FOLLOW US: facebook twitter

Τίμησαν τον πρωτεργάτη Δημήτριο Βικέλα

Ημερομηνία: 25-06-2016 | Συντάκτης:

vikelios-dromos2Στη γιορτή της Ολυμπιακής Ημέρας στην Αρχ. Ολυμπία

Ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πρωτεργάτης της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων μαζί με τον Βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν, Δημήτριος Βικέλας, αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο στο οποίο αφιερώθηκε ο εορτασμός της Ολυμπιακής Ημέρας το απόγευμα της Πέμπτης στην Αρχ. Ολυμπία. Μάλιστα προς τιμήν του πραγματοποιήθηκε και ο πρώτος Βικέλειος Δρόμος που ο δήμος Αρχ. Ολυμπίας μαζί με την ΕΘΝΟΑ, τη ΔΟΑ και τους τοπικούς φορείς θέλουν να καταστήσουν ως θεσμό που θα συνοδεύει πάντα τις εκδηλώσεις για την Ολυμπιακή Ημέρα.

vikelios-dromos3

Οι εκδηλώσεις ήταν αποτέλεσμα μιας συνεργασίας του Νομικού Προσώπου Αθλητισμού και Παιδείας του δήμου, της ΕΘΝΟΑ, της ΚΕΔΕ, του ΣΕΓΑΣ και της Γ.Γ. Αθλητισμού. Πρωταγωνιστές ήταν όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτές, άτομα κάθε ηλικίας και από όλο τον κόσμο, καθώς τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν και τα μέλη της Συνόδου της ΔΟΑ για νέους Μετέχοντες. Οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Πλατάνου, ερμήνευσαν τον Ολυμπιακό Ύμνο, ανοίγοντας την εκδήλωση και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί, οι ομιλίες και οι παρουσιάσεις των φορέων.

kotzas-vikelios

Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Θύμιος Κοτζάς, κάλεσε τους νέους του κόσμου να αφήσουν τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να συμμετάσχουν στην Ολυμπιακή Εκεχειρία και να ζήσουν το μεγαλείο των Ολυμπιακών Αγώνων που σε λίγες εβδομάδες ξεκινούν στη Βραζιλία, για να οικοδομήσουν έναν κόσμο με ευγενή άμιλλα και αλληλεγγύη. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος από την πλευρά του τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν βήματα για την ανάδειξη της Ολυμπίας ώστε να φτάσει στη θέση που της αξίζει, με βάση τα όσα οραματίστηκε δεκαετίες πριν ο Δημήτριος Βικέλας. Εκπρόσωπος του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη, ανέγνωσε το μήνυμά του για την ημέρα, ενώ σε βίντεο προβλήθηκε το μήνυμα του προέδρου της ΔΟΕ κ. Μπάχ. Παρουσίαση στη ζωή και το έργο του πρώτου προέδρου της ΔΟΕ, έκανε ο Επίτιμος Κοσμήτορας της ΔΟΑ Κωνσταντίνος Γεωργιάδης.

vikelas-ekdilwsi

Ως κεντρικός ομιλητής ο πρόεδρος της ΔΟΑ και της ΕΘΝΟΑ Ισίδωρος Κούβελος, μίλησε για το θεσμό της Ολυμπιακής Ημέρας και η συμβολή του στην Ανθρωπότητα, χαρακτηρίζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως το πιο ισχυρό χαρτί στην τράπουλα της σύγχρονης ιστορίας της ανθρωπότητας. Παράλληλα εξήρε τις αθλητικές και εκπαιδευτικές αξίες που εμπεριέχουν ως κοινωνικό φαινόμενο.

vikelios-dromos4vikelios-dromos5

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με τον 1ο Βικέλειο Δρόμο σε τρεις κατηγορίες, στα 1000μ. για τους μαθητές του δημοτικού, στα 2000μ. για τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων όπου συμμετείχαν και οι νέοι μετέχοντες της Διεθνούς Συνόδου της ΔΟΑ και στα 4.000μ. για τους ενήλικες.

vikelios-dromos

Τα τμήματα χορού του Πολιτιστικού Συλλόγου Πελοπίου, προσέφεραν όμορφο θέαμα με τα χορευτικά τους. Η βραδιά έκλεισε με ένα ολυμπιακό πάρτι στο προαύλιο του παλαιού δημαρχείου της Ολυμπίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος