FOLLOW US: facebook twitter

Θοδωρής Λάμπρος: Ο «παράδεισος της ΕΕ» για τους Έλληνες αγρότες

Ημερομηνία: 28-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”85442″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο λόγος για τους μικρομεσαίους αγρότες – κτηνοτρόφους της Ηλείας που δίνουν τον δικό τους αγώνα προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους.

Όπως είναι γνωστό ο νομός Ηλείας είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός. Η πλειοψηφία των αγροτών είναι παραγωγοί που κατέχουν μικρό γεωργικό κλήρο και καλλιεργούν διάφορα αγροτικά προϊόντα όπως σταφίδα, εσπεριδοειδή, πατάτες, ντομάτα κ.α.

Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια οι μικροί καλλιεργητές της χώρας και δη της Ηλείας αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης απόρροια των μνημονιακών πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και της νυν κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας δούμε όμως διαχρονικά την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους Έλληνες αγρότες.

Αγρότες και ΕΕ

1) Το 1980 η Ελλάδα είχε πλεόνασμα 763 εκατ. δολαρίων στο γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο, αλλά το 1981, πρώτη χρονιά της ένταξης, παρουσιάστηκε έλλειμμα ύψους 377 εκατ. δολαρίων. Με βάση τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, η εικόνα καταγράφεται πλέον παραπάνω από δραματική:

Το έλλειμμα του γεωργικού ισοζυγίου έφτασε το 2008 στα 3 δισ. ευρώ, το 2009 στα 2,4 δισ. ευρώ, το 2010 και 2011 στα 2 δισ. ευρώ.

2) Σύμφωνα με την έκθεση του 2002 της Γιούροστατ για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, την πρώτη 20ετία της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ εξαφανίστηκαν από το «χάρτη» 185 χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά στην Ελλάδα. Εκτοτε υπολογίζεται σταθερά ότι στην Ελλάδα ξεκληρίζονται ετησίως περί τα 20.000 αγροτικά νοικοκυριά.

Την ίδια περίοδο, οι αγρότες με γη κάτω των 50 στρεμμάτων λιγόστεψαν κατά 21%, αντίθετα οι εκμεταλλεύσεις από 200 έως 500 στρέμματα αυξήθηκαν κατά 93% και οι εκμεταλλεύσεις από 1.000 έως 1.400 στρέμματα αυξήθηκαν κατά 135%. Η ΕΕ είναι προφανές ότι ευνοεί τους «νεοτσιφλικάδες»…

3) Όπως προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία της Κομισιόν, το 80% από τα 55 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων που διατίθενται κάθε χρόνο συνολικά στα κράτη – μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της περιβόητης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), εισπράττεται από τους μεγαλογαιοκτήμονες.

Αυτός είναι ο «παράδεισος της ΕΕ» για τους αγρότες και συνολικά για τον ελληνικό λαό.

Η απελπιστική δε κατάσταση που βιώνουν θα επιδεινωθεί κι άλλο αν οι μικρομεσαίοι αγρότες – καλλιεργητές δεν συσπειρωθούν και δεν διεκδικήσουν αυτά που τους αναλογούν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στα μπλόκα τους αγώνα μαζί με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και διεκδίκησε με κινητοποιήσεις τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών – κτηνοτρόφων όπως ικανοποιητικές τιμές στο γάλα, άμεση αποζημίωση από τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί ελαιολάδου καθώς και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους μικρούς αγρότες – κτηνοτρόφους.

* Εμείς στην Λαϊκή Συσπείρωση λέμε μικρέ αγρότη – κτηνοτρόφε πολέμα.

*Διεκδίκησε με πάλη και αγώνα τα δίκαια αιτήματά σου ώστε να μπορέσεις να παραμείνεις στο χωράφι σου και να συνεχίσεις να καλλιεργείς τη γη σου.

*Διεκδίκησε αξιοπρεπές εισόδημα, ασφάλεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

*Διεκδίκησε ικανοποιητικές τιμές για τα αγροτικά σου προϊόντα και όχι εξευτελιστικές που ισχύουν σήμερα

Στήριξε Λαϊκή Συσπείρωση που εκφράζει και μάχεται για την δίκαιη επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζεις

Θοδωρής Λάμπρος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

Λαϊκής Συσπείρωσης Πύργου[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot