“Θέμα εθνικής οικονομίας η έλλειψη εργατών γης”
Στο Δημαρχείο Λεχαινών και στη δομή προσφύγων στη Μυρσίνη χθες η Υφ. Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη
- Συνάντηση με Δήμαρχο Ανδραβίδας Κυλλήνης Γ. Λέντζα
Γράφει η Κική Κολοβέρου– kkoloverou@yahoo.gr
Το θέμα της έλλειψης εργατών γης αλλά και της υλοποίησης προγράμματος ένταξης προσφύγων και μεταναστών στην εργασία, μονοπώλησε το ενδιαφέρον της συνάντησης της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου- αρμόδιας για την Ένταξη Σοφίας Βούλτεψη με τον Δήμαρχο Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα χθες στο Δημαρχείο Λεχαινών αλλά και στην δομή προσφύγων της Μυρσίνης παρουσία του Διοικητή της Ναμπίλ Μοράντ.
Η κ. Βούλτεψη συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτη και τον Ειδικό Γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων Ευάγγελο Κωνσταντίνου, καθώς και από τον Ηλείο Βουλευτή Ανδρέα Νικολακόπουλο.
Αρχικά ο κ. Λέντζας την υποδέχτηκε στο γραφείο του και ακολούθως τη συνόδευσε στο LM Village στη Μυρσίνη, επισημαίνοντας της, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή από την έλλειψη εργατών γης τονίζοντας ότι αυτό δημιουργεί θέμα όχι μόνο στο Δήμο αλλά και στην οικονομία της χώρας καθώς η εξαγωγή φράουλας προσφέρει πολλά στο ΑΕΠ της Ελλάδας. «Είστε εδώ, ακούτε, αφουγκράζεστε και είναι θετικό. Η δομή της Μυρσίνης βελτιώνεται και θεωρείται δομή πρότυπο και έτσι θέλουμε να διατηρηθεί. Από το 2020 και για πρώτη φορά έχουν ξεκινήσει ανταποδοτικά έργα από το Υπουργείο προς τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης λόγω της φιλοξενίας προσφύγων εδώ στην δομή της Μυρσίνης. Υπήρξαν χρηματοδοτήσεις για να βελτιωθούν οι υποδομές και ήδη έχει ολοκληρωθεί το έργο του ηλεκτροφωτισμού στην οδό Καλφιώτη στην Ανδραβίδα, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχουμε και την επέκταση του ηλεκτροφωτισμού από το LM Village μέχρι την Μυρσίνη, καθώς και το φίλτρο νερού για την Μυρσίνη. Ως δήμος θα εξαντλήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τόσο για το Δήμο, όσο και για τη δομή, για να αποκομίζουμε κάθε δυνατό όφελος για την περιοχή μας”.
Η υφυπουργός επισήμανε ότι θα κάνει ότι μπορεί σε κάθε επίπεδο “διότι πράγματι είναι θέμα εθνικής οικονομίας η έλλειψη εργατών γης» ενώ ανακοίνωσε πως η Ηλεία, ανήκει σε μία εκ των δύο Περιφερειών που επελέγησαν προκειμένου να ξεκινήσουν τα προγράμματα ένταξης προσφύγων και μεταναστών σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
«Θα ξεκινήσουμε με το αγροτικό πρόγραμμα κυρίως και θα ακολουθήσουν το τουριστικό, το κατασκευαστικό και η μεταποίηση. Φυσικά θα είμαστε σε στενή συνεργασία τόσο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς. Πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης την ένταξη τους».
Κατά την επίσκεψη της στη δομή της Μυρσίνης που φιλοξενεί 149 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά επισήμανε ότι το υπουργείο θα στηρίξει το σημαντικό έργο του Διοικητή και τόνισε πως η Ηλεία μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου είναι οι πρώτες περιοχές από όπου θα ξεκινήσουν τα προγράμματά του. “Όταν θα εξελίσσονται τα προγράμματα, η Ηλεία σίγουρα θα αποκτήσει τις προϋποθέσεις να είναι χώρος φιλοξενίας, αλλά και χώρος ανάπτυξης της οικονομίας, γιατί όσοι πιο πολλοί άνθρωποι εργάζονται στην παραγωγή, τόσο μεγαλύτερο ΑΕΠ έχουμε και άρα δημιουργούνται και περισσότερες θέσεις εργασίας για όλους”.
Παράλληλα εξέφρασε τη χαρά της για το πρόγραμμα της Unicef που υλοποιείται από το Solidarity Now όπου τα παιδιά περνούν ομαλά από την άτυπη στην τυπική εκπαίδευση.