Θάνα Λυκουρέση: «Η τέχνη είναι το όχημα προς τη λύτρωση της ψυχής του ανθρώπου…»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”127728″ img_size=”full”][vc_column_text]
“Το να ξεπερνάω τα όριά μου κάθε φορά που δημιουργώ ένα νέο έργο, για εμένα είναι η επόμενη μεγαλύτερη πρόκληση και ένας νέος στόχος.”
[/vc_column_text][vc_column_text]Για την τέχνη και την ζωγραφική που υπεραγαπά και με την οποία ασχολείται από τα δεκαοχτώ της, μίλησε στο polisfreepress η Αμαλιαδίτισσα εικαστικός Θάνα Λυκουρέση. Τα έργα της κινούνται μεταξύ Εξπρεσιονισμού και Ιμπρεσιονισμού, όπου κυριαρχούν το χρώμα που εκπέμουν έντονα συναισθήματα.
Το φιλότεχνο κοινό της Ηλείας, είχε γνωρίσει την Θάνα Λυκουρέσει μέσα από πολλές ατομικές της εκθέσεις τόσο στην Αμαλιάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο μια από τις πιο ξεχωριστές ήταν η ατομική εικαστική έκθεση 48 έργων της στην οικια Τατάνη στην Αμαλιάδα, τον Οκτώβρη του 2016 υπό την αιγίδα του δήμου ΄’Ηλιδας και του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, με τίτλο “«Εξπρεσιονισμός και έκρηξη χρωμάτων» που πραγματικά είχε εντυπωσιάσει τους επισκέπτες.
Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική;
Από πολύ μικρή ηλικία διότι ζούσα σε ένα περιβάλλον με ανθρώπους της τέχνης, τη μητέρα μου και τον θείο μου ζωγράφο Κωνσταντίνο Λυκουρέση. Επίσης συστηματικά και ακατάπαυστα από τα 18 μου χρόνια όταν φοίτησα σε σχολή Σχεδίου Μόδας και Ζωγραφικής, έως και σήμερα.
Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας;
Πιστεύω πως κινούμαι μεταξύ ρεύματος Εξπρεσιονισμού και Ιμπρεσιονισμού. Οι ειδικοί θα το κρίνουν.
Από που αντλείτε την έμπνευσή σας;
Συνήθως από άμεσες αντιλήψεις συναισθημάτων, οραματισμών, επιθυμιών και παρορμήσεων που μου δημιουργεί το περιβάλλον καθώς και από ασυνείδητα έντονα συναισθήματα που αγγίζουν την ψυχή και μπορεί να προέρχονται από μία σκέψη, ένα κείμενο, από την ελληνική ποίηση ή και από κάτι που δεν μπορώ να ελέγξω.
Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας;
Από τη μητέρα μου αρχικά η οποία ήταν αυτοδίδακτη ζωγράφος. Εργαζόταν στο σπίτι κατασκευάζοντας και ζωγραφίζοντας τα φόντια που στη συνέχεια γίνονταν παπούτσια, στα οποία ολοκλήρωνε τη δημιουργία της με το τρυπητήρι. Δίπλα της με τα μολύβια της, μικρό παιδάκι ζωγράφιζα ό,τι έβρισκα. Επίσης θαύμαζα και είχα επιρροές από μεγάλους Έλληνες ζωγράφους από όλα τα ρεύματα που συντέλεσαν παγκοσμίως στην πορεία της ζωγραφικής και ειδικά τον Πανταζή και Παπαλουκά. Φυσικά από την Αναγέννηση, όπως και από τους Ιμπρεσιονιστές ζωγράφους Claude Monet, Renoir και Ρενουάρ και Paul Cézanne.
Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης;
Το να ξεπερνάω τα όριά μου κάθε φορά που δημιουργώ ένα νέο έργο για εμένα είναι η επόμενη μεγαλύτερη πρόκληση και ένας νέος στόχος.
Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο;
Η τέχνη στην Ελλάδα δεν έχει την αποδοχή που της πρέπει κι έτσι έχει τεθεί στο περιθώριο, παρότι διαθέτει καταξιωμένους καλλιτέχνες, μεγάλη ιστορία από τον Αρχαίο Πολιτισμό της και την Κλασική της Τέχνη. Ο ρόλος που καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο είναι να συνεχίσει να μεγαλουργεί ως Δεξαμενή πολιτισμού έχοντας όμως στο πλευρό της την πολιτεία.
Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Θέλω να υλοποιηθούν οι στόχοι που βάζω παρά τις αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν. Να ανοίξουν οι χώροι που μας φιλοξενούν και να κάνω πράγματα που έμειναν στη μέση όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι μας.
Να συνεχίζω να εκφράζομαι μέσα από τα έργα μου.
Ποια είναι η εικαστικός Θάνα Λυκουρέση
Η Θάνα Λυκουρέση γεννήθηκε στην Αμαλιάδα. Είναι απόφοιτη της Σχολής Βελουδάκη, όπου διδάχθηκε σχέδιο και ζωγραφική από τους εικαστικούς Μιχάλη Βελουδάκη και Θεόδωρο Πάντο. Στην δεκαετία του 1990 διδάχθηκε ζωγραφική από τον ζωγράφο Γιώργο Φωκά και Αγιογραφία στην Μονή του Αγίου Ιωάννη. Το 2014-2015 παρακολούθησε εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Μουσείο Μπενάκη με θέμα «πειραματισμοί στην σύγχρονη τέχνη». Στην καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνονται δύο ατομικές εκθέσεις στην πόλη της Αμαλιάδας, το 1986 στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο το 1992 στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας και 20 περίπου ομαδικές εκθέσεις στην Αμαλιάδα και την ευρύτερη περιοχή, συγκεκριμένα από το 1980-2014 με την εικαστική ομάδα της πόλης στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη αλλά και άλλες ακόμα ομαδικές εκθέσεις. Παράλληλα έχει συμμετάσχει με έργα της σε πολλές διαδικτυακές εκθέσεις και ομαδικά projects με τελευταία την τρέχουσα έκθεση στην Αυστρία- φόρο τιμής στον GUSTAV KLIMT με την δημιουργία ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ. Σήμερα χει και δημιουργεί στην Αμαλιάδα, έχει δύο κόρες και έναν εγγονό, τον Θανάση Σωτηρόπουλο που φαίνεται ότι έχει κληρονομήσει το ταλέντο της γιαγιάς, αφού το 2015 σε ηλικία 6,5 χρονών, πήρε το πρώτο βραβείο ζωγραφικής. Το έργο του έγινε κάρτα Χριστουγεννιάτικη για το ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη όπου και βραβεύτηκε από την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας
Πηγή: Polismagazino.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]