FOLLOW US: facebook twitter

Brexit: Τέλος στο θρίλερ – Κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία

Ημερομηνία: 25-12-2020 | Συντάκτης:

Έπειτα από πολύμηνες και ιδιαίτερα απαιτητικές διαπραγματεύσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία διευθέτησαν τις διαφορές τους αναφορικά με την αγορά και την τελειωνειακή ένωση μετά την καταληκτική συμφωνία για το Brexit.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών διεξάγονταν σε τεντωμένο σχοινί, με την καταληκτική ημερομηνία (το τέλος του τρέχοντος έτους) να πλησιάζει και λύση να μη διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Ωστόσο, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, οι δύο πλευρές βρήκαν τη «χρυσή τομή» και ως εκ τούτου το θρίλερ των διαπραγματεύσεων έλαβε τέλος το μεσημέρι της Πέμπτης.

Με την οριστικοποίηση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να λάβει χώρα -και επισήμως- ένα Brexit με διευθετημένους ορισμένους σημαντικούς όρους για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών.

«Πανηγυρίζουν» οι Βρετανοί

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η συμφωνία «σφραγίζει» όσα είχε υποσχεθεί στον βρετανικό λαό στο δημοψήφισμα του 2016 και στις εκλογές του περασμένου έτους.

«Συμφωνία επετεύχθη», δήλωσε πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ. «Ανακτήσαμε τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου και των αλιευτικών υδάτων μας».

«Η συμφωνία είναι καταπληκτικά νέα για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε κάθε τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που βασίζεται σε μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις η οποία έχει επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ.»

«Επιτύχαμε αυτή τη μεγάλη συμφωνία για ολόκληρο το ΗΒ σε χρόνο ρεκόρ, και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η οποία προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς μας και τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας μέσα σε αυτήν», είπε η πηγή αυτή.

Φον ντερ Λάιεν: «Δίκαιη συμφωνία»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν πριν από λίγο σε συμφωνία μετά από εννέα μήνες διαπραγματεύσεων. Για «δίκαιη και ισορροπημένη» συμφωνία έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Αξίζει να παλέψουμε για αυτήν τη συμφωνία. Έχουμε τώρα μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Η Ευρώπη προχωρά τώρα» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πηγή: documentonews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος