FOLLOW US: facebook twitter

Με ενδιαφέρον και συμμετοχή η διάλεξη του διακεκριμένου Γλύπτη Γ. Χουλιάρα στο Κτήμα Μερκούρη

Ημερομηνία: 28-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

“Το ανθρώπινο σώμα στην γλυπτική από την προϊστορία μέχρι σήμερα”

Με επιτυχία και μεγάλο ενδιαφέρον, παρά τον βροχερό καιρό πραγματοποιήθηκε στον ζεστό χώρο του Κτήματος Μερκούρη, την περασμένη Κυριακή, η διάλεξη του διακεκριμένου Γλύπτη Γιώργου Χουλιάρα, Ομότιμου Καθηγητή της Ανώτατής Σχολής Καλών Τεχνών, με τίτλο «Το ανθρώπινο σώμα στην γλυπτική από την προϊστορία μέχρι σήμερα».

Το φιλότεχνο κοινό, παρακολούθησε τη σύντομη παρουσίαση της δουλειάς του διακεκριμένου καλλιτέχνη από την Ιστορικό Τέχνης κ. Μαρία Σφενδουράκη και ακολούθως την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη του καθηγητή Γλυπτικής κ. Γιώργου Χουλιάραο οποίος αναφέρθηκε στην γλυπτική από την αρχαιότητα έως και σήμερα.

Η γλυπτική του Γιώργου Χουλιαρά κατανοείται στο πλαίσιο της γλυπτικής αντίληψης που άρχισε να διαμορφώνεται κατά τον εικοστό αιώνα στα κινήματα του μοντερνισμού. Μπολιασμένη με στοιχεία ελληνικότητας και με καθαρή, αμιγώς γλυπτική γλώσσα, μεταφέρει διαχρονικές πλαστικές αξίες, σε ένα προσωπικό ιδίωμα που εκφράζει τον σύγχρονο άνθρωπο και την εποχή του. Αποδίδει αφαιρετικά ή αναπαραστατικά τα θέματα της πάντα με σεβασμό στο υλικό και με έμφαση στην οργάνωση της σύνθεσης.

Με το έργο του ο Γ. Χουλιαράς ανοίγεται σε όλη τη γκάμα και τις δυνατότητες της γλυπτικής περνώντας, από το μικρό γλυπτό, στη μεγάλη κλίμακα του δημόσιου χώρου της πόλης και από τη συνεργασία με σημαντικούς αρχιτέκτονες για τη δημιουργία και ένταξη γλυπτών σε αρχιτεκτονικούς χώρους, στη δημιουργία γλυπτικής αντίληψης χρηστικών αντικειμένων.

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης, προσέφερε το έργο του “Μεταφύση”, ένα σύγχρονο γλυπτό, στον ιδιοκτήτη του κτήματος Χρήστο Κανελλακόπουλο, το οποίο και έδεσε αρμονικά στον μοναδικό και απαράμιλλής ομορφιάς κτήμα Μερκούρη.

Με την διάλεξη του κ. Χουλιάρα, έκλεισε ένας εικοσαετής κύκλος εκδηλώσεων στο Κτήμα Μερκούρη και όπως είπε και ο κ. Κανελλακόπουλος “η μικρή μας κοινωνία πρέπει να γίνει καλύτερη και ο καθένας πρέπει να συμβάλει με τον τρόπο του”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot