Το χρονογράφημα – Τηλεκπαίδευση: Πότε ο Γιάννης δεν μπορεί, πότε ο κώλος του πονεί…
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”123997″ img_size=”full”][vc_column_text]Την πρώτη μέρα τηλεκπαίδευσης στα σχολεία έφταιγε ο Πάροχος και το υπουργείο Παιδείας δεν είχε καμία ευθύνη. Ας πούμε λοιπόν ότι η κυβέρνηση, δεν μπορούσε να κάνει κάτι, παρόλο που ήταν ενημερωμένη για ενδεχόμενα προβλήματα.
Την δεύτερη μέρα το υπουργείο Παιδείας, μέσω πηγών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μας ενημερώνει ότι πάλι κάτι δεν πάει καλά. Υπάρχουν άλλωστε και πολλές καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες το σύστημα «σέρνεται»…
Ας δούμε, όμως, και την αρμόδια ενημέρωση μέσω πηγών: Ισχυρίζονται ότι οι περισσότερες από 40.000 ψηφιακές τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου είναι σε λειτουργία και η πλατφόρμα Webex δεν παρουσίασε προβλήματα, αλλά υπάρχει άλλο ζήτημα! Ποιο είναι αυτό; «Δοκιμάζεται», λένε, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, το οποίο αντιμετωπίζει δυσκολία στο να ανταποκριθεί, καθώς, εκτός από τους εκπαιδευτικούς, σήμερα εισέρχονται και μαθητές. Αποτέλεσμα, όπως τονίζουν οι αξιότιμες πηγές, το Δίκτυο «πέφτει» συχνά από το πρωί.
Παρ’όλα αυτά, μην ανησυχείτε, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν, όπως τονίζεται από τις ίδιες πηγές…
Όπως και να έχει, πάντως, μπορεί η κα Κεραμεως να επιθυμεί να αυτογελοιοποιείται αλλά εδώ πρόκειται για την εκπαίδευση των μαθητών. Και σε δύο μέρες τηλεκπαίδευσης αυτό που έχει να πει είναι: Πότε ο Πάροχος δεν μπορεί, πότε το Δίκτυο αδυνατεί…η όπως το περιγράφει γλαφυρά η λαϊκή παροιμία πότε ο Γιάννης δεν μπορεί, πότε ο κωλος του πονει …
Σημειώνεται ότι στη συνέχεια της ημέρας η Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης έβγαλε ανακοίνωση όπου υποστηρίζει ότι «Έχουν υλοποιηθεί ενέργειες ενίσχυσης του συστήματος από τον πάροχο της πλατφόρμας προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες ψηφιακές τάξεις». Επίσης, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι « μετά το πέρας της σχολικής ημέρας, ο πάροχος θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες για τη θωράκιση του συστήματος». Κατόπιν αυτών, ένα ποσοστό εκ των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ενημερωθεί μετά το τέλος των σχετικών διαδικασιών για το νέο ατομικό τους σύνδεσμο ψηφιακής τάξης, ο οποίος θα πρέπει να αποσταλεί εν συνεχεία στους μαθητές τους. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί και μαθητές θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν το σύνδεσμο που είχαν μέχρι τώρα».
Είναι πολλά τα προβλήματα στην Παιδεία και δεν έχουν όλα την ίδια αιτία ή τους ίδιους «ενόχους». Για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο, όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο δεν συνδέονται με καμία δική της ευθύνη.
Δεν φταίει για τη συντριπτική αποδοκιμασία της επιβολής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Φταίνε οι εκπαιδευτικοί που δεν καταλαβαίνουν από τηλε-δημοκρατία.
Δεν φταίει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που ύστερα από τόσους κενούς μήνες πατάει το κουμπί της τηλεκπαίδευσης και η ψηφιακή πλατφόρμα καταρρέει. Φταίει η τεχνολογία. Οχι η ανετοιμότητά της, όχι η έλλειψη εφεδρικού σχεδίου, όχι η ανευθυνότητά της στην παροχή δημόσιας εκπαίδευσης σε έκτακτες συνθήκες.
Σίγουρα η τεχνολογική αναβάθμιση είναι μια πολλαπλώς ακριβή υπόθεση για τις οικογένειες !
Πλέον, πρέπει να έχουν όχι μία, αλλά δύο, τρεις, πολλές συσκευές διασύνδεσης, πολύ υψηλές ταχύτητες και σπίτια με σύγχρονες ψηφιακές υποδομές. Οπως αποδεικνύεται, όμως, ακόμα κι αν όλες οι οικογένειες –σε πείσμα της ταξικής αβύσσου– διέθεταν τον προηγμένο εξοπλισμό, το ίδιο το κράτος δεν έχει προνοήσει για τη δική του αναβάθμιση. Είτε πρόκειται για τα δίκτυα στα σχολεία, είτε για τη γεωγραφική ψηφιακή κάλυψη, είτε για την οργάνωση της τηλεκπαίδευσης.
Πηγή: imerodromos.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]