FOLLOW US: facebook twitter

Τίτλοι τέλους για την ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας!: Σε εκκαθάριση ύστερα από σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης

Ημερομηνία: 24-09-2020 | Συντάκτης:

Το τελειωτικό «χτύπημα» φαίνεται ότι έδωσε στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας-Ολυμπίας η υγειονομική κρίση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής» ξεκίνησε η διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρείας, ύστερα από σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Παράλληλα, οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν εκ νέου σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να εισπράξουν τις οφειλές που έχουν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια, ένεκα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Η πορεία έμοιαζε προδιαγεγραμμένη και δύσκολα αναστρέψιμη τα τελευταία χρόνια, αφού ο κύκλος των εργασιών είχε ελαχιστοποιηθεί, με συνέπεια να μην μπορεί να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις προς τις πιστώτριες τράπεζες και προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η βίαιη εκδήλωση της ελληνικής οικονομικής κρίσης στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας μείωσε κατακόρυφα τον τζίρο της Ένωσης, ο οποίος το 2009 έφτανε τα 12 εκατ. ευρώ. Μέσα σε τρία χρόνια χάθηκε το 50%, ενώ βαθμιαία έχανε περίπου ένα εκατ. ευρώ τον χρόνο. Τα «ανοίγματα» που  είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, μετατράπηκαν σε χρέη 5 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας και θηλιά που έσφιγγε κάθε χρόνο και περισσότερο.

Όπως επισημάνθηκε στην «Πρωινή» από έγκυρες πηγές, η ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας απώλεσε την πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό για να αναχρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες τη και το χρέος της, με συνέπεια να χάσει το σημαντικότερο πλεονέκτημά της, που ήταν η παροχή πιστώσεων και λοιπών συναφών διευκολύνσεων στους παραγωγούς. Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να στραφούν σε άλλες εταιρείες οι παραγωγοί, ενώ ταυτόχρονα το άνοιγμα της αγοράς στη διαχείριση αιτήσεων για επιδότηση περιόρισε κι άλλο τους πόρους και οδήγησε σε μείωση του προσωπικού. Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες δεν τελεσφόρησαν, με συνέπεια να δεσμευτούν οι λογαριασμοί και η Ένωση να πάψει ουσιαστικά να ασκεί δραστηριότητα, προχωρώντας προς την κατάρρευση.

Η  πρώην Ένωση Συνεταιρισμών Ηλείας-Ολυμπίας και νυν ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΗΛΕΙΑΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ / ΕΝ. ΣΥ. ΗΛΕΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΑΕΣ.) αποτελούσε τη μεγαλύτερη συνεταιριστική οργάνωση αγροτών του Νομού Ηλείας, κατείχε το 13% των μετοχών της ΣΚΟΣ-ΑΣΕ (πρώην ΑΣΟ), που με τη σειρά της κατέχει το 2% των μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδας». Ήταν ο οικονομικός γίγαντας του αγροτικού τομέα της Ηλείας, από τις πιο παλιές οργανώσεις της χώρας (ιδρύθηκε το 1924), με τεράστιο αντικείμενο δραστηριοτήτων ( συγκέντρωση, επεξεργασία, τυποποίηση και διάθεση ελαιολάδου, κορινθιακής σταφίδας και κρασιού, η εμπορία παραδοσιακών προϊόντων από όλη την Ελλάδα μέσα από τα καταστήματά της, η συγκέντρωση αραβόσιτου και η παραγωγή ζωοτροφών), είχε εργοστάσιο σταφίδας, σύγχρονο οινοποιείο, ελαιουργική μονάδα, διακινούσε χιλιάδες τόνους σταφίδα και γλαύκου, με απώτερο στόχο την προστασία των συμφερόντων των αγροτών.

Η άλλοτε ισχυρή δύναμη του αγροτικού τομέα του νομού, μια από τις μακροβιότερες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας που στήριξε το μόχθο των Ηλείων αγροτών και το αγροτικό εισόδημα του νομού για έναν σχεδόν αιώνα, ελέω και της κυβερνητικής αδιαφορίας, θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, δίνοντας ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα την ταλαίπωρη Ηλεία και στον πρωτογενή της τομέα.

Στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό της 19ης Φεβρουαρίου 2020 βγήκαν στο «σφυρί» τα παρακάτω ακίνητα της ΕΑΣ Η-Ο:

-Ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο (πίσω από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Πύργου) 22.000 τ.μ./ m², με 7.000 τ.μ./ m² κτίρια όπου ευρισκόταν το παλιό Οινοποιείο και τα εργοστάσια σταφίδας, αποθήκες και τώρα είναι το πρατήριο Γεωργικό Φαρμάκων, εφοδίων κοκ, ενοικιαζόμενοι χώροι χρησιμοποιούμενες αποθήκες, οικόπεδα, γραφεία κλπ

-Ένα οικόπεδο και το κτίριο 400 τ.μ./ m², επί της οδού Τ. Πετροπούλου 4 όπου τώρα λειτουργεί κατάστημα λιανικής πώλησης αγροδιατροφικών προϊόντων.

-Ένα οικόπεδο και το κτίριο 480 τ.μ./ m², επί της οδού οδό Ολυμπίων 8 στην συνοικία “Χαλικιάτικα”.

-Ακίνητα(οικόπεδα και κτίρια) ακόμη όπισθεν του σιδηροδρομικού σταθμού( επί της οδου Χαριλάου και Διονύσου συνολικής έκτασης οικοπέδων 3.100 τ.μ./ m² και κτιρίων 2.100 τ.μ./ m²

-Ένα οικόπεδο στην Κρέστενα 1.200 τ.μ./ m²


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος