Δουλεύοντας από το σπίτι: Τηλεργαζόμενοι χωρίς επιστροφή
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”122934″ img_size=”full”][vc_column_text]Η Ειρήνη έφτιαξε έναν καφέ και κατευθύνθηκε στο μπαλκόνι με το laptop για να αρχίσει την εργασιακή της ημέρα απολαμβάνοντας τον ήλιο. Ο Αλέξης ήταν στη μέση μίας τηλεδιάσκεψης με την ομάδα του την ώρα που ο Δίας – ένα ζωηρό γατάκι – όρμησε στο δωμάτιο και με ένα σάλτο στο γραφείο έριξε τον χυμό πάνω στο πληκτρολόγιο.
Αυτές είναι δύο όψεις του «δουλεύοντας» από το σπίτι. Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για τα υπέρ και τα κατά της τηλεργασίας, αλλά η αγωνία των εργαζομένων είναι ίδια, καθώς δεν υπάρχουν ειδικοί νόμοι ασφάλισης, ασφάλεια, δικαιώματα τηλεργαζόμενων και ό,τι άλλο συνοδεύει τον νέο τρόπο απασχόλησης που έφερε η πανδημία και βάσει ερευνών πρόκειται να παραμείνει και μετά από αυτήν.
Οι κυβερνήσεις επιδιώκουν την τηλεργασία για να περιορίσουν την εξάπλωση του Covid-19, οι εργοδότες για να περιορίσουν το κόστος, οι εργαζόμενοι είναι διχασμένοι. Επίσης κλάδοι ωφελούνται, ενώ άλλοι πλήττονται. Το σίγουρο είναι ότι αρκετοί εργαζόμενοι δεν θα γυρίσουν ποτέ ξανά στα γραφεία τους όπως φαίνεται και από έρευνα σε μεγάλες πολυεθνικές.
Τα ποσοστά στην Ελλάδα
Στην προ της πανδημίας εποχή, η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά τηλεργαζόμενων στην Ευρώπη (Eurostat, 2020): κατατασσόταν 24η μεταξύ 31 κρατών ως προς το ποσοστό των ανθρώπων που εργάζονται κάποιες φορές ή συνήθως από το σπίτι. Τη διαβεβαίωση ότι δεν μεταβάλλονται ούτε η σύμβαση εργασίας ούτε ο μισθός για όσους εργαστούν με τηλεργασία έδωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας.
Τέσσερις στις δέκα εταιρείες τοποθετούνται θετικά στο ενδεχόμενο αλλαγής του μοντέλου απασχόλησης για ένα μέρος του προσωπικού τους, με την προοπτική εφαρμογής της τηλεργασίας και μετά την πανδημική κρίση, με τις επτά στις δέκα να έχουν προσαρμοστεί εύκολα στις νέες εργασιακές συνθήκες, αξιολογώντας από αρκετά έως πολύ αποδοτική την εξ αποστάσεως απασχόληση.
Τα ανωτέρω προκύπτουν από έρευνα, που διενήργησε στα μέλη του το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σχετικά με την υποδοχή της τηλεργασίας από επιχειρηματίες και εργαζόμενους κατά την περίοδο του lockdown της αγοράς λόγω Covid-19.
Σε μία άλλη έρευνα εθνικής κλίμακας του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με την εταιρεία Alco αναλύεται το εργασιακό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται από την επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων για τον περιορισμό.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η οποία απευθύνεται σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα για την καταγραφή-μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την αισιοδοξία, την εξέλιξη των αμοιβών και την ασφάλεια της θέσης εργασίας, η εργασιακή πραγματικότητα του κορωνοϊού εντείνει την εργασιακή ανασφάλεια καθώς πάνω από 7 στους 10 εργαζόμενους πιστεύει πως η πανδημία θα αποτελέσει αφορμή για διακινδύνευση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων.
Επιφυλακτικοί οι εργαζόμενοι
Ανάμεσα στα βασικά συμπεράσματα της μελέτης βρίσκεται η επιφύλαξη των εργαζομένων απέναντι στην ραγδαία ανάπτυξη της τηλεργασίας, με το 45% να την κρίνει αρνητική όσον αφορά την επαγγελματική του εξέλιξη (έναντι 31% που την κρίνει θετική), το 60% να την κρίνει αρνητική όσον αφορά την εξέλιξη της αμοιβής (έναντι 15% που την κρίνει θετική), το 61% να την κρίνει αρνητική όσον αφορά τις ώρες εργασίας (έναντι 19% που την κρίνει θετική), το 67% να την κρίνει αρνητική όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα (έναντι 13% που την κρίνει θετική) και το 52% να την κρίνει αρνητική όσον αφορά την προσωπική του ζωή (έναντι 30% που την κρίνει θετική).
Σύμφωνα πάντως με την έρευνα η παραγωγικότητα σε περιβάλλον τηλεργασίας θεωρείται από έναν στους δύο ερωτηθέντες ως «μελανό σημείο».
Οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται το εργασιακό περιβάλλον με τους συναδέλφους και τους διευθυντές για να μπορούν να οργανώνονται καλύτερα. Επίσης, η μόνιμη τηλεργασία ενέχει τον κίνδυνο να χαθούν οι δεσμοί με το εργασιακό περιβάλλον.
Καλύτερος συνδυασμός εργασίας- οικογένειας
Από την άλλη πλευρά, τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας ξεφεύγουν πολύ από τα όρια της ίδιας της εργασίας: Λιγότεροι άνθρωποι στο γραφείο σημαίνει μικρότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα για το περιβάλλον, λιγότερες μετακινήσεις, λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους, περισσότερος ελεύθερος χρόνος και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Το μόνο θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι βέβαια η εμπιστοσύνη στη σχέση εργοδότη-εργαζομένου. Το 41% των ερωτηθέντων στην έρευνα φοβάται ότι το τίμημα της εργασιακής ελευθερίας είναι υψηλό και ότι η περισσότερη εργασία από το σπίτι ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την καριέρα τους. Το 80% πάντως θεωρεί ότι αναμφίβολα η τηλεργασία βοηθά σε έναν καλύτερο συνδυασμό της εργασίας με την οικογενειακή ζωή.
Πηγή: naftemporiki.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]