FOLLOW US: facebook twitter

Στόχος το φθηνό και ποιοτικό νερό σε περισσότερα νοικοκυριά: Επετειακή εκδήλωση στο Βασιλάκι για τα 10 χρόνια λειτουργίας του διυλιστηρίου Ερυμάνθου

Ημερομηνία: 24-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Τα προβλήματα και τις προοπτικές αναβάθμισης που αφορούν το έργο ύδρευσης του Πύργου και της Ολυμπίας από τον Ερύμανθο αναλύθηκαν προχθές το απόγευμα, κατά τη διάρκεια επετειακής εκδήλωσης για τα δέκα χρόνια λειτουργίας του διυλιστηρίου στο Βασιλάκι οι οποία τελέστηκε στον προαύλιο χώρο των εγκαταστάσεων.

Ο πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ύδρευσης Ερυμάνθου, Νίκος Κοτσώνης, αναφέρθηκε στις δράσεις που προγραμματίζει για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της παραγωγικότητας του διυλιστηρίου, προκειμένου να διευρύνει την παροχή νερού σε περισσότερα νοικοκυριά.

«Είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα που έχουν γίνει στην Ηλεία, καθώς στοίχισε συνολικά 34,9 εκατ. ευρώ, ενώ έδωσε τη δυνατότητα σε πάνω από 70.000 κατοίκους, κι άλλους τόσους επισκέπτες, των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας να πίνουν καθαρό νερό. Ο Σύνδεσμος διαθέτει ένα υπερσύγχρονο δίκτυο αγωγών μεταφοράς νερού μήκους περίπου 40 χλμ που περνάει από την Αρχαία Ολυμπία και τον Πύργο και καταλήγει στο Κατάκολο και τον Ιάρδανο», τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα του συνδέσμου.

«Το χρέος προς τη ΔΕΗ, όταν ανέλαβα, ξεπερνούσε το 1,1 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις των δύο εξυπηρετούμενων Δήμων ανέρχονταν σε περίπου 450.000 ευρώ. Επιδιώξαμε την είσπραξη των οφειλών από τους δύο Δήμους και  μόνο η πλευρά του δήμου Πύργου ανταποκρίνεται τακτικά, έχοντας ανεξόφλητο ένα ποσό από τα προηγούμενα έτη. Καταφύγαμε στη δικαστική οδό διεκδικώντας από την Αρχαία Ολυμπία ποσό άνω των 540.000 ευρώ για οφειλές μέχρι το 2019, κίνηση που δεν στρέφεται κατά του τωρινού δημάρχου ή της τωρινής διοίκησης της ΔΕΥΑ, με τους οποίους έχουμε αγαστή συνεργασία.  Με χρηστή διαχείριση καταφέραμε να μειώσουμε τις βλάβες του αγωγού από τις 160.000 ευρώ στις 10.000 ευρώ, ενώ έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για διαχειριστικό έλεγχο του Συνδέσμου από την έναρξη λειτουργίας του έως και το 2016. Διεκδικήσαμε 497.000 ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ, εισπράξαμε τις 70.000 ευρώ, και αναμένουμε εντός Σεπτεμβρίου το υπόλοιπο ποσό. Εξοφλήσαμε οφειλές προς τρίτους που κληρονομήσαμε, ενώ πλέον πληρώνονται οι τρέχοντες λογαριασμοί στην ώρα τους», εξήγησε.

Στόχος η ενεργειακή αναβάθμιση

Αναφερόμενος στους στόχους του Συνδέσμου ο κ. Κοτσώνης προαννήγειλε στοχευμένες επενδύσεις. «Προχωράμε τις διαδικασίες επέκτασης δικτύου ώστε να δώσουμε νερό στο Υψηλό Αρχαίας Ολυμπίας τις επόμενες ημέρες. Μελετάμε τρόπους για να αυξήσουμε τη δυναμικότητα του εργοστασίου από 1.400κμ /ώρα στα 2.100κμ/ώρα, που θα μας επιτρέψει να υδροδοτήσουμε και άλλες περιοχές των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Το πιο σημαντικό έργο αφορά στην ενέργεια, αφού  το ποσό που πληρώνουμε κάθε χρόνο στη ΔΕΗ, περί τις 700.000 ευρώ, είναι υπέρογκο. Άμεση προτεραιότητά μας η εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών, φωτοβολταϊκά δηλαδή, που θα ανακουφίσει το ταμείο του Συνδέσμου. Με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα μπορέσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις με στόχο άμεσα να ενταχθούν και να υδροδοτηθούν κοινότητες και από τον πρώην δήμο Ωλένης. Με την ένταξη νέων και πρωτοποριακών συστημάτων παρακολούθησης του δικτύου θα είμαστε σε θέση να προλάβουμε ή να επέμβουμε άμεσα και στοχευμένα σε τυχόν βλάβες που θα προκύψουν. Έτσι θα μειωθεί όχι μόνο ο χρόνος αντίδρασης αλλά κυρίως το κόστος από την αποκατάσταση των βλαβών».

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, τονίζοντας ότι το το τρίπτυχο επιτυχία για το μέλλον είναι «περισσότερες ποσότητες, καλύτερη ποιότητα και φθηνότερο νερό. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου (αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας), Νίκος Μαρούντας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο υπεύθυνος συντήρησης του έργου, μηχανικός-μηχανολόγος, Αχμάτ Καντουρί, ξενάγησε τους παριστάμενους στους χώρους του Διυλιστηρίου, μιλώντας τους για το εξελιγμένο σύστημα επεξεργασίας που διαθέτει προσφέροντας στους πολίτες και καταναλωτές νερό σε άριστη ποιότητα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος