FOLLOW US: facebook twitter

Με 2 θέσεις μονίμων καθηγητών “απαντά” η Σύγκλητος του Παν/μίου Πατρών στις έντονες αντιδράσεις των Ηλείων για το τμήμα Μουσειολογίας Πύργου

Ημερομηνία: 19-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Έκτακτο, Νέα

Μια εξέλιξη που εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζει την μελλοντική διατήρηση του τμήματος Μουσειολογίας του Πύργου, προέκυψε σήμερα μετά από απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου αποφασίστηκε να δοθούν στο συγκεκριμένο πανεπιστημιακό τμήμα του Πύργου δύο θέσεις μονίμων καθηγητών ΔΕΠ. Προφανώς μετά τις έντονες μαζικές αντιδράσεις από την πλευρά των φορέων της Ηλείας, το θέμα της λειτουργίας του τμήματος Μουσειολογίας, μπήκε προς συζήτηση στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης της Συγκλήτου, ενώ η πρυτανική αρχή του  Πανεπιστημίου Πατρών δίνει την δική της απάντηση για το όλο θέμα με ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε πριν από λίγο. Εν ολίγοις αναφέρει ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο της Επιτροπής Σχεδιασμού δεν έχει ακόμη συζητηθεί και εγκριθεί από τη Σύγκλητο, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη να αποφασίζει για το αν και το πως θα εισηγηθεί το Σχέδιο στο Υπουργείο Παιδείας. Αναφέρει ακόμα πώς “όταν το συγκεκριμένο Σχέδιο τεθεί ως θέμα στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, είναι αυτονόητο ότι θα κληθούν οι Φορείς της Περιφέρειας να εκφράσουν τη γνώμη τους, πλην όμως η τελική απόφαση για την εισήγηση ανήκει αποκλειστικά στην Σύγκλητο”.

Με λίγα λόγια η Πρυτανική αρχή δεν μας λέει κάτι καινούργιο, ρίχνει εκ νέου το “μπαλάκι” στην Σύγκλητο, οπότε δεν θα πρέπει αν βιαστούμε να θριαμβολογήσουμε. Από την πλευρά του, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσειολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και Αναπληρωτής Πρόεδρος του τμήματος Γιώργος Παναγιωτόπουλος,  με σημερινή του ανάρτηση στα social media, κάνει λόγο για θετική εξέλιξη για το τμήμα Μουσειολογίας μετά την απόφαση της Συγκλήτου για τις δύο θέσεις μόνιμου προσωπικού. Παραθέτουμε και το ενημερωτικό δελτίο της Πρυτανικής αρχής του Παν/μίου Πατρών και εν συνεχεία την ανάρτηση του κ. Παναγιωτόπουλου.

Το ενημερωτικό δελτίο της Πρυτανικής αρχής του Παν/μίου Πατρών

“Η Πρυτανική Αρχή και πριν την εκλογή της, αλλά και αμέσως μετά είχε διακηρύξει την πρόθεσή της για τη δημιουργία Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών. Έτσι στη πρώτη Σύγκλητο ορίσθηκε αυτή η Επιτροπή η οποία με απόφαση της Συγκλήτου έλαβε εντολή να επεξεργασθεί ένα Στρατηγικό Σχεδιασμό για το Πανεπιστήμιο με βάση τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Βιώσιμο και διεθνώς αναγνωρίσιμο Πανεπιστήμιο Πατρών με ακαδημαϊκές και ερευνητικές σταθερές.
  • Δυνατότητα προσφοράς ποιοτικής εκπαίδευσης στους φοιτητές, με την ύπαρξη διδασκόντων και προσωπικού όλων των κατηγοριών, ταυτόχρονα με την ύπαρξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών, βιβλιοθηκών και την ύπαρξη φοιτητικής μέριμνας σε σίτιση και στέγαση.
  • Μη δυνατότητα λειτουργίας Τμημάτων μιας Σχολής σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (νομούς) και σε αποστάσεις που είναι απαγορευτικές για οποιασδήποτε μορφής ακαδημαϊκές συνέργειες, διδακτικές ή ερευνητικές. Η Σχολή πρέπει να λειτουργεί με Τμήματα που εξασφαλίζουν τον πυρήνα του προγράμματος σπουδών εκ των ενόντων, δηλαδή με μόνιμα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ. Στόχος για κάθε Τμήμα πενταετούς φοίτησης και με εκτεταμένο εργαστηριακό φόρτο είναι να λειτουργεί με έναν ελάχιστο αριθμό 15 μελών ΔΕΠ και αντίστοιχα εργαστήρια.
  • Τα προγράμματα σπουδών πρέπει να ανταποκρίνονται σε γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύονται από προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και είναι γενικώς αποδεκτά ως τέτοια.
  • Να μην υπάρχουν τμήματα με ομοειδή προγράμματα σπουδών.

Η Επιτροπή έλαβε επίσης υπόψη της α) το πρόσφατο νομοσχέδιο με την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, β) τον τετραετή προγραμματισμό που πρέπει να καταθέσει το Πανεπιστήμιο Πατρών στην ΕΘΑΕΕ και γ) την πρόθεση της Ελληνικής Πολιτείας να νομοθετήσει για τον Ακαδημαϊκό  Χάρτη της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό έχει τεθεί υπό συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Πατρών το προτεινόμενο σχέδιο της Επιτροπής. Το συγκεκριμένο Σχέδιο δεν έχει ακόμη συζητηθεί και εγκριθεί από τη Σύγκλητο, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη να αποφασίζει για το αν και το πως θα εισηγηθεί το Σχέδιο στο Υπουργείο Παιδείας. Όταν το συγκεκριμένο Σχέδιο τεθεί ως θέμα στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, είναι αυτονόητο ότι θα κληθούν οι Φορείς της Περιφέρειας να εκφράσουν τη γνώμη τους, πλην όμως η τελική απόφαση για την εισήγηση ανήκει αποκλειστικά στην Σύγκλητο.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου δόθηκαν 21 θέσεις έκτακτου προσωπικού και ακόμα 2 θέσεις μελών ΔΕΠ, για το Τμήμα Μουσειολογίας. Τέλος δόθηκαν θέσεις έκτακτου προσωπικού και μελών ΔΕΠ σε Τμήματα του Πανεπιστημίου. Η προσπάθεια μας είναι να μπορούν να γίνονται τα μαθήματα για τους φοιτητές του πρώην ΤΕΙ και να έχουν τη δυνατότητα οι φοιτητές αυτοί να πάρουν το πτυχίο τους. Η υποστήριξη στους φοιτητές και στα Τμήματα του Πανεπιστημίου αποδεικνύεται με έργα, αποτελέσματα και διεκδικήσεις. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Σύγκλητο και όλους όσους βοήθησαν αθόρυβα και δημιουργικά για όλα αυτά. Προτεραιότητα μας, η θεμελίωση ενός διεθνώς αναγνωρίσιμου Πανεπιστήμιου Πατρών και η άρτια εκπαίδευση των φοιτητών μας. Αξίωμα της Πρυτανικής Αρχής η αποχή από άγονες αντιπαραθέσεις με μοναδικό στόχο μια πορεία δημιουργίας και προσφοράς.”

Η ανάρτηση του Γ. Παναγιωτόπουλου

“Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη έχουμε σήμερα για το Τμήμα Μουσειολογίας. Ο Πρύτανης κ. Μπούρας Χρήστος, υλοποίησε την δέσμευσή του, σε προηγούμενη επικοινωνία μας, ότι θα κατένειμε δύο θέσεις ΔΕΠ (μόνιμοι καθηγητές) στο τμήμα μας. Αυτό έγινε με σημερινή πρότασή του και απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών. Επιπλέον, κάλυψε τις ανάγκες διδακτικού έργου στο εαρινό εξάμηνο με επιπλέον 9 θέσεις συμβασιούχων διδασκόντων και με ταυτόχρονη κατανομή 12 θέσεων συμβασιούχων διδασκόντων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Η αναγνώριση της συμβολής του δεδομένη για εμάς και τους φοιτητές που περίμεναν με αγωνία. Είναι ένα βήμα εμπρός.

Ο Πρύτανης έδειξε εμπράκτως την βούλησή του στα πλαίσια των δυνατοτήτων του.

Η ευθύνη στο Υπουργείο Παιδείας για την συνέχεια.

Να δείξει «το φιλικό του πρόσωπο» για να μην πιστέψουμε τον προβληματισμό του Βουλευτή ΝΔ , Τζαβάρα Κώστα, περί ανύπαρκτων φίλων της Ηλείας στην κυβέρνηση.

Άμεσα να μετατάξει σε θέσεις ΕΔΙΠ (μόνιμο διδακτικό προσωπικό) τους 2 εκπαιδευτικούς που αδικαιολόγητα επί 7 μήνες καθυστερεί κατά παρέκκλιση του νόμου που σύμφωνα με τον οποίο έπρεπε να είχαν μεταταχθεί από τον Σεπτέμβριο 2020. Το Υπουργείο Παιδείας να δώσει άμεσα «ειδική γραμμή στήριξης » στο τμήμα με νέα κατανομή θέσεων ΔΕΠ (μόνιμους καθηγητές) για να το καταστήσει αυτοδύναμο.

Τις θέσεις «αστυνομικών» που μας αναλογούν, σύμφωνα με το σχέδιό του, να τις μετατρέψει σε θέσεις καθηγητών που έχουμε ανάγκη για τους φοιτητές μας.

Οι φορείς του Πύργου , του Νομού και της Περιφέρειας, να προβούν εμπράκτως στην στήριξη, με την δημιουργία αναλόγου ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στο τμήμα.

Εξοπλισμός αιθουσών, βιβλιοθήκη με βιβλία του επιστημονικού πεδίου, μετατροπή σε αμφιθέατρο της «αίθουσας» πολλαπλών χρήσεων , αύλειος χώρος. Δηλαδή κάποια από τα αυτονόητα που έπρεπε να έχουν γίνει.

Φαντάζομαι ότι ήδη θα τα έχουν υπόψη τους.

Όπως βρέθηκαν χρήματα για την βελτίωση των ακαδημαϊκών υποδομών της Αιτωλοακαρνανίας , να βρεθούν και για την ενίσχυση – δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για την Ηλεία.

Ίσως είναι ο χρόνος κατάλληλος για επιθετική διεκδίκηση μιας αυτόνομης σχολής με επιστημονικό προσανατολισμό που να αντιστοιχίζεται με την ταυτότητα του Νομού. Η μελέτη που είχα καταθέσει το 2017, ίσως να αποτελεί μια βάση διαλόγου των φορέων. Θα επανέλθω σε αυτό τις επόμενες ημέρες. Μια καλή αρχή λοιπόν, που μπορεί να καταστήσει την πρόταση της επιτροπής στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου , απλά άνευ αντικειμένου στο μέρος που αφορά την Ηλεία. Αρκεί τα λόγια να τα ακολουθήσουν οι πράξεις”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος