FOLLOW US: facebook twitter

Πρόταση για διαγραφή του «κορονοχρέους» – Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη του ΔΣ του ΕΒΕ Ηλείας

Ημερομηνία: 14-12-2020 | Συντάκτης:
-Να στηριχθεί η τοπική οικονομία, επισήμανε ο αντιπρ. Κώστας Λεβέντης

Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και ο τρόπος με τον οποίο θα στηριχθούν οι πληγείσες από την πανδημία επιχειρήσεις ήταν το κυρίαρχο θέμα στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ηλείας.Έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τη στήριξη  των επιχειρήσεων της Ηλείας και ειδικότερα για το Λιανικό Εμπόριο και την Εστίαση, που μαζί με τον Τουρισμό, είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας και του lockdownπου επιβλήθηκε για να περιοριστεί η διασπορά.

Στο πλαίσιο της εξεύρεσης τρόπων για να αντιμετωπιστούν η βαθιά ύφεση και οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις των επαγγελματιών, ο αντιπρόεδρος Κώστας Λεβέντης έθεσε επί τάπητος το «κούρεμα» του «κορονο-χρέους», δηλαδή την απομείωση των οφειλών των επιχειρήσεων προς Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, τονίζοντας ότι υπό τις διαμορφωθείσες συνθήκες είναι ανέφικτη η ομαλή εκπλήρωση των υποχρεώσεων από την πλευρά των επαγγελματιών και ελλοχεύει κίνδυνος μαζικών πτωχεύσεων στο άμεσο μέλλον.

Παράλληλα, έθεσε εκ νέου ζήτημα «πυροδανείων», επισημαίνοντας ότι ειδικά για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις  της Ηλείας με βεβαιωμένες οφειλές στο Δημόσιο πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο περισσότερων από 120 δόσεων, κάτι που προβλέπεται από τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο, βάσει του οποίου μπορεί να θεσπιστεί αποπληρωμή μέχρι και 240 δόσεις. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που παραμένουν οφειλέτριες στις τράπεζες, ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε την ανάγκη πίεσης από την πλευρά του κράτους για την εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπει ευνοϊκή ρύθμιση των συγκεκριμένων δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα, δίχως να λαμβάνεται υπόψη η εγγύηση του Δημοσίου, αφού η υπάρχουσα κατάσταση στερεί από τις επιχειρήσεις της Ηλείας την πρόσβασή τους στα προγράμματα στήριξης όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ.Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι θα μπορούσε η επιστρεπτέα προκαταβολή να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα, για να ανακουφιστεί η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, ζητώντας να αναληφθούν συλλογικές πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Επίσης, εξέφρασε την ανάγκη να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον ανεμοστρόβιλο στο Κατάκολο.

Ενημέρωση και παρεμβάσεις

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος «ΑγοράΖΟΥΜΕ-ΕΔΩ!» που εκπονήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και αποφασίστηκε σε συνεργασία με τους προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων η προώθηση του παραπάνω προγράμματος και η προβολή του στα ΜΜΕ. Ο κ. Λεβέντης εξήρε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας και υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτυχθεί τοπική συνείδηση στους καταναλωτές, ώστε να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και να περιοριστούν οι διαρροές χρήματος σε άλλες αγορές.

Ακολούθησε ενημέρωση για το πρόγραμμα προώθησης οίνων σε Ιαπωνία και Κορέα, πρόγραμμα που εκτελείται μαζί με τα Επιμελητήρια Αχαΐας Αιτωλοακαρνανίας και με τη σοβαρή χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος