FOLLOW US: facebook twitter

Όταν συναντώνται διαφορετικές κουλτούρες…

Ημερομηνία: 25-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

erasmus+1lykΑπολογισμός δράσεων του Erasmus+ του 1ου Γυμνασίου Πύργου

Ακόμα μια υπέροχη σχολική χρονιά για τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πύργου, ολοκληρώθηκε και ένας μικρός απολογισμός των δράσεων τους με βασικότερο τη φιλοξενία εκπαιδευτικών και μαθητών από σχολεία του εξωτερικού στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmous+, κρίθηκε αναγκαίος. Έτσι, σημαντική θέση, καταλαμβάνει η φιλοξενία εικοσι εκπαιδευτικών και σαράντα μαθητών από τη Φινλανδία, Ισλανδία, Κροατία, Σλοβακία, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ όπου με αφορμή το θέμα της συνάντησης «Βαδίζοντας στα μονοπάτια της Ιστορίας και του Πολιτισμού στην Αρχαία Ολυμπία», την πρώτη μέρα της επίσκεψης στο σχολείο έγιναν παρουσιάσεις με θέμα τα ιστορικά αξιοθέατα κάθε χώρας και ακολούθησε διαδικτυακό παιχνίδι γνώσεων Kahoot το οποίο βασιζόταν στις παρουσιάσεις αυτές. Τα πολύ αυτά ενδιαφέροντα βίντεο αλλά και τα αντίστοιχα  παιχνίδια βρίσκονται στην ιστοσελίδα του προγράμματος waytogopathsoflife.wordpress.com.

erasmus+1lyk3Το πρόγραμμα της συνάντησης επίσης περιελάμβανε δραστηριότητες όπως παρουσίαση παραδοσιακών παιχνιδιών κάθε χώρας στο λόφο του Κατακόλου αλλά και επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία όπου οι ξένες αποστολές είχαν την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν την τελική πρόβα της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Η περιήγηση στα ιστορικά  αξιοθέατα της περιοχής ολοκληρώθηκε  με την επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο και το μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας καθώς και στο κάστρο Χλεμούτσι.

Ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο  της Νομαρχίας, όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αρχαίας  Ολυμπίας και το Camera Zizanio και παρακολούθησαν βραβευμένες ταινίες. Επίσης, έγινε παρουσίαση του ψηφίσματος που έχει συνταχτεί από την εκπαιδευτική κοινότητα του 1ου  Γυμνασίου για την Ολυμπιακή Εκεχειρία και την Παγκόσμια Ειρήνη με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Το κείμενο του ψηφίσματος υπογράφτηκε από εκπροσώπους της κάθε αποστολής  με απώτερο σκοπό την παρουσίασή του στην εκπαιδευτική και τοπική κοινότητα κάθε σχολείου. Έγινε δε ιδιαίτερη μνεία στο προσφυγικό ζήτημα.

erasmus+1lyk2Τέλος, στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στο σχολείο σε μία πολυπολιτισμική γιορτή παρουσιάστηκε παράσταση Καραγκιόζη καθώς και τραγούδια και χοροί  κάθε χώρας. «Είναι σημαντικό τόσες διαφορετικές κουλτούρες να συναντιούνται και να ενώνονται εμπνέοντας στους νέους κυρίως ανθρώπους τον σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι υπάρχουν τελικά πολλά κοινά στοιχεία ανάμεσα στους πολιτισμούς της πανανθρώπινης κοινωνίας.  Η ανάγκη διαμόρφωσης παγκόσμιας συνείδησης είναι πιο επιτακτική από ποτέ προκειμένου να εξαλείφονται επικίνδυνες προκαταλήψεις και ακραίες εθνικιστικές τάσεις» τονίζει η εκπαιδευτική κοινότητα του 1ου Γυμνασίου Πύργου και προσθέτει ότι «τα προγράμματα Erasmus μπορούν να συντελέσουν σε αυτό σε σημαντικό βαθμό. Οι καρδιές των παιδιών πρέπει να γεμίζουν με χρώματα και χαμόγελα και να μην κλείνουν στην ψυχή τους το μαύρο που ίσως κάποιοι θέλουν να τους επιβάλλουν».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος