιτικός χρόνος, ο Διονύσης Μπέλτσος θεμελίωσε ένα κεφάλαιο για το μέλλον. Στο χέρι του είναι αν θα το αξιοποιήσει ή αν θα το απωλέσει.
Στην Αμαλιάδα, στον δήμο Ήλιδας ρυθμιστής είναι επίσης ο τρίτος των υποψηφίων, ο Ανδρέας Παπαδάκος. Έχασε τη δεύτερη θέση για 177 ψήφους από τον Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος, ωστόσο, απέχει αρκετά από τον πρώτο και νυν δήμαρχο Ιωάννη Λυμπέρη κατά 1.768 ψήφους. Η διαφορά μόνο αμελητέα δεν είναι, ωστόσο στην πολιτική και ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις οι συμμαχίες παίζουν σημαντικό ρόλο. Ίσως τελικά η μάχη του κάμπου να αποδειχθεί ντέρμπι.
Στα νότια του νομού, στον δήμο Ζαχάρως ήταν παταγώδης η αποτυχία του προηγούμενου δημάρχου Κώστα Αλεξανδρόπουλου, ο οποίος δεν κατάφερε να περάσει καν στον β γύρο και η μάχη θα δοθεί μεταξύ του Κώστα Μητρόπουλου και του Αναστάσιου Κάπου με τον πρώτο να συγκεντρώνει 523 ψήφους περισσότερες από τον δεύτερο στον πρώτο γύρο.



Η μάχη της Περιφέρειας και η άνετη νίκη Φαρμάκη


Εδώ η πραγματικότητα ξεπέρασε τις προβλέψεις. Όλοι περίμεναν την επικράτηση του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει ότι περίμενε ότι αυτή θα ερχόταν με τόσο χαρακτηριστική άνεση. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Φαρμάκης έπαιζε ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώνει τη στήριξή του στον Κωνσταντίνο Καρπέτα σχεδόν την τελευταία στιγμή και με το ΠΑΣΟΚ να κατεβάζει δική του υποψηφιότητα. Κάπως έτσι, το divide et impera ή επί το ελληνικότερον, «διαίρει και βασίλευε» βρήκε και στη Δυτική Ελλάδα την εφαρμογή του, όπως στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πέραν αυτού όμως, αποδείχτηκε πως όταν υπάρχει συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ο εμπνευστής και εκτελεστής του αμείβονται από την κοινωνία. Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου σχεδιασμού φάνηκε το βράδυ της Κυριακής.

*Ο Δημήτρης Τερζής είναι Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών και κατάγεται από το Κατάκολο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot