FOLLOW US: facebook twitter

Α. Νικολακόπουλος: Επιδότηση Ρεύματος και στα Ελαιοτριβεία γιατί θα πληγεί σοβαρά η ελαιοπαραγωγή μας

Ημερομηνία: 17-10-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος κατέθεσε αναδορά στη Βουλή για την αναγκαιότητα της αύξησης της κρατικής επιδότησης για τα ελαιοτριβεία

Την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι ελαιοτριβείς μας και την ανάγκη στήριξής τους από την κυβέρνηση με επιδότηση ρεύματος επισημαίνει προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος – Ενέργειας κ. Σκρέκα και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος καταθέτοντας παράλληλα σχετική πρόσφατη αναφορά των Επιμελητηρίων και των τριών Νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ.Νικολακόπουλος έφερε το θέμα στη Βουλή τονίζοντας ότι τα ελαιοτριβεία και κατ΄ επέκταση οι ελαιοπαραγωγοί μας δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος της ενέργειας που απαιτείται με συνέπεια τις επιπτώσεις στην παραγωγή του πολύτιμου βασικού αγαθού για τον τόπο μας.

Για τον λόγο αυτό αναφέρθηκε στη δυναμική που έχει το ελαιόλαδο γενικότερα με συγκεκριμένα στοιχεία

Παρέθεσε επίσης στοιχεία για τις πληρωμές αλλά και το δυσβάσταχτο ύψος της επιβάρυνσης των ελαιοτριβείων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα μετά την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, το κόστος γιαένα ελαιοτριβείο, ανά τόνο παραγόμενου ελαιόκαρπου θα κυμαίνεται από 10εύρω που ήταν το 2019σε60 έως 80 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με τον πάροχοηλεκτρικήςενέργειας.

Η μεταβολή αυτή είναι της τάξεως από 600% έως 700%χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αύξηση στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΔΕΔΔΗΕ κ.λπ.).»

Με  βάση τα παραπάνω όπως εξηγούν και τα Επιμελητήρια Ηλείας Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας το εκθλιπτικό δικαίωμα θα φθάσει σε υπέρογκη τιμή για κάθε τόνο ελαιοκάρπου γεγονός ασύμφορο και αδύνατον ως προς την κάλυψή του.

Εκτιμάται ότι η επιβάρυνση θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση 130 έως150 ευρώ ανά τόνο ελαιόκαρπου κι αν υπολογιστούν και οι υπόλοιπες αυξήσεις(εργατικά,ανταλλακτικά,νερόκλπ.)ηαμοιβήτουελαιοτριβείουηαλλιώςτοεκθλιπτικόδικαίωμαθαπρέπειναφθάσειέως180ευρώανάτόνοελαιοκάρπου.

Αν μετατρέψουμε αυτόν τον υπολογισμό της αμοιβής, σε ποσοστό επί του παραγόμενου ελαιόλαδου, δηλαδή σε αμοιβή με ελαιόλαδο, ο οποίος είναι κι αυτός ένας τρόπος αμοιβής στην περίπτωση που ελαιοπαραγωγός δεν έχειχρήματα,αλλάπληρώνειμεελαιόλαδο,τότεθαέπρεπεναπροσεγγίσουμεταεπίπεδααμοιβήςάνωτου25%με30%επίτουπαραγόμενουελαιολάδου.

Είναι όμως αδύνατο να καταβληθεί από τον παραγωγό, αφού το εισόδημαπου θα αντλήσει από την πώληση του ελαιολάδου, οριακά θα φθάσει νακαλύψει τα δικά του έξοδα συγκομιδής και είναι ορατός ο κίνδυνος μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου, να μην συγκομιστούν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος