Τι είναι το νέο ΕΣΥ του Μητσοτάκη: Αντιγραφή του αμερικανικού μοντέλου: όποιος δεν πληρώνει δεν έχει περίθαλψη
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”105018″ img_size=”full”][vc_column_text]
Του Γ. Λακόπουλου
[/vc_column_text][vc_column_text]Είναι η αγαπημένη εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα: η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ενίοτε το προβάλει και ως απάντηση στις επικρίσεις για την εγκατάλειψη του σημερινού συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας.
Τι ακριβώς έχει κατά νου και πώς θα λειτουργεί το νέο ΕΣΥ δεν διευκρινίζεται. Προκύπτει όμως από τη γενική ιδεολογική κατεύθυνση της κυβέρνησης. Από τις προτιμήσεις της στον ιδιωτικό τομέα και αντίστοιχες αποφάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα: ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που παραδίδεται στους ιδιώτες. Με δαπάνες μετάβασης -πάνω από 60 δισ. -από το δημόσιο.
Το ελληνικό ΕΣΥ, ως μοντέλο παροχής υπηρεσιών υγείας, είναι αντίγραφο ευρωπαϊκών συστήματος και βασίζεται σε μια συνθήκη:
-Όλοι οι πολίτες, συνεισφέρουν, ανάλογα με το εισόδημά τους, στον κρατικό προϋπολογισμό για δαπάνες υγείας και όλοι έχουν περίθαλψη. Για πάντα και για τα πάντα, όπως λέει κορυφαίος πανεπιστημιακός μεγάλου περιφερειακού νοσοκομείου.
Ανεξάρτητα με την ονομαστική συνεισφορά τους, έχουν όλοι την ίδια περίθαλψη από το κράτος, παρεχόμενη στα δημόσια νοσοκομεία από γιατρούς του δημοσίου που αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αυτή είναι η κοινωνική συμφωνία. Και είναι μια από της μεγαλύτερες ηθικές κατακτήσεις του δυτικού πολιτισμού τους τελευταίους αιώνες.
Το οργανωμένο κράτος δεν σε αφήνει να πεθάνεις, αν δεν έχεις να πληρώσεις, ακριβώς γιατί έχει φροντίσει να πληρώσεις όταν είσαι υγιής.
Είναι η ευρωπαϊκή ηθική- στην οποία βασίζονται τα προηγμένα συστήματα υγείας, προνοίας και ασφάλισης.
Αν το κράτος ζητήσει να πληρωθεί για το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρει μόνο τη στιγμή που ο πολίτης τις χρειάζεται, είναι σαν να τον εκβιάζει: τα λεφτά σου ή τη ζωή σου.
Απέναντι σ’ αυτό το μοντέλο -που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι ιδιαίτερα εξελιγμένο και προσφέρει πλήρεις και σύγχρονες υπηρεσίες υγείας -υπάρχει το αμερικανικό.
Εκεί πληρώνεις σε ιδιώτη πάροχο, όταν χρειαστείς υπηρεσίες υγείας. Αλλά θα πάρεις μόνο ό,τι έχεις πληρώσει. Αν δεν μπορείς εκείνη τη στιγμή να πληρώσεις τίποτε, θα πάρεις τίποτε. Και θα πεθάνεις.
Αυτό η αντίληψη που υπηρετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη -και δεν το κρύβει- ονομάζεται ελεύθερη επιλογή. Ήδη στο ασφαλιστικό σύστημα το λανσάρει επιθετικά. Με το νέο ΕΣΥ θα το μεταφέρει και στην υγεία.
Για να χρυσώσει το χάπι υπόσχεται ένα μίνιμουμ υπηρεσιών υγείας- όπως άλλωστε υπόσχεσαι και ένα μίνιμουμ σύνταξης από το κράτος. Από εκεί και πέρα ό,τι έχεις πληρώσει θα πάρεις.
Στην ασφάλιση αυτό σημαίνει εγγύηση για πείνα. Στην υγεία σημαίνει διαβατήριο για το θάνατο.
Θα είναι αναπόφευκτος αν για παράδειγμα για την αντιμετώπιση σοβαρής νόσου, η κρατική κάλυψη δεν αρκεί και δεν έχει τα υπόλοιπα ο ασθενής.
Το νέο ΕΣΥ του Μητσοτάκη θα φροντίζει μόνο του να γίνεται όλο και λιγότερο ανταγωνιστικό απέναντι στον ιδιωτικό τομέα: δεν θα επενδύει σε υποδομές και δεν θα εκπαιδεύει προσωπικό σε τεχνολογίες αιχμής.
Οι ιδιωτικές μονάδες θα καλύπτουν όποιον μπορεί να αγοράσει υπηρεσίες υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία θα είναι αποθήκες για τους υπόλοιπους.
Ήδη αντί να ενταθεί η σύγχρονη υψηλή τεχνολογία στο δημόσιο στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι, θα διευκολύνονται οι επενδύσεις των ιδιωτών στους οποίους θα διοχετεύονται εν συνεχεία και οι πελάτες.
Το νέο ΕΣΥ με το υπαμειβόμενο προσωπικό και τις ξεπερασμένες μεθόδους, θα λειτουργεί σαν… κίνητρο αποφυγής των υπηρεσιών του υπέρ των ιδιωτών.
Το κρατικό νοσοκομείο, με τις παλιές τεχνικές, τους χαμηλούς μισθούς και τους ανεκπαίδευτους γιατρούς, δεν θα μπορεί να συναγωνιστεί τη ρομποτική και τους ακριβοπληρωμένους γιατρούς- φίρμες της ιδιωτικής κλινικής.
Πιο ταξικός και ανάλγητος διαχωρισμός ανθρώπων από αυτόν που σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός με το νέο ΕΣΥ δεν θα μπορούσε να υπάρχει.
Πηγή: anoixtoparathyro.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]