FOLLOW US: facebook twitter

Θύμα του Ιανού και της εγκατάλειψης!: Με κουβάδες μάζευαν τα νερά στο Αναγνωστήριο της Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 22-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
-Α. Μοσχόβου, Ε. Σκάβδη και Ν. Κοκκαλιάρη- Διαδικτυακές αντιπαραθέσεις με αναρτήσεις στο fb

Λίγο έλειψε να πλημμυρίσει και να καταστραφούν πολλά από τα βιβλία της μετά την σφοδρή νεροποντή από το πέρασμα του Ιανού την περασμένη Παρασκευή, το Αναγνωστήριο της Παπαχριστοπούλειου  Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας, η πιο σημαντικη κιβωτός πολιτισμού της πόλης που όπως αποδείχθηκε πάσχει από την εγκαταλειψη και απαιτούνται άμεσα έργα για την αποκατάστασή της. Μπορεί τα νερά να μαζεύτηκαν με κουβάδες, αλλά τα… απόνερα  αυτής της κατάστασης, άναψαν ‘φωτιές» στο fb με έντονο διάλογο΄, κριτική και αντιπαραθέσεις, μεταξύ μελών Σωματείου της Βιβλιοθήκης  και δήμου Ήλιδας.

Έκοψε την πίτα του το Σωματείο Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας - ilia24.gr

Σύμφωνα με την ενημέρωση της προέδρου του Συλλόγου «Φίλοι της Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας» κ. Άννας Μοσχόβου,  που δραστηριοποιείται στο χώρο με τα εργαστήρια της, μαθήματα, διαλέξεις και σημαντικές εκδηλώσεις στο Αναγνωστήριο «  μεσημέρι Παρασκευής  (18/09/20) και το Αναγνωστήριο της Π.Β.Α. παρουσίαζε το φαινόμενο να τρέχει βρύση νερού από κεντρικό σημείο της οροφής, να έχει πλημμυρίσει ένα τμήμα του και το νερό να κατευθύνεται προς τα ράφια με τα βιβλία. Μετά από τηλεφωνήματα, κινητοποιήθηκαν κάποιες υπηρεσίες του Δήμου για την πρόσκαιρη αντιμετώπιση του θέματος. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από όλους τους παριστάμενους καθαρίστρια δεν μας επισκέφτηκε, το δε πρόβλημα αντιμετωπίστηκε πρόσκαιρα από τα μέλη της Τεχνικής υπηρεσίας και τον υδραυλικό, ο οποίος καθάρισε τις απορροές στην ταράτσα του κτηρίου…».

Η ανάρτηση αυτή της κ. Μοσχόβου στο fb προκάλεσε πλήθος σχολίων αγανάκτησης από μέλη και φίλους της Βιβλιοθήκης . Χαρακτηριστική είναι εκείνη της δημοσιογράφου και πρώην πρόεδρου του Συλλόγου Ελένης Σκάβδη που αναφέρει:

«Ο Ιανός έστειλε τη βροχή στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας να διαβάσει. το συνηθίζει τα τελευταία 10 χρόνια κάθε φορά που θα βρέξει… Αναλόγως της έντασης της βροχής και το…διάβασμα. Καθρέπτης των αρχόντων μας το κτίριο Πολιτισμού της πόλης… Κι όλο φτιάχνεται μελέτη και μελέτες κι όλα τα ίδια μένουν…Πριν τη μελέτη των…τέρμινων δεν κάνετε τον κόπο να φτιάξετε μια μόνωση; Αν ευαρεστηθείτε δηλαδή… διότι όσους κουβάδες κι αν βάζουμε ημείς, τα μέλη του Σωματείου Π.Β,  δεν αλλάζει η εικόνα. Όσο κι αν σφουγγαρίσουμε! Στο μεταξύ σάς νοιάζει που το νερό καταστρέφει τα βιβλία; Αμ, δε! Εδώ και τώρα αναμένεται απάντηση των αρχόντων μας για το μέλλον! Αρκετά με τα λόγια και “έργα”. Έλεος!»

Η παρέμβαση της Γ.Γ του δήμου Ήλιδας

Μέρος στον διαδικτυακό διάλογο, πήρε και η  ΓΓ του δήμου Ήλιδας κ. Νίκη Κοκκαλιάρη, απαντώντας στην ανάρτηση και στις αιχμές της κ. Μοσχόβου για την εγκατάλειψη της Παπαχριστοπουλειου, όπου τόνισε ότι τα κτιριακά προβλήματα της Βιβλιοθήκης είναι χρόνια αν και έχουν γίνει επισκευές και στο παρελθόν και επισήμανε ότι ο δήμος εχει ήδη στα χέρια του την μελέτη επισκευής του κτιρίου.  Ειδικότερα η κ. Κοκκαλιάρη αναφέρει:

“ H Βιβλιοθήκη έχει σοβαρά κτιριακά προβλήματα και κυρίως στην οροφή της εδώ και αρκετά χρόνια παρότι στο παρελθόν είχε επισκευαστεί … Ήδη έχουμε στα χέρια μας την Μελέτη επισκευής – ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού της και ετοιμάζεται και η Μελέτη για την Ενεργειακή Αναβάθμιση της προκειμένου να υποβληθεί άμεσα για χρηματοδότηση … Ευελπιστούμε ότι θα γίνει ένα έργο αντάξιο των προσδοκιών των φίλων της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης , των Δημoτών και του εκπαιδευτικού κόσμου.»

Βεβαίως, ο διαδικτυακός διάλογος στα social media είχε και συνέχεια, με «πληρωμένη» απάντηση της κ. Μοσχόβου στην κ. Κοκκαλιάρη την οποία μάλιστα προσκάλεσε στην χθεσινή έκτακτη σνεδρίαση του Δ.Σ του σωματείου Π.Β.Α:

«κ. Κοκαλιάρη χαίρομαι για το επιτελικό και στρατηγικό σχέδιο του Δήμου, αλλά το κτήριο χρειάζεται άμεση παρέμβαση ελαχίστου κόστους για τη μη επανάληψη του φαινομένου, κάτι το οποίο είναι εφικτό σύμφωνα με ειδικούς και δε νομίζω ότι τούτο παρέλκει.

Επί πλέον τίθεται το θέμα της καθαριότητας και ευπρέπειας του κτηρίου της Βιβλιοθήκης, στο οποίο γίνονται πολλές δραστηριότητες και έχει καθημερινή επισκεψιμότητα. Από τον Οκτώβριο του 2019 έως σήμερα δεν έχει διατεθεί καθαρίστρια για τη Βιβλιοθήκη (ούτε για μία ώρα) και δεν έχει διατεθεί ένα ευρώ για συντήρηση του μικρού εξοπλισμού του Αναγνωστηρίου από το Δήμο Ήλιδας. Οι επανειλημμένες οχλήσεις μας συνάντησαν την αποφυγή και την άρνηση. Ευελπιστώ ότι θα εγκαταλειφθεί αυτή η πρακτική από σεβασμό στους συνδημότες μας και θα συναντήσουμε στο εξής πιο φιλική και συνεργάσιμη στάση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής. Επειδή πιστεύω στη δύναμη του διαλόγου και της συνεργασίας προσκαλείσθε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ του σωματείου «Π.Β.Α», τη Δευτέρα, 21/09/2020  ώρα 19.30, στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος