FOLLOW US: facebook twitter

«Την επόμενη φορά να μην είναι πάλι αργά!»

Ημερομηνία: 11-03-2024 | Συντάκτης:

Αφορμή για προβληματισμό η παρουσίαση του βιβλίου των Ε. Κακολύρη και Μ. Κατσούφα «Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ» με θέμα την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες

Πάντα υπάρχει μια αφορμή, να μιλήσουν οι γυναίκες, για τις γυναίκες. Πόσω μάλλον με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας και ειδικά όταν πρόκειται για το βιβλίο «Η άλλη όψη» των δύο νεαρών συγγραφέων από την Ηλεία, της Μαρίας Κατσούφα και της Έλενας Κακολύρη που παρουσιάστηκε το Σάββατο το απόγευμα στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, ένα βιβλίο που έχει σαν  θέμα του την έμφυλη βία, τις γυναικοκτονίες αλλά κυρίως την «Άλλη Όψη» που «πρέπει να είναι η μόνη επιλογή» και απαντά στο ερώτημα «τι θα γινόταν αν;».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο που με έναν ευρηματικό τόπο προκαλούσε το κοινό στη λογική και στη δυναμική της θεματικής του βιβλίου και συνεχίστηκε με το χαιρετισμό του Δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας κ. Άρη Παναγιωτόπουλου μέσω της Αντιδημάρχου Αθηνάς Ηλιοπούλου.

Η παρουσίαση των συγγραφέων έγινε από την Ιωσηφίνα Κωνσταντίνου, πρόεδρο του Φυσιολατρικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας η οποία μεταξύ άλλων έκανε αναφορά στο θέμα της έμφυλης βίας, όχι μόνο οριοθετώντας εννοιολογικά τους όρους αλλά αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στις συνέπειες της έμφυλης βίας όχι μόνο στα θύματα και στους θύτες, αλλά και στο στενό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Επίσης έγινε αναφορά στα άτομα που πλήττονται από την έμφυλη βία, τα είδη με τα οποία αυτή απαντάται και αναγνωρίζεται (σεξουαλική, σωματική, ψυχολογική και οικονομική βία σε  όλες τους τις μορφές), στην ραγδαία αύξηση των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης στον κυβερνοχώρο, στο στιγματισμό και στην απόρριψη των κακοποιημένων γυναικών καθώς και στις συνέπειες στο οικογενειακό τους περιβάλλον και στα παιδιά τους στις περιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας.

Από την πλευρά της η Βίκυ Βασιλοπούλου συν/χος δασκάλα,  Κοινωνιολόγος και Γραμματέα του  Φυσιολατρικού Συλλόγου που ήταν και  κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης έκανε μια πλήρη και εμπεριστατωμένη ανάλυση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, της έμφυλης βίας με ιδιαίτερες αναφορές στις γενεσιουργούς αιτίες. Στο μύθο του «ισχυρού άνδρα» και της «ανίσχυρης γυναίκας», τα παραμύθια της ηρωοποίησης των ανδρών και οι γυναικοκτονίες διαχρονικά στον ιστορικο-κοινωνικό χωρόχρονο, την  πατριαρχία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον καπιταλισμό  και την οικονομία και  βαθιά ριζωμένη ακόμη και σήμερα στην κοινωνία μας και ορίζει όρια και συνθήκες κοινωνικοποίησης.

Μίλησε για τα δικαιώματα, τις  διακρίσεις και ανισότητες κατά των γυναικών, την  αδυναμία της Πολιτείας να υλοποιήσει επαρκώς συμβάσεις που έχει υιοθετήσει (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης), τη δυσκολία κακοποιημένων γυναικών να βοηθηθούν διότι κυρίως στην Περιφέρεια δεν υπάρχουν ανάλογες υποστηρικτικές δομές, την εισαγωγή της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των δικαιωμάτων στα σχολικά προγράμματα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Τέλος η κ. Βασιλοπούλου αναφέρθηκε στην  ανάγκη της νομικής αναγνώρισης της γυναικοκτονίας ως διακριτό ποινικό αδίκημα και την ανάληψη ευθυνών σε επίπεδο ατομικό, θεσμικό και πολιτειακό.

«Η Άλλη Όψη να γίνει η μόνη επιλογή της ζωής μας»!

Η παρουσίαση του βιβλίου από τις δύο συγγραφείς, έγινε με επιλογή χαρακτήρων  που  διάλεξαν οι ίδιες από το βιβλίο τους διαβάζοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα. Παράλληλα, έδωσαν το στίγμα τους για την ανάγκη τους να εκφραστούν για το θέμα της κακοποίησης και  των γυναικοκτονιών, που η καθημερινότητα επιβεβαιώνει με τον πιο σκληρό τρόπο, αναδεικνύοντας πώς η ροή των γεγονότων θα ήταν τελείως διαφορετική αν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας ήταν διαφορετικά. Επεσήμαναν επίσης τη διαλεκτική που υφίσταται στο «στρογγυλό τραπέζι» που περιγράφεται στο βιβλίο τους και μέσα από έξι ομιλητές καταγράφονται οι διαφορετικές απόψεις για τα γεγονότα και τις πράξεις και τις συνέπειες για να καταλήξουν στο ποίημα του επιλόγου όπου «Ένα θύμα μιλά» και με την ευχή «την επόμενη φορά να μην είναι πάλι αργά»! «Η Άλλη Όψη να γίνει η μόνη επιλογή της ζωής μας»!

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από το κοινό και ερωτήσεις που κατέγραψαν έναν ιδιαίτερο και ενσυνείδητο προβληματισμό  σε ζητήματα εκπαίδευσης και θεσμικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και των θεσμών της Πολιτείας για την πρόληψη της έμφυλης βίας αλλά και την ενίσχυστη των υποστηρικτικών θεσμών και φροντίδας των κακοποιημένων γυναικών και του περιβάλλοντός τους. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ενεργοί πολίτες, γυναίκες και άνδρες από το χώρο της Αυτοδιοίκησης και του Συνδικαλισμού και νέες και νέοι, συνειδητοποιημένοι και  ευαισθητοποιημένοι όλοι άνθρωποι  με ενσυναίσθηση!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος