«Την Ελλάδα θα την ακούσουμε πολύ προσεκτικά» δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών, κα Adina Vălean, στην Δ. Αυγερινοπούλου στη Βουλή
Τους Βουλευτές – μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου ενημέρωσε σήμερα η Επίτροπος Μεταφορών της Ε.Ε., κα Adina Vălean και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης των εν λόγω Επιτροπών με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Τρέχουσες και μελλοντικές προτεραιότητες στις ευρωπαϊκές πολιτικές μεταφορών».
Η Επίτροπος Μεταφορών, κα Adina Vălean, παρουσίασε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Λωρίδες Αλληλεγγύης» για την υποστήριξη των ουκρανικών εξαγωγών και την αποφυγή της επισιτιστικής κρίσης και επισήμανε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των μεταφορών, προώθησης της ψηφιοποίησης και μείωσης των εκπομπών ρύπων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η Επίτροπος αναφέρθηκε, ακόμη, στις πρωτοβουλίες για τη χρήση εναλλακτικών βιώσιμων καυσίμων στη ναυτιλία και τις αεροπορικές μεταφορές, καθώς και στην αναγκαιότητα υλοποίησης επενδύσεων για την προώθηση των συνδυασμένων ευρωπαϊκών μεταφορών.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, παρουσίασε τις σημαντικές θέσεις της Ελλάδας και την εθνική πολιτική μεταφορών, ενώ τόνισε ότι η ηλεκτροκίνηση στις οδικές μεταφορές αποτελεί προτεραιότητα της Ε.Ε. και της Ελλάδας. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι ενισχύεται ο ελληνικός σιδηρόδρομος με την υιοθέτηση του μεγαλύτερου προγράμματος σιδηροδρομικών έργων που έχει υλοποιηθεί ποτέ, με προϋπολογισμό άνω των 4,5 δισεκ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην αναθεώρηση του πλαισίου των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών.
Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος, κατά την τοποθέτησή της, επισήμανε – τα εξής 3 σημεία- το νέο Πακέτο των Συνδυασμένων Μεταφορών της Ε.Ε. και τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας λόγω γεωγραφικής θέσης, την πρότασή της για ίδρυση Ινστιτούτου Καινοτομίας για τη δέσμευση, αποθήκευση και ανακύκλωση του διοξειδίου του άνθρακα (CCUS), το οποίο θα αφορά σε projects και από τον τομέα των μεταφορών, ενώ επανέλαβε την κυβερνητική πρόταση για την ίδρυση ενός Ινστιτούτου Ενεργειακής Αναβάθμισης της Ναυτιλίας στην Ελλάδα.
Τόνισε δε ότι η Ελληνική Ναυτιλία επιθυμεί να συμβάλλει ενεργά στο «πρασίνισμα» της ναυτιλίας παγκοσμίως και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, όπως έχει ήδη συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Συνεπώς, είναι σημαντικό η Ελλάδα να έχει τη στήριξη της Ε.Ε. για τη δημιουργία στη χώρα μας αυτού του κέντρου καινοτομίας για την πράσινη ναυτιλία, καθώς με την συνεργασία των Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι κατέχουν παγκόσμια την πρωτιά ως προς την πλοιοκτησία, θα μπορέσουμε να επιτύχουν από κοινού τον στόχο της «πράσινης» μετάβασης της ναυτιλίας.
H δε κα Vălean απάντησε καταφατικά ως προς την εξέλιξη της συζήτησης αυτών των προτάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Είναι ακόμα στο στάδιο της συζήτησης, αν κάτι χρήζει βελτίωσης και υπάρχουν, αν θέλετε, προτάσεις από μεριάς σας, μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Tην Ελλάδα θα την ακούσουμε πάρα πολύ προσεκτικά, γιατί ξέρουμε, ότι ο τομέας της ναυτιλίας είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα και συμβάλλει πολύ σημαντικά στο ΑΕΠ της Ελλάδας και τη Ε.Ε», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Vălean.