FOLLOW US: facebook twitter

Υπομονή 6 μήνες για την απάντηση και 4 χρόνια για το έργο

Ημερομηνία: 14-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτική

Τι απάντησε για το Πάτρα-Πύργος ο υπουργός Υποδομών, Κ. Καραμανλής, στον βουλευτή Ηλείας, Μ. Κατρίνη

-Γιατί δεν «περπατάει» το τμήμα Τρίπολη-Βυτίνα-Αρχαία Ολυμπία

Έξι μήνες υπομονή θα πρέπει να κάνουμε ακόμα για να πληροφορηθούμε την οριστική απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG COMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου και συνολικά τέσσερα χρόνια για τη συνολική ολοκλήρωσή του, σύμφωνα με όσα είπε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στη σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη.

Ο κ. Καραμανλής απέδωσε την καθυστέρηση στον κορονοϊό και στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, χαρακτηρίζοντάς την «εξόχως προβληματική», και στη συνέχεια παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που έχουν καταρτίσει οι υπηρεσίες, με την προϋπόθεση ότι η Κομισιόν θα έχει απαντήσει ως τον Ιούνιο του 2021.

«Το τμήμα Πύργος-Κάτω Αχαΐα θα είναι έτοιμο στις 31 Μαρτίου του 2023, το τμήμα Μιντιλόγλι-Κάτω Αχαΐα θα είναι έτοιμο στις 29 Σεπτεμβρίου του 2024, ενώ η πλήρης ολοκλήρωση των εργασιών προσδιορίζεται για τις 31 Οκτωβρίου του 2024. Ελπίζουμε ότι το χρονοδιάγραμμά μας είναι σαφές και ότι η Κομισιόν θα τηρήσει τα λογικά αυτά χρονοδιαγράμματα. τόνισε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και για μετά το 2024, παραδεχόμενος το ρίσκο της πολιτικής επιλογής που έκανε με την ακύρωση του διαγωνισμού που «έτρεχε».

«Πήραμε ένα μεγάλο ρίσκο που μας βγήκε. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να γίνει το έργο, είναι να πάει το έργο εκεί που βρισκόταν το 2013, στην Ολυμπία Οδό. Αυτό όμως ήθελε έγκριση και της DG GROW, να δεχθεί ότι ο δρόμος επανέρχεται στη σύμβαση παραχώρησης. Αυτό έγινε, πήραμε την έγκριση. Στόχος μας είναι να εκκινήσουν οι εργασίες το συντομότερο», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

Παραδοχή καθυστέρησης στις βελτιώσεις

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ολοκληρώνονται οι μελέτες για τις επεμβάσεις οδικής ασφάλειας στην Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου, ύψους 30 εκατ. ευρώ, και ως τον Ιούνιο του 2021 αναμένεται να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, παραδεχόμενος ότι έχουν διαπιστωθεί καθυστερήσεις λόγω covid.

O κ. Κατρίνης εξέφρασε ικανοποίηση για την αναφορά του υπουργού σε σαφές χρονοδιάγραμμα, αλλά και προβληματισμό για την καθυστέρηση στις επεμβάσεις οδικής ασφάλειας. «Φεύγω με την εκτίμηση-δέσμευση ότι τον Οκτώβριο του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος και ελπίζω η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία να μη δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. Όμως δεν είμαι ικανοποιημένος από το θέμα των έργων βελτίωσης του υφιστάμενου δικτύου. Καταλαβαίνω ότι πάνε πιο πίσω και δεν ξέρω αν μπορούν να επιταχυνθούν, αλλά δρόμος είναι καρμανιόλα και οι πολίτες της Ηλείας και της Αχαΐας αγωνιούν», τόνισε ο κ. Κατρίνης παραθέτοντας στοιχεία για τα θανατηφόρα τροχαία που έχουν σημειωθεί μέσα σε πέντε χρόνια.

Δυσκολίες για τον δρόμο Τρίπολη-Βυτίνα-Αρχαία Ολυμπία

Όσον αφορά το οδικό τμήμα Τρίπολη-Βυτίνα-Αρχαία Ολυμπία, τα δεδομένα δεν είναι υπέρ της υλοποίησης του έργου, καθώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) απέρριψε το αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής, από τη μελέτη κόστους-οφέλους προέκυψε χαμηλός κυκλοφοριακός φόρτος και αντίστοιχα χαμηλός δείκτης βιωσιμότητας του έργου, στοιχείο που σε συνδυασμό με το ότι η Κομισιόν θεωρεί ότι τα οδικά έργα δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον, οδήγησε την ΕΤΕΠ στο να αποκλείσει σχετική δανειοδότηση.

«Η λίστα των έργων για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει κλείσιε, ωστόσο πολλά οδικά έργα δεν θα μπουν διότι η ΕΕ έχει δώσει συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα των έργων και ειδικά τα οδικά έργα δεν τα θεωρεί φιλικά προς το περιβάλλον», ανέφερε και πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε πρώτη φάση.

«Δεν είναι εύκολο να εγκριθεί το έργο, αλλά το πολεμάμε γιατί η Ολυμπία έχει άλλη διάσταση και πρέπει να την καταλάβουν και οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι. Το έργο αναζωπυρώνεται καθώς για τα 17 χλμ δεν θα χρειάζονται πλέον οι μελέτες που υπολείπονται με την επικείμενη τροποποίηση της νομοθεσίας. Θα εξετάσουμε αν μπορεί να ενταχθεί στο ΠΕΠ της Περιφέρειας Πελ/σου και πώς θα πείσουμε τους Ευρωπαίους, γιατί είναι πολύ σημαντικός οδικός άξονας», είπε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος