Τιμήθηκε η Ηλεία αγρότισσα Αννέτα Γεωργουλοπούλου
Στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βραβεύοντας συνολικά τρεις γυναίκες για την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας
Μία αγρότισσα με καταγωγή από τα Τριπόταμα που ωστόσο ένα μεγάλο κομμάτι της διαδρομής της έχει συνδεθεί άρρηκτα με την Ηλεία καθώς κατοικεί πλέον στον Πύργο, η Αννέτα Γεωργουλοπούλου, ήταν μια από τις τρεις γυναίκες που βραβεύτηκαν για την προσφορά τους, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά. Η ειδική αυτή εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών στην Αθήνα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία τριών γυναικών που εκπροσωπούν τρεις διαφορετικούς τομείς. Την παλιά γενιά η οποία κράτησε ζωντανή την ελληνική περιφέρεια (Αννέτα Γεωργουλοπούλου), τη νέα αγρότισσα (Ειρήνη Γιαννάρου) που αξιοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα για να ασχοληθεί με τη γη και να γίνει σύγχρονη επαγγελματίας και την αγρότισσα που πλέον εξελίσσεται, μέσω της καινοτομίας, σε επιχειρηματία (Ηλιάνα Μαλιχίν
Κτηνοτρόφος αλλά και λάτρης της λαϊκής μας παράδοσης η κ. Αννέτα Γεωργουλοπούλου, τόνισε στην εκδήλωση ότι πέρασαν πάρα πολλά χρόνια για να αναγνωρίσει η Πολιτεία την προσφορά της αγρότισσας, για να μπορεί η Ελληνίδα γυναίκα να σταθεί στα πόδια της και να δημιουργήσει ακόμα και από μόνη της οικογένεια.
«Το τραγούδι και ο χορός είναι η ζωντάνια και η παράδοσή μας» είπε συγκινημένη στην εκδήλωση και τραγούδησε a capella τρία δημοτικά τραγούδια, εισπράττοντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Η κ. Αννέτα είναι πολύ γνωστή στο χώρο της λαϊκής παράδοσης έχει παρά την ηλικία της μια ωνή αηδονιού και την έχουμε πολλές φορές απολαύσει σε παραστάσεις του Λυκείου Ελληνίδων για την παράδοση και το δημοτικό τραγούδι καθώς και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο αντιπειρφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος που τόνισε ότι «Το θεμέλιο του αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρειά μας είναι η αγρότισσα γι αυτό και χρειάζεται να στηριχθεί, να επιμορφωθεί, να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της εποχής».
Όταν μιλούν οι αριθμοί
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Γεωργαντάς, από τους 328.121 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι 151.055 είναι γυναίκες.
Από τα στοιχεία του ΟΣΔΕ προκύπτει ότι από τις 661.815 αιτήσεις που έγιναν το 2022, οι 306.749 αφορούν σε γυναίκες αγρότισσες, δηλαδή 46,34%.
Η καλλιεργήσιμη έκταση που δηλώνεται από γυναίκες είναι το 36% της συνολικής δηλωθείσας έκτασης σε όλη τη χώρα. Αλλά και στα ευρωπαϊκά προγράμματα στη Βιολογική Γεωργία, το 37% των δικαιούχων είναι γυναίκες επαγγελματίες αγρότισσες. Στους Νέους Αγρότες το 32,63%, στην Εξισωτική το 54,2%, στα Σχέδια Βελτίωσης το 29%, στα γεωργοπεριβαλλοντικά το 43%, στις μικρές εκμεταλλεύσεις το 45,4%. Γενικά το 53,48%, δηλαδή σε πλειοψηφικό ποσοστό, οι δικαιούχοι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι γυναίκες.