FOLLOW US: facebook twitter

«Άγονη» γραμμή!: Την ένταξη της Ηλείας στις ακριτικές περιοχές ζητά ο ιατρικός-και όχι μόνο-κόσμος, για να στελεχωθεί επαρκώς το ΓΝ Πύργου

Ημερομηνία: 12-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”139596″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Την  ανάγκη παροχής οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας, Χρ. Γιαννικούλης, στη χθεσινή συνδιάσκεψη στο Πάρκο Ξυστρή
-«Αν δεν φέρετε γιατρούς, να φέρετε ελικόπτερο», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκ. Ιατρών Πύργου, Αγγ. Σαραντοπούλου
-Παρεμβάσεις από Κατρίνη, Αντωνακόπουλο και Αλεξανδρόπουλο

[/vc_column_text][vc_column_text]

Της Κικής Κολοβέρου & Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

 

Αναγκαιότητα ζωτικής σημασίας αποτελεί πλέον για την Ηλεία ο χαρακτηρισμός της ως «ακριτικής» περιοχής, προκειμένου να στελεχωθεί η Δημόσια Υγεία με επαρκές ιατρικό προσωπικό, όπως τόνισαν χθες οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης φορέων που οργάνωσε στο Πάρκο Ξυστρή ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, όσον αφορά το προσωπικο. Κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης αναλύθηκαν τα τωρινά δεδομένα και υπογραμμίστηκε η μειωμένη πλέον αντοχή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, τη στιγμή που το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη και απειλεί με νέα πίεση.[/vc_column_text][vc_single_image image=”139589″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρ. Γιαννικούλης,πέρα από την καταπολέμηση των χρονίων αιτιών υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Πύργου, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσου χαρακτήρα με νομοθετική ρύθμιση που θα εντάσσει την Ηλεία στις δυσπρόσιτες περιοχές, μαζί με τις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές.

«Δεν είμαστε νησιωτική περιοχή ούτε με αυστηρά γεωγραφικά κριτήρια ακριτική, λειτουργικά όμως είμαστε δυσπρόσιτη. Για αυτό θα πρέπει να ενταχθούμε στην ίδια κατηγορία και να δοθούν κίνητρα σημαντικά σε νέους γιατρούς να στελεχώσουν τις νοσηλευτικές μονάδες μας και έτσι θα έχουμε μια καλή πιθανότητα να μην είναι άγονες οι επόμενες προκηρύξεις. Αυτό θεωρούμε ως άμεσο μέτρο επείγοντος χαρακτήρα, το οποίο θα πρέπει να επιδιώξουμε. Σε αυτό στοχεύει η σημερινή πρωτοβουλία», δήλωσε.

Ξεκινώντας την εισήγησή του, ο κ. Γιαννικούλης περιέγραψε εν συντομία την άσχημη κατάσταση των Νοσηλευτικών Μονάδων του Γ.Ν. Ηλείας, ειδικά όσον αφορά τη στελέχωση των Παθολογικών τμημάτων που έχει απομείνει μόνο με έναν μόνιμο Παθολόγο με οργανική θέση στη ΝΜ Αμαλιάδας -ο οποίος έχει μετακινηθεί στον Πύργο- υπενθυμίζοντας ότι οι πρόσφατες ταυτόχρονες προκηρύξεις πέντε θέσεων παθολόγων κατέληξαν άγονες, όπως άγονες κατέληξαν τρεις προκηρύξεις θέσεων για τη ΜΕΘ Πύργου.

«Επειδή προφανώς με έναν Παθολόγο δεν λειτουργεί Παθολογική κλινική, καθημερινά μετακινούνται συνάδελφοι από άλλες Π.Ε. για να καλύψουν τα κενά. Αυτή η πρακτική αποτέλεσε αρχικά βέβαια μια λύση ανάγκης, για να μην καταρρεύσει η λειτουργία της Παθολογικής, η οποία λόγω του κομβικού ρόλου που κάθε Παθολογική παίζει για κάθε νοσοκομείο, θα συμπαρέσυρε στο χάος τη λειτουργία όλης της ΝΜ Πύργου. Λύση ανάγκης λοιπόν οι αποσπάσεις και μετακινήσεις ιατρών από άλλες ΠΕ, η οποία όμως δεν μπορεί να συνεχίζεται εσαεί. Και αυτό γιατί η καλή λειτουργία μιας κλινικής, ιδίως μιας Παθολογικής, προϋποθέτει την υπηρεσία μόνιμων ιατρών που παρακολουθούν καθ’ όλη τη νοσηλεία τους ασθενείς, ώστε έχοντας πλήρη εικόνα κάθε περιστατικού έγκυρα και έγκαιρα, όποτε χρειαστεί, να λαμβάνουν τις βέλτιστες αποφάσεις για την υγεία του ασθενούς. Αυτό προφανώς δεν μπορεί να γίνει με ιατρούς που έρχονται και φεύγουν μέσω αναγκαστικών αποσπάσεων- μετακινήσεων», εξήγησε σημειώνοντας πως είναι άδικο και εξοντωτικό και για τους ίδιους τους γιατρούς που υφίστανται αυτές τις μετακινήσεις.

«Άλλωστε ένας γιατρός που τελεί συνεχώς υπό την εξοντωτική πίεση της καταναγκαστικής μετακίνησης από τη μία νοσηλευτική μονάδα στην άλλη, δεν μπορεί τελικά να λειτουργήσει κατά άριστο τρόπο ούτε ως ιατρός για τους ασθενείς του. Μια Παθολογική κλινική δεν μπορεί να υφίστανται ως κέντρο διερχομένων ιατρών! Απαιτείται μόνιμο προσωπικό», είπε χαρακτηριστικά.

Κίνητρα, κίνητρα, κίνητρα!

Παράλληλα αναφέρθηκε στη διακοπή των χειρουργείων στη ΝΜ Αμαλιάδας  επειδή διενεργούνταν χωρίς υποστήριξη από Παθολόγο και Καρδιολόγο αλλά και στη μετακίνηση ιατρών γενικής ιατρικής από τα Κ.Υ. και τα Π.Ι. προς τα νοσοκομεία ως λύση ανάγκης  για την υποστελέχωση των δευτεροβάθμιων δομών, με αποτέλεσμα να στερούνται τις υπηρεσίες τους οι πολίτες της υπαίθρου.

«Είναι πασιφανής η άμεση ανάγκη στελέχωσης του ΓΝ Ηλείας και η επείγουσα λήψη μέτρων άμεσης απόδοσης. Δεδομένου ότι οι μαζικές προκηρύξεις απεδείχθη ότι δεν βοηθούν από μόνες τους, εκτιμούμε ότι αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από την παροχή νομοθετικά κατοχυρωμένων γενναίων κινήτρων. Όχι μόνο οικονομικά αλλά και κίνητρα μοριοδότησης, ώστε ο ιατρός να γνωρίζει ότι μετά από κάποια χρόνια θα μπορέσει να μετακινηθεί προς άλλο κέντρο της αρεσκείας του για να αντικατασταθεί εδώ με νεότερο ιατρό με την ίδια φιλοδοξία. Γνωρίζουμε ότι ήδη υπάρχει πρόταση να χαρακτηριστεί η Ηλεία ως άγονη περιοχή κατηγορίας Α, πρόταση αξιόλογη, ωστόσο θεωρούμε ότι προτιμότερο είναι να επιδιώξουμε την ένταξη της Ηλείας στις ευνοϊκές προβλέψεις περί ακριτικών και νησιωτικών περιοχών, νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Με βάση αυτό το σκεπτικό έχουμε ήδη στείλει επιστολή στον Υπουργό Υγείας και θεωρούμε ότι οι βουλευτές μας πρέπει να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση και επίσης το αίτημα να υποστηριχθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση», επισήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας προς τον Υπουργό Υγείας, στις 31 Μαΐου 2020, ζητούσαν την ένταξη της Π.Ε. Ηλείας στις περιφερειακές ενότητες οι οποίες θα ευεργετηθούν από τη νομοθετική παρέμβαση, καθώς είναι περιοχή με βεβαρημένο ιστορικό πολλαπλών «άγονων» προκηρύξεων.[/vc_column_text][vc_single_image image=”139590″ img_size=”full”][vc_column_text]«Αν δεν φέρουν γιατρούς, να φέρουν ελικόπτερο»

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου, αναφέρθηκε στην επιστημονική διάσταση των κινήτρων που πρέπει να δοθούν στους νέους γιατρούς για να στελεχώσουν τα νοσοκομεία, επισημαίνοντας ότι δεν αρκούν οι αποσπασματικές λύσεις.

«Δεν είμαστε στο μηδέν, είμαστε κάτω από το μηδέν. Έχουν γίνει λάθη επι σειρά ετών και από τις διοικήσεις, ίσως και από εμάς τους ίδιους. Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα. Σημαντικό ζήτημα είναι τα κίνητρα, και όχι τόσο τα οικονομικά, γιατί θεωρώ ότι από μόνο του το επάγγελμα σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο είναι αρκετά δύσκολο. Τα κίνητρα πρέπει να είναι επιστημονικά, είναι γιατροί νέοι και έχουν όρεξη για δουλειά και θέλουν κάτι περισσότερο από μια οικονομική ενίσχυση. Θέλουν μια σιγουριά ότι μπορούν και ότι έχουν την προστασία κάποιου για να τα καταφέρουν. Θέλουν να ξέρουν ότι αυτό που θα κάνουν, θα μπορέσει να τους πάει κι ένα βήμα παραπέρα. Θέλει αναδιοργάνωση όλο το σύστημα, δεν αρκεί μια συνάντηση ή μια νομοθετική ρύθμιση. Το μεγαλύτερο θέμα είναι να αλλάξει η πολιτεία τον τρόπο που σκέφτεται και που δίνει θέσεις ιατρών σε όλη την Ελλάδα με λιγη περισσότερη βάση στην περιφέρεια. Δεν φτάνει να έρθουν 5 παθολόγοι και 5 χειρουργοί. Είναι και οι υπόλοιπες ειδικότητες που δεν υπάρχουν ή που δεν προκηρύσσονται ή που δεν μπαίνουν στη διαδικασία να προκηρυχθούν γιατί σου λέει δεν τον χρειάζομαι, ένας ίσον κανένας. Το νοσοκομείο όμως είναι σύνολο γιατρών που όλοι χρειαζόμαστε. Δεν μπορείς να εξουθενώνεσαι», σχολίασε και περιέγραψε τις πολύ δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι γιατροί του νοσοκομείου.

«Όλο αυτό το διάστημα κάνουμε 12 και 15 εφημερίες, δεν βλέπουμε τις οικογένειές μας ποτέ.  Οι παθολόγοι που έφυγαν, εξουθενώθηκαν, δεν άντεχαν άλλο με όλα αυτά τα τμήματα ανοιχτά και με τον κόσμο που έρχεται και με όλη αυτή την κακή φήμη που για κάποιο λόγο έχει αποκτήσει αυτό το Νοσοκομείο. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Υπάρχουν λύσεις και η πιο βασική είναι –από αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει η πολιτεία- να πιέσουμε για την αναδιοργάνωση του ιατρικού δυναμικού της χώρας, το οποίο δεν είναι καλά κατανεμημένο, και δεν μπορούμε να ρίξουμε το φταίξιμο στους γιατρούς επειδή προτιμούν την Πάτρα από τον Πύργο και την Αθήνα από την Καλαμάτα. Αν βρούμε γιατί το προτιμούν, θα λύσουμε και το θέμα. Ελπίζω να καταφέρουμε κάτι, γιατί αν δεν φέρουν γιατρούς, θα πρέπει να μας φέρουν ελικόπτερα», είπε χαρακτηριστικά.[/vc_column_text][vc_single_image image=”139591″ img_size=”full”][vc_column_text]Αν. Μαστοράκου: «Μόνιμες και όχι προσωρινές λύσεις στο ΓΝ Πύργου»

Παρούσα στη συνδιάσκεψη ήταν και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρώνκαι αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, η οποία ανέφερε ότι όλο το φορτίο που έχει πέσει στις πλάτες των νοσοκομειακών γιατρών όλο αυτό το διάστημα επηρέασε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη στελέχωση του νοσοκομείου του Πύργου.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δοθούν λύσεις, διότι αυτή τη στιγμή και ο νομός Ηλείας έχει επιβαρυνθεί με κρούσματα, επομένως θα υπάρξει αύξηση νοσηλειών το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και τα νοσοκομεία της Πάτρας, αυτή τη στιγμή σηκώνουν το βάρος πόλεις της Δυτικής Ελλάδας. Επομένως δεν είναι λύση η αποδυνάμωση των νοσοκομείων της Πάτρας. Θα πρέπει να δοθεί μία μόνιμη Λύση για τη στελέχωση του νοσοκομείου του Πύργου, έτσι ώστε και οι κάτοικοι της Ηλείας να νιώθουν ασφάλεια, αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο. Η απόφαση να διατεθούν οι γιατροί από τα νοσοκομεία της Αχαΐας και από άλλες περιοχές στο νοσοκομείο του Πύργου ήταν μία προσωρινή λύση, δεν υπήρχε κάποια άλλη εναλλακτική πρόταση. Η πρόταση που θέσαμε όλοι στο τραπέζι τότε, σε μία συνάντηση που είχαμε στην 6η ΥΠΕ, είναι να γίνει άμεση προκήρυξη 5 θέσεων Παθολογίας στο νοσοκομείο Πύργου με το χαρακτηρισμό του άγονου, έτσι ώστε να υπάρξει κίνητρο να έρθουν αρκετοί συνάδελφοι», δήλωσε και σημείωσε πως δεν  υπάρχει και ενδιαφέρον από τους γιατρούς στο να στελεχώσουν το νοσοκομείο, γιατί το Νοσοκομείο του Πύργου έχει  πάρα πολλές αρμοδιότητες, άρα καιπολύ μεγάλη ευθύνη, αφού αποτελεί τη θεραπευτική κάλυψη ενός ολόκληρου νομού και θέλει μαζικές προσλήψεις, ώστε να σηκωθεί στα πόδια του, όχι μόνο στην Παθολογική, αλλά και σε άλλες ειδικότητες.

«Θέλει μία γενναία πολιτική βούληση και φυσικά κάνουμε έκκληση προς τους βουλευτές και την τοπική κοινωνία να μας βοηθήσει να στηρίξουμε το αίτημα να δοθούν μόνιμες λύσεις για το Νοσοκομείο του Πύργου. Και εμείς βεβαίως η Πάτρα, έχει στηρίξει, αλλά πραγματικά υπάρχει ένα θέμα, αφού δεν μπορεί να συνεχίζεται η αποδυνάμωση των νοσοκομείων της Πάτρας, που Θα κληθούν την ύστατη ώρα να σηκώσουν το βάρος της Δυτικής Ελλάδας», είπε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”139592″ img_size=”full”][vc_column_text]Μ.Κατρίνης: «Να γίνει ζώνη ειδικών κινήτρων η Ηλεία»

Παρών στην πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου ήταν και ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος δήλωσε ότι παρά τις εξαγγελίες, στην πράξη δεν άλλαξε τίποτα στη Δημόσια Υγεία του νομού.

«Η Υγεία στην Ηλεία νοσεί. Δυστυχώς τα δύο τελευταία χρόνια παρά τις εξαγγελίες, παρά την αναμφισβήτητη προσφορά του ΕΣΥ στην καταπολέμηση της πανδημίας, δεν είχαμε και την ανάλογη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και ιδιαίτερα του νοσοκομείου του Πύργου, που αποτελεί και την κορωνίδα του συστήματος Υγείας στην Ηλεία. Στη σημερινή σύσκεψη, μία κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς, από τους εργαζόμενους, από όλους τους φορείς της περιοχής, ώστε η πολιτεία να σκύψει επιτέλους το ενδιαφέρον της στην περιοχή και να χαρακτηρίσει την Ηλεία Γ’ ζώνη, να δώσει κίνητρα για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και όχι μόνο να βολευτεί μόνο με το επικουρικό προσωπικό», δήλωσε και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό πλέον το φαινόμενο της διαρροής ασθενών και περιστατικών στα νοσοκομεία της Αχαΐας και της Αθήνας.

«Είναι αυτονόητο δικαίωμα των Ηλείων πολιτών η υγεία και η περίθαλψη και σε αυτό θα πρέπει επιτέλους το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση, πέρα από διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις, να κάνει και συγκεκριμένες εξαγγελίες. Και επειδή υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα με την προσέλκυση μόνιμου ιατρικού προσωπικού, εδώ και τώρα θα πρέπει Ηλεία να χαρακτηριστεί μία ζώνη ειδικών κινήτρων, έτσι ώστε να στελεχωθούν τα νοσοκομεία του Πύργου, της Αμαλιάδας και όλες τις μονάδες της ίδιας με μόνιμο ιατρικό προσωπικό», επισήμανε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”139593″ img_size=”full”][vc_column_text]Παρέμβαση από Αντωνακόπουλο και Αλεξανδρόπουλο

Ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, πρότεινες δυναμικές λύσεις όπως η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Πύργου, υπενθυμίζοντας ότι ο δήμος Πύργου είναι έτοιμος θεσμικά και οικονομικά να εφαρμόσει όσα προβλέπει ο νόμος σχετικά με τους γιατρούς “άγονων” περιοχών.

«Το ότι επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις αποβαίνουν άγονες, μπορεί να αποτελέσει μια τεκμηρίωση τροπολογίας ή νέας νομοθετικής διάταξης.Εφόσον η Ηλεία μπει στην “άγονη” κατηγορία που δίνει στους δήμους τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν με 300 ευρώ τη διαμονή των γιατρών, εμείς ως δημοτικό συμβούλιο έχουμε ήδη πάρει τη σχετική απόφαση να κάνουμε πράξη τη σχετική δαπάνη. Όμως πρέπει να σταματήσει η βραδυπορία ατελείωτων συσκέψεων, δεδομένου ότι είμαστε μπροστά στο 4ο κύμα. Πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της Παθολογικής, διότι αφορά όλη την Ηλεία. Το σύστημα θα κουνηθεί αν υπάρξει το έγγραφο προς τη Δικαιοσύνη ότι τα πράγματα είναι επικίνδυνα.Αυτό που έκανε η Αμαλιάδα, πρέπει να το κάνει και ο Πύργος. Όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου να υπογράψουν στον Εισαγγελέα ότι είναι επικίνδυνες οι συνθήκες λειτουργίας στο Νοσοκομείο του Πύργου, να ταραχτεί το σύστημα και να υπάρξουν αντανακλαστικά, αλλιώς δεν μπορεί να γίνει κάτι. Είμαστε παραμεθόριος όχι στον χάρτη, αλλά στους δείκτες. Καλούμε την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση να ενοποιηθεί πάνω σε αυτό. Δεν μπορούμε να ανατρέψουμε εμείς την κεντρική πολιτική αντίληψη μιας κυβέρνησης για την Υγεία, αλλά στο δικό μας το θέμα μπορούμε να μπούμε σε ένα καλύτερο πεδίο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνακόπουλος.[/vc_column_text][vc_single_image image=”122932″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Αλεξανδρόπουλος, στάθηκε στο είδος των κινήτρων που πρέπει να δοθούν και κατέθεσε την άποψή του για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα σε βάθος χρόνου και με συγκροτημένο τρόπο.

«Η κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στην Ηλεία είναι δείγμα παρακμής, συγκριτικά με αντίστοιχες περιοχές της χώρας. Παρατηρείται και αριθμητικό πρόβλημα στη στελέχωση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Περ/κών Ιατρείων, αλλά και πρόβλημα στην προσέλκυση διευθυντικών στελεχών με γνώση και εμπειρία, που θα καθοδηγήσουν τους νέους γιατρούς και θα προσδώσουν το επιβεβλημένο κύρος σε ένα νοσοκομείο που δυστυχώς έχει αποκτήσει αρνητική φήμη. Η εμπειρία έχει δείξει ότι σε κάθε νομό η δημόσια Υγεία στελεχώνεται κατά 80% από γιατρούς ντόπιους. Για αυτό θα πρέπει το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας να παρέχει όχι μόνο οικονομικές απολαβές, αλλά και δυνατότητα επιστημονικής παρουσίας και ερευνητικής δραστηριότητας, με ταυτόχρονη ενεργοποίηση των σχετικών επιδομάτων. Μόνο έτσι θα αντιστρέψουμε την υφιστάμενη κατάσταση και θα προσελκύσουμε το αναγκαίο επιστημονικό δυναμικό στον τόπο μας», ανέφερε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”99420″ img_size=”full”][vc_column_text]Μήνυμα συγκέντρωσης δυνάμεων από Διαμαντόπουλο

Ο οδοντίατρος και πρώην διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος, στάθηκε σε εγγενείς διαρθρωτικές αδυναμίες της Δημόσιας Υγείας του νομού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πυκνότερης διάταξης του ιατρικού δυναμικού.

«Στην Ηλεία το πρόβλημα εντοπίζεται στις εγγενείς αδυναμίες της διάρθρωσης του νοσηλευτικού χάρτη. Προφανώς ένα πιο ευέλικτο σύστημα αμοιβών, το οποίο θα ενισχύει κλινικές κυρίως ειδικότητες μειωμένης διαθεσιμότητας που επιθυμούν να εργαστούν σε άγονες περιοχές, θα βοηθούσε.Το ιατρικό προσωπικό όμως, εκτός από αξιοπρεπείς αμοιβές, αναζητά ασφάλεια και επιστημονική εξέλιξη. Ο κατακερματισμός του, η ανορθολογική του κατανομή ακόμα και στο «μείγμα» των θέσεων που προκηρύσσονται και η λογική του «λίγοι εδώ λίγοι εκεί για να’ ναι όλοι ικανοποιημένοι» δεν εμπεδώνουν αίσθημα ασφάλειας και περιορίζουν τα περιθώρια εξέλιξης καθιστώντας το σύστημα υγείας στο νομό μη ελκυστικό.Η πυκνότερη διάταξη του υπάρχοντος ιατρικού δυναμικού στο νοσοκομειακό τομέα στην Ηλεία θα συνιστούσε το ισχυρότερο κίνητρο για την επιλογή και κυρίως την παραμονή των νέων ιατρών στην περιοχή. Χρειάζεται να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα συγκέντρωσης δυνάμεων», εξήγησε και στη συνέχεια επισήμανε τους κινδύνους που ενδεχομένως προκύψουν από τη μετατροπή της Ηλείας σε «άγονη» περιοχή.[/vc_column_text][vc_single_image image=”139594″ img_size=”full”][vc_column_text]«Τυχόν ένταξη στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας, θα βελτιώσει μεν τις αποδοχές, κρύβει όμως «παγίδες» όπως η δυνατότητα μετάθεσης του μόνιμου ιατρικού προσωπικού σε μονάδα που επιθυμεί μετά την 5ετία μετατρέποντας το νοσοκομείο σε “διαμετακομιστικό κέντρο” σε βάρος της βιώσιμης λειτουργίας του και μεταθέτοντας το πρόβλημα διαρκώς στο μέλλον. Ενδεχόμενη ένταξη στη Γ’ ζώνη θα αυξήσει τον αριθμό των εφημεριών των ήδη υπηρετούντων επιδεινώνοντας περαιτέρω τις συνθήκες εργασίας», τόνισε.

Στη συνδιάσκεψη παρέστησαν επίσης ογγ του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου, Λεων. Λεοναρδόπουλος, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου, Αλ. Γαλανόπουλος, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, Δημ. Θεοδωρόπουλος, και ο γγ του Συλλόγου, Π.Μυλωνόπουλος, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΓΝ Ηλείας, Θάνος Γιαννόπουλος, το  μέλος του ΔΣ και πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου, Ν.Κατσαρός, η αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Ρόη Αντωνοπούλου, ο αντιδήμαρχος Πηνειού, Γ. Παναγούλιας, η δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Μαριάννα Σταθοπούλου, και ο δημοτικός σύμβουλος Πύργου και συνεργάτης του βουλευτή Ηλείας, Διον. Καλαματιανού, Θεόδ. Ντοάς.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia