FOLLOW US: facebook twitter

«Θηλειά» στη λειτουργία του Διυλιστηρίου το χρέος 4,25εκ. ευρώ προς τη ΔΕΗ

Ημερομηνία: 22-03-2024 | Συντάκτης:

Συνέντευξη τύπου χθες προέδρου και αντιπροέδρου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ερυμάνθου

  • «Η αύξηση της ενέργειας και η κατάργηση του τέλους Ερυμάνθου ήταν καταστροφικές» δήλωσαν Β. Λιακόπουλος και Ν. Κυριαζής
  • «Απαιτείται κοινή προσπάθεια από τον Διαβαθμιδικό, τους δήμους Πύργου & Αρχ. Ολυμπίας και την Περιφέρεια προς την κατεύθυνση της βιώσιμης λύσης» επισήμαναν

Γράφει η Κική Κολοβέρου- [email protected]


Στην δεινή οικονομική κατάσταση, «τραγική» όπως την χαρακτήρισαν, του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ύδρευσης Ερυμάνθου, αναφέρθηκαν ο πρόεδρος Βασίλης Λιακόπουλος και ο αντιπρόεδρος Νώντας Κυριαζής στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου, επιβεβαιώνοντας το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Πρωινής» την περασμένη Τρίτη με τίτλο «Βραδυφλεγής «βόμβα» στο νερό!».

Το χρέος προς την ΔΕΗ, όπως επισήμαναν, ξεπερνά τις 4.250.000 ευρώ (!) θέτοντας σε πραγματικό κίνδυνο την απρόσκοπτη υδροδότηση 100 χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας εάν δεν αποφασιστούν από κοινού –Δήμοι Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας και Περιφέρεια-  μέτρα ενίσχυσης του Συνδέσμου ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως τονίστηκε, οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια σε συνδυασμό με την κατάργηση του τέλους Ερυμάνθου είναι οι βασικές αιτίες που έχουν οδηγήσει το Σύνδεσμο σε αδιέξοδο καθώς πλέον τα έξοδα λειτουργίας του Διυλιστηρίου είναι πολλαπλάσια των εσόδων!

«Πολλαπλάσια τα έξοδα από τα έσοδα»

Ο πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Βασίλης Λιακόπουλος επισήμανε ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους και ύστερα από ενδελεχή έλεγχο όλων των οικονομικών δεδομένων, διαπίστωσαν ότι οι οφειλές προς την ΔΕΗ ξεπερνούν τα 4,25 εκατ. ευρώ γεγονός που καθιστά τη λειτουργία του Συνδέσμου εξαιρετικά προβληματική καθώς σε ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος από την ΔΕΗ λόγων των υπέρογκων οφειλών θα σταματήσει η υδροδότηση 100.000 κατοίκων και επισκεπτών. «Επίσης υπάρχουν απαιτήσεις τρίτων περίπου 100.000€  ενώ και η Αρχαία Ολυμπία χρωστάει πάνω από 1 εκ. ευρώ χωρίς το 2023. Τα έσοδα του διαβαθμιδικού συνδέσμου προέρχονται αποκλειστικά από τις δύο ΔΕΥΑ, Πύργου και Ολυμπίας και ανέρχονται σε 50.000€ περίπου το μήνα, τα οποία έσοδα δεν επαρκούν για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων  γιατί λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει αυξηθεί το τιμολόγιο τις ΔΕΗ και από 60.000 περίπου που πληρώναμε το μήνα, τώρα πληρώνουμε περίπου 120.000 το μήνα και τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνει έως 150.000 το μήνα. Επίσης πληρώνουμε 40.000 € περίπου το μήνα στην εταιρεία που έχει αναλάβει την λειτουργία του διυλιστηρίου» είπε ο κ. Λιακόπουλος και πρόσθεσε ότι αναζητούν ήδη τρόπους ώστε η λειτουργία του διαβαθμιδικού συνδέσμου να είναι βιώσιμη και να συνεχίσει η λειτουργία του χωρίς προβλήματα παρέχοντας στους κατοίκους των δήμων Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας καθαρό και πόσιμο νερό.

«Η κατάργηση του τέλους Ερυμάνθου ήταν καταστροφική»

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Νώντας Κυριαζής αρχικά επισήμανε ότι τα έσοδα του Διαβαθμιδικού πρέπει να είναι ανάλογα των εξόδων για να καλύπτονται οι λειτουργικές του ανάγκες ωστόσο ενώ μέχρι το 2019 που τα χρέη προς τη ΔΕΗ ήταν περίπου 1,2 εκατ. ευρώ ανταποκρινόταν κάπως στα έξοδα του, οι τεράστιες αυξήσεις όμως στην ενέργεια σε συνδυασμό με την κατάργηση του τέλους Ερυμάνθου επέφεραν αυτό το οικονομικό αποτέλεσμα το οποίο παρέλαβαν. «Δε θέλουμε να πούμε ότι η προηγούμενη διοίκηση έκανε σπατάλες απλά συναίνεσε στην κατάργηση του τέλους Ερυμάνθου και στο οικονομικό αποτέλεσμα συνετέλεσε η κατάργηση του 3ευρω τέλους που ήταν καταστροφική. Όλοι συναίνεσαν γιατί δεν ήξεραν την πραγματική οικονομική κατάσταση του Συνδέσμου, με εισήγηση φυσικά του τότε Δημάρχου Πύργου» ανέφερε ο κ. Κυριαζή και πρόσθεσε πως αυτό που έχει πλέον σημασία είναι «τι κάνουμε σήμερα». «Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, η κατάσταση είναι τραγική. Εμείς όμως σα διοίκηση ξεκινάμε από δυο βασικές αρχές τις οποίες αποδεχόμαστε. Η πρώτη αρχή είναι ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορούν να το στερηθούν οι πολίτες. Μακάρι να ήταν δωρεάν όμως δεν μπορεί να είναι, γιατί έχουμε ένα νερό εξαιρετικής ποιότητας που για να αντληθεί και διοχετευθεί προς τις ΔΕΥΑ Πύργου και Ολυμπίας απαιτεί έξοδα και το τεράστιο έξοδο είναι η ενέργεια. Η ΔΕΗ δεν είναι οργανισμός που χαρίζει χρέη, μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αν το πράξει με τόσο τεράστιο χρέος, αυτόματα παύει η λειτουργία του εργοστασίου (είναι από τα καλυτέρα στην Ελλάδα, θα μπορούσε να γίνει εμφιάλωση δεν έχει δικαίωμα όμως πριν περάσει η 20ετία από την χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής).

Η δεύτερη αρχή μας είναι, ότι στην προκειμένη δεν μπορεί να υπάρχουν διάφορες αντιτιθέμενες απόψεις και συμφέροντα. Δηλαδή πιστεύουμε ότι η προσπάθεια του Διαβαθμιδικού, των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας και της Περιφέρειας πρέπει να είναι κοινές. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι κοινή, συναινετική προς την κατεύθυνση της βιώσιμης λύσης. Δηλαδή θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που έχουμε για εξεύρεση πόρων, για μείωση του κόστους της ενέργειας. Όσες αποφάσεις ληφθούν θα είναι στη βάση αυτών των αρχών. Ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ότι συμβεί είτε αύξηση, είτε μείωση του κόστους θα είναι αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας. Ήδη έχουμε διαβεβαιώσεις ότι η Περιφέρεια θα είναι συμμέτοχος στην προσπάθεια εύρεσής λύσης».

Οι κ.κ. Λιακόπουλος και Κυριαζής επισήμαναν ακόμα πως δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών προς τη ΔΕΗ και αυτό διότι η προκαταβολή που πρέπει να δοθεί είναι μεγάλη και χρήματα δεν υπάρχουν ενώ πρόσθεσαν πως ένας τρόπος για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ενέργειας θα είναι και η τοποθέτηση φωτοβολταικών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia