FOLLOW US: facebook twitter

Οι μικροί του λιανεμπορίου πλήρωσαν το μάρμαρο

Ημερομηνία: 07-04-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”127803″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε φορτισμένη συγκυρία παρουσιάστηκε χθες  διαδικτυακά, η Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2020, του ερευνητικού ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ. Η φετινή εκδήλωση συμπίπτει χρονικά με το ξέσπασμα της οργής των εμπόρων στις τρεις πόλεις που τα μαγαζιά παραμένουν κλειστά, μια οργή που δεν μπόρεσε να καθησυχάσει το έκτακτο επίδομα που ανακοινώθηκε εκ των υστέρων.

Οι δύο «δομικοί δυϊσμοί» που χαρακτηρίζουν το ελληνικό εμπόριο σήμερα, επισημαίνει η έκθεση, «σχετίζονται ο πρώτος με τη σημαντική ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών του λιανικού εμπορίου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα “μεγάλα καταστήματα τροφίμων” (σουπερμάρκετ) και τα «φαρμακευτικά-καλλυντικά», και ο δεύτερος με την ενίσχυση των μεγαλύτερων επιχειρήσεων […] Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, μεγα-τάση της παγκόσμιας οικονομίας, φαίνεται πως ωφελεί τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες και διαθέτουν τη σχετική υποδομή για να τον υποστηρίξουν».

Απεναντίας οι μικρότερες επιχειρήσεις πλήρωσαν δυσανάλογα το βάρος της πανδημίας. Οι λεγόμενες «micro-επιχειρήσεις», που έχουν λιγότερους από δέκα εργαζόμενους, υποχώρησαν σημαντικά, αν και παραμένουν ο μεγαλύτερος εργοδότης συμβάλλοντας στο 54% της απασχόλησης. Ενδεικτικά, το 60% των επιχειρήσεων το 2020 είχε λιγότερο από 20.000 ευρώ τζίρο, ενώ το 82% είχε τζίρο το πολύ έως 50.000 ευρώ. Η κρίση των «εμποράκων» παραμένει σε μεγάλο βαθμό αθέατη από τις στατιστικές, καθώς ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών του λιανικού εμπορίου της ΕΛΣΤΑΤ περιλαμβάνει μόνο επιχειρήσεις με σχετικά μεγάλο ετήσιο τζίρο, άνω των 140.000 ευρώ.

Άμεση επιδότηση κεφαλαίου κίνησης

Την παροχή άμεσης ρευστότητας για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου που παρέμειναν επί μακρόν κλειστές με κρατική εντολή, κατά το πρότυπο που αποφασίστηκε για την εστίαση, ζητά η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, μετά και τις παλινωδίες με τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, αλλά και τα «ψίχουλα» που τους ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών για να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Με επιστολή της στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως, σύμφωνα με τις έρευνες του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της συνομοσπονδίας, το βασικό κεφάλαιο αγοράς νέων εμπορευμάτων της προσεχούς σεζόν μπορεί να ανέλθει μέχρι και το 46% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

Ταυτόχρονα όμως, τονίζει, «οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν σωρεύσει από την αρχή της πανδημίας τεράστια αποθέματα (στοκ) εμπορευμάτων της περασμένης σεζόν, υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο και χρέη προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Επιπρόσθετα, τα αλλεπάλληλα κλεισίματα έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση ειδών στους περιορισμένους χώρους των επιχειρήσεων, γεγονός που τις επιβαρύνει και με αυξημένα κόστη αποθήκευσης».

Για τους λόγους αυτούς η ΕΣΕΕ προτείνει την υλοποίηση δράσης, ανάλογης με αυτήν που εξαγγέλθηκε για την εστίαση, η οποία να στοχεύσει στην ομαλοποίηση της αγοράς και να συμβάλλει στην αποτροπή «λουκέτων» και απολύσεων στο ελληνικό εμπόριο την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της προτεινόμενης δράσης είναι:

  • Παροχή κεφαλαίου κίνησης με σκοπό την αγορά εμπορευμάτων για το πρώτο διάστημα επανεκκίνησης της λειτουργίας του λιανικού εμπορίου.
  • Ποσό ενίσχυσης επτά τοις εκατό (7%) επί του κύκλου εργασιών του ΚΑΔ της επιχείρησης

«Θα πρέπει να αποφευχθούν περαιτέρω αστοχίες και ανισορροπίες»

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά: «Από την αρχή της πανδημίας έχουμε ζητήσει δικαιοσύνη στα μέτρα, ώστε να επιτυγχάνεται η στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται πραγματικά και κυρίως των πιο ευάλωτων.

Χαιρόμαστε που η κυβέρνηση βρήκε τα κονδύλια που θα της επιτρέψουν να στηρίξει την επανεκκίνηση της εστίασης, έναν κλάδο της οικονομίας που υποφέρει πραγματικά.

Αντίστοιχη μέριμνα όμως θα πρέπει να ληφθεί και για τις χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που πρέπει να ανέβουν ένα “βουνό” από χρέη προς το Δημόσιο και τους προμηθευτές, χρειάζονται άμεση ρευστότητα για να επαναλειτουργήσουν και ταυτόχρονα έχουν μεγάλες ποσότητες από αδιάθετο εμπόρευμα. Θεωρούμε αυτονόητο πως τα συναρμόδια yπουργεία θα αντιληφθούν την αναγκαιότητα για άμεση παροχή κεφαλαίου κίνησης, μέσω του Προγράμματος που προτείνουμε στην Επιστολή μας. Θα πρέπει να αποφευχθούν περαιτέρω αστοχίες και ανισορροπίες στη λήψη των μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας, που δημιουργούν το αίσθημα της αδικίας στον εμπορικό κόσμο.

Το νέο ξεκίνημα της αγοράς δεν είναι εύκολο, ούτε δεδομένο, και περιμένουμε ότι η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα μας με κάθε μέσο».

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia