FOLLOW US: facebook twitter

Θα πούμε το λάδι, λαδάκι…

Ημερομηνία: 23-08-2023 | Συντάκτης:

Για σοβαρή μείωση της παραγωγής στην Ηλεία, πιθανότατα κάτω από τους 2.000 τόνους συγκλίνουν οι ενδείξεις

– Πρωτοβουλίες από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας για τη στήριξη ελιάς και σταφίδας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Η διάσωση της σταφίδας και η θωράκιση της ελιάς ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, καθώς πρόκειται για δύο εμβληματικά προϊόντα της ηλειακής γης, που φέτος έχουν δεχθεί ισχυρά πλήγματα από τις κλιματολογικές μεταβολές αλλά και από στρεβλώσεις της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τη σταφίδα, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θοδωρής Βασιλόπουλος, τόνισε στην εισήγησή του πως η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας έχει μειωθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία, αφού από τα 145.000 στρέμματα το 2019 φτάσαμε στα 109.000 το 2017.

«Είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια, που για πολλά χρόνια εξασφάλιζε σταθερό εισόδημα σε χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά και ειδικά σε περιοχές που δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, παράγεται ένα μοναδικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας με εξαγωγική κατεύθυνση κατά 90%. Η στήριξη και διατήρηση της μοναδικής αυτής καλλιέργειας , θεωρούμε ότι είναι απολύτως αναγκαία για οικονομικούς, κοινωνικούς αλλά και περιβαλλοντικούς σκοπούς. Διάφοροι λόγοι, αλλά κυρίως ο λανθασμένος τρόπος επιδότησης της καλλιέργειας μέσω ΟΣΔΕ επέφεραν σταδιακή μείωση της καλλιέργειας , καθώς το έτος 2009 ήταν 145.000 στρέμματα και έφτασε το 2017 να είναι 109.000. Σε Αχαΐα και Ηλεία καλλιεργούνται περίπου 60.000 στρέμματα και παράγονται 20.000 τόνοι. Τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί μία πολύ άσχημη κατάσταση με τη διάθεση του προϊόντος και τις τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί» εξήγησε ο κ. Βασιλόπουλος παραθέτοντας ως βασικά προβλήματα τη μειωμένη ζήτηση του προϊόντος, ιδίως σε αγορές του εξωτερικού, λόγω ανταγωνισμού αλλά και λόγω αλλαγής διατροφικών συνηθειών των καταναλωτών, τη δημιουργία μεγάλων αποθεμάτων, λόγω πανδημίας σε εμπόρους-μεταποιητές , αλλά της τελευταίας εσοδείας και στα χέρια παραγωγών που δεν μπορούν να τη διαθέσουν.

«Υπάρχει στρέβλωση της αγοράς στο κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών και πίεση της τιμής του προϊόντος λόγω των ανωτέρω αιτιών. Οι αμπελώνες της κορινθιακής σταδιακά γηράσκουν και μειώνεται το προϊόν, γιατί δεν υπάρχει επιδοτούμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Οι τιμές που διαμορφώθηκαν το 2022 ήταν γύρω στα 0,90€, ενώ το κόστος καλλιέργειας είναι για τιμή πάνω από 1,50 €/κιλό. Για τη φετινή χρονιά τα πράγματα δεν προβλέπονται καλύτερα. Εμείς σαν Περιφερειακή αρχή είχαμε εντοπίσει εγκαίρως το πρόβλημα και έχουμε κάνει παρεμβάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο αλλά και σειρά συναντήσεων με διάφορους φορείς (Αγροτικούς Συλλόγους, ομάδες παραγωγών συναντήσεις στο Υ.Π.Α.Α.Τ με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες) ,μεταφέροντας το πρόβλημα και καταθέτοντας προτάσεις», είπε και υπενθύμισε τις παρεμβάσεις τόσο του ιδίου όσο και του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη.

Ο κ. Βασιλόπουλος πρότεινε για φέτος ένα μέρος της φετινής παραγωγής να διατεθεί νόμιμα προς οινοποίηση και παράλληλα να αυξηθεί το ποσό της επιδότησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ώστε να καλύπτεται ένα μέρος της απώλειας εισοδήματος.

«Ειδικά για τη φετινή χρονιά προτείνουμε να δοθεί ειδική οικονομική ενίσχυση ανά στρέμμα όπως σε άλλες καλλιέργειες λόγω ιδιαίτερων συνθηκών (καταστροφές από ασθένειες, μεγάλο κόστος παραγωγής κ.ά.) και ένα μέρος της παραγωγής να προωθείται σε σχολεία, στρατό ,ΤΕΒΑ και όπου κριθεί ότι μπορεί να γίνει», κατέληξε.

Δράσεις για την ελαιοπαραγωγή

Το δεύτερο ζήτημα που αναλύθηκε, ήταν η φετινή πορεία της ελαιοκομίας, καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στη σοβαρή μείωση της παραγωγής στην Ηλεία, πιθανότατα κάτω από τους 2.000 τόνους.

Όπως εξήγησε ο κ. Βασιλόπουλος, η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει έντονο το φαινόμενο της ακαρπίας στα ελαιόδεντρα, όχι μόνο στην Ηλεία αλλά σε όλη την Ελλάδα, για αυτό και το θέμα έχει τεθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έχουν γίνει παρεμβάσεις στο Υ.Π.Α.Α.Τ και πρόταση για στρεμματική ενίσχυση, με θετική ανταπόκριση εκ μέρους του Υπουργείου. Παράλληλα, θα σταλεί ολοκληρωμένος φάκελος για να αποζημιωθούν αρχικά οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στη συνέχει και οι υπόλοιποι. Θεωρώ πως είμαστε σε καλό δρόμο, διότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις πέρυσι αποζημιώθηκαν και οι Γάλλοι και οι Ισπανοί. Επιδίωξή μας είναι να προστατεύσουμε το ελαιόλαδο και να το αναδείξουμε διεθνώς με προωθητικά προγράμματα», επισήμανε και υπενθύμισε ότι εξασφαλίστηκαν επιπλέον πόροι για τη δακοπροστασία και

«Ο κλάδος της ελαιοκομίας και της ελιάς ευρύτερα αποτελεί εξαιρετικής σημασίας κλάδο για την οικονομία της περιφέρειας μας. Υπό αυτό το πρίσμα από την πρώτη στιγμή έχουμε συντεταγμένο σχέδιο και επιχειρούμε να αξιοποιούμε πολλά από τα διαθέσιμα εργαλεία για να τονώσουμε την παραγωγή του προϊόντος αλλά και να αυξήσουμε τις εξαγωγές του, καθιστώντας έτσι την ολυμπιακή Γη πρωτοπόρο στον κλάδο της ελιάς και του ελαιόλαδου».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος